"Alitalia" - tot mai aproape de faliment

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 septembrie 2008

"Alitalia" - tot mai aproape de faliment

Investitorii italieni părăsesc negocierile de preluare a companiei aeriene

Sindicaliştii nu au aprobat planul de salvare, sprijinit de Guvern

Operatorul italian de trans­port aerian "Alitalia" SpA, controlat de stat şi declarat în insolvabilitate luna trecută, se apropie de faliment, în condiţiile în care grupul de investitori condus de Roberto Colaninno a renunţat la negocierile de preluare purtate cu societatea, după ce sindicaliştii acesteia au refuzat să accepte planul de salvare.

Sindicaliştii "Alitalia" trebuiau să ajungă la un acord pe marginea planului de salvare a operatorului de trans­port aerian, sprijinit de Guvern, până la data de 11 septembrie, ceea ce nu s-a întâmplat.

"După şapte zile de întâlniri, nu sunt îndeplinite condiţiile necesare continuării negocierilor", a anunţat "Compagnia Aerea Italiana", condusă de Colaninno. Potrivit acesteia, "sindicaliştii nu par să realizeze cât de dramatică este situaţia ".

Amintim că guvernul condus de premierul Silvio Berlusconi a angajat banca "Intesa Sanpaolo" SpA pentru întocmirea unui plan de salvare a companiei aeriene, respectiv pentru găsirea de investitori. Colaninno, preşedintele "Piaggio & C." SpA şi fost director al "Telecom Italia" SpA, a format consorţiul "Compagnia Aerea Italiana" (CAI), care include încă 15 parteneri ce au promis să investească peste un miliard de euro (1,4 miliarde de dolari) în achiziţia operaţiunilor de zbor ale companiei aeriene, respectiv în fuziunea cu rivalul local "Air One" SpA.

"Alitalia" are nouă sindicate, care nu au reuşit să ia o poziţie comună în privinţa planului de salvare. Liderii de sindicat spun că ministrul Muncii, Maurizio Sacconi, este, încă, deschis continuării negocierilor, iar declaraţia CAI nu înseamnă că oferta "a murit".

Dar, Maurizio Sacconi a subliniat: "Este foarte dificil să faci previziuni, în acest moment, pentru viitorul companiei. În mod obiectiv, condiţiile actuale mă fac să mă tem de ce este mai rău".

Fabrizio Tomaselli, coordonator naţional al sindicatului SdL Intercategoriale, a afirmat: "Această întrerupere a negocierilor este serioasă. Suntem deschişi să reluăm discuţiile".

Unii oficiali ai sindicatelor au precizat că încearcă să organizeze o ofertă alternativă cu sprijinul "UniCredit Group" SpA, cea mai mare bancă din ţară.

Sindicaliştii "Alitalia" se opun disponibilizării a 3.250 de salariaţi, respectiv vânzării activelor neprofitabile, precum cele de pe segmentul cargo şi operaţiunile de mentenanţă, cum cere grupul de investitori condus de Colaninno.

În luna aprilie a anului curent, tot sindicaliştii au fost cei care s-au opus vânzării companiei italiene către "Air France-KLM Group", cel mai mare operator de transport aerian din Europa. Italia încearcă să vândă 49,9% din "Alitalia", companie care a pierdut peste 3 milioane de dolari pe zi în primul semes­tru din acest an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb