Foarte mulţi îşi pun acum întrebarea ce s-a întâmplat cu grâul nostru din producţia internă. Semnele de înrebare sunt cu atât mai justificate cu cât, conform raportărilor oficiale, producţia din 2010 de grâu a fost de 5,72 milioane tone, cu 500.000 de tone superioară celei din 2009. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu celelalte cereale.
Explicaţia este simplă: producătorii noştri, atraşi de preţurile avantajoase, au preferat să exporte masiv grâu de panificaţie.
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii Adrian Rădulescu a susţinut că ţara noastră a avut contracte de export în 2010 pentru 1,7 milioane de tone de grâu. Conform spuselor sale, anul acesta ţara noastră va importa circa 700.000 tone de grâu la un preţ mai mare cu 30% decât cel din 2010.
Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei Agrostar, atrage atenţia asupra unui alt aspect: "În primul rând eu nu cred că producţia reală de grâu a fost mai mare de 4 milioane de tone! Este posibil ca raportările să fi fost umblate. În al doilea rând, după cum a fost anunţat, România a exportat 1,7 milioane de tone de grâu. Deci, de unde să mai fie grâu pe piaţă?".
În acest context, producătorii au arătat cu degetul spre Guvern, susţinând că nu au fost încurajaţi să ţină cerealele în depozitele din ţară.
• Scumpiri în lanţ
Scumpirea cerealelor de panificaţie şi a celor furajere riscă să afecteze în mod direct preţurile alimentelor.
Cum şi furajele s-au scumpit în ultima vreme, iar 75% din preţul cărnii este nutreţ combinat, nu este exclus să asistăm, în perioada următoare, la scumpiri în lanţ la unele bunuri alimentare, precum carnea sau laptele.
Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, ne-a declarat: "Este clar că pâinea şi produsele de panificaţie se vor scumpi. De asemenea, furajele influenţează în mod direct preţul cărnii şi al laptelui. Laptele deja s-a scumpit uşor din cauza preţurilor la furaje. Nu putem estima momentan o medie cu cât se vor scumpi alimentele, totul va depinde foarte mult şi de recolta de la vară".
De asemenea, tot din pricina lipsei materiei prime, şi uleiul ar putea să se scumpească în perioada următoare, după unele estimări, cu 30%.
În contextul în care furajul este tot mai scump, Dragoş Frumosu consideră că ţara noastră ar trebui să revină să utilizeze soia modificată genetic pentru hrana animalelor.
Criza cerealelor ne scumpeşte traiul
• Cerealele, fieful speculatorilor
Producţiile agricole mai reduse ale marilor producători de talie mondială au reprezentat doar unul dintre motivele pentru care preţurile cerealelor au crescut fulminant anul trecut.
Experţii susţin că şi creşterea consumului în ţări precum India sau China a avut un impact asupra situaţiei create.
De altfel, creşterea consumului de alimente în unele state din Asia ar putea provoca şi o eventuală criză alimentară la nivel mondial, mai spun experţii. De asemenea, politicile unor bănci centrale din 2010, de devalorizare a monedelor naţionale, pentru încurajarea exporturilor, se pare că i-au determinat pe sculatori să renunţe la valute şi să-şi orienteze investiţiile în cereale şi alte materii prime.
În acest context, sunt voci care susţin că UE ar trebui să fie extrem de atentă la problema preţurilor cerealor. Experţii susţin însă că UE are stocuri mici de intervenţie cu cereale faţă de alţi ani şi nu poate să intervină şi să influenţeze substanţial preţurile pe piaţă.