Victor Alistar, ministrul desemnat pentru Strategii Guvernamentale, Transparenţă decizională şi relaţia cu societatea civilă, a afirmat că, în cadrul acţiunii iniţiate de ANI, prin care aceasta a solicitat constatarea nulităţii actului ANFP de suspendare, a solicitat instanţei să constate, potrivit procedurii din art. 4 din Legea contenciosului administrativ, nelegalitatea actului întocmit de ANI, arată un comunicat remis redacţiei. Instanţa a stabilit potrivit dispoziţiilor aceluiaşi art. 4, că actul ANI nu este un act administrativ, întrucât nu îndeplineşte condiţiile stabilite de art. 2 lit c) din aceeaşi lege, întrucât nu produce efecte prin sine însuşi.
Hotărârea Instanţei de contencios s-a pronunţat prin Încheiere separată conform legii şi are caracter executoriu, fiind obligatorie pentru autorităţile publice în cauză.
În ceea ce priveşte solicitarea ANFP de anulare a actelor administrative de suspendare care înlătura orice incompatibilitate, Curtea de Apel Bucureşti a decis respingerea acestei solicitări, astfel că actul de constatare al ANI rămâne fără obiect, prin menţinerea valabilităţii suspendării lui Alistar din funcţia publică, si ca atare inexistenta situatiei de incompatibilitate, mai menţionează comunicatul.