• Investitorii italieni părăsesc negocierile de preluare a companiei aeriene
• Sindicaliştii nu au aprobat planul de salvare, sprijinit de Guvern
Operatorul italian de transport aerian "Alitalia" SpA, controlat de stat şi declarat în insolvabilitate luna trecută, se apropie de faliment, în condiţiile în care grupul de investitori condus de Roberto Colaninno a renunţat la negocierile de preluare purtate cu societatea, după ce sindicaliştii acesteia au refuzat să accepte planul de salvare.
Sindicaliştii "Alitalia" trebuiau să ajungă la un acord pe marginea planului de salvare a operatorului de transport aerian, sprijinit de Guvern, până la data de 11 septembrie, ceea ce nu s-a întâmplat.
"După şapte zile de întâlniri, nu sunt îndeplinite condiţiile necesare continuării negocierilor", a anunţat "Compagnia Aerea Italiana", condusă de Colaninno. Potrivit acesteia, "sindicaliştii nu par să realizeze cât de dramatică este situaţia
Amintim că guvernul condus de premierul Silvio Berlusconi a angajat banca "Intesa Sanpaolo" SpA pentru întocmirea unui plan de salvare a companiei aeriene, respectiv pentru găsirea de investitori. Colaninno, preşedintele "Piaggio & C." SpA şi fost director al "Telecom Italia" SpA, a format consorţiul "Compagnia Aerea Italiana" (CAI), care include încă 15 parteneri ce au promis să investească peste un miliard de euro (1,4 miliarde de dolari) în achiziţia operaţiunilor de zbor ale companiei aeriene, respectiv în fuziunea cu rivalul local "Air One" SpA.
"Alitalia" are nouă sindicate, care nu au reuşit să ia o poziţie comună în privinţa planului de salvare. Liderii de sindicat spun că ministrul Muncii, Maurizio Sacconi, este, încă, deschis continuării negocierilor, iar declaraţia CAI nu înseamnă că oferta "a murit".
Dar, Maurizio Sacconi a subliniat: "Este foarte dificil să faci previziuni, în acest moment, pentru viitorul companiei. În mod obiectiv, condiţiile actuale mă fac să mă tem de ce este mai rău".
Fabrizio Tomaselli, coordonator naţional al sindicatului SdL Intercategoriale, a afirmat: "Această întrerupere a negocierilor este serioasă. Suntem deschişi să reluăm discuţiile".
Unii oficiali ai sindicatelor au precizat că încearcă să organizeze o ofertă alternativă cu sprijinul "UniCredit Group" SpA, cea mai mare bancă din ţară.
Sindicaliştii "Alitalia" se opun disponibilizării a 3.250 de salariaţi, respectiv vânzării activelor neprofitabile, precum cele de pe segmentul cargo şi operaţiunile de mentenanţă, cum cere grupul de investitori condus de Colaninno.
În luna aprilie a anului curent, tot sindicaliştii au fost cei care s-au opus vânzării companiei italiene către "Air France-KLM Group", cel mai mare operator de transport aerian din Europa. Italia încearcă să vândă 49,9% din "Alitalia", companie care a pierdut peste 3 milioane de dolari pe zi în primul semestru din acest an.