Consiliul UE va discuta miercuri la nivel de ambasadori despre primele potenţiale sancţiuni impuse Rusiei din cauza ameninţărilor hibride, cum ar fi subminarea alegerilor, atacurile cibernetice şi sabotajul economic, au declarat pentru Reuters diplomaţi UE.
O listă de 16 persoane şi 3 entităţi ar putea fi adăugate la un nou cadru de sancţiuni convenit în octombrie ca răspuns la o creştere a acestor atacuri în blocul celor 27 de membri.
Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a declarat săptămâna trecută că până la 100 de incidente înregistrate în acest an în Europa ar putea fi "atribuite atacurilor hibride ruseşti, spionajului, operaţiunilor de influenţă".
"Trebuie să trimitem un semnal puternic Moscovei că acest lucru nu va fi tolerat", a declarat Lipavsky.
Majoritatea ţintelor sancţiunilor propuse de Comisia UE sunt ruseşti. Lista identifică, de asemenea, trei persoane din Moldova, Coasta de Fildeş şi Georgia şi o entitate cu sediul în Togo, potrivit Reuters.
NATO a declarat în luna mai că atacurile atribuite Rusiei au crescut în întreaga Europă, afectând în principal Republica Cehă, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia şi Regatul Unit.
UE se luptă să limiteze influenţa Rusiei. În ultimele săptămâni, partidul de guvernământ din Georgia, de orientare rusă, a declarat că va opri negocierile de aderare la UE, provocând proteste de amploare. Între timp, instanţa supremă din România a anulat alegerile prezidenţiale săptămâna trecută, după acuzaţii de amestec rusesc, menţionează Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2024, 19:58)
Ameninţările hibride,care nu sunt rusesti,
raman permise,in gloria democratiei occidentale,
ce misto
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2024, 21:13)
Amenintarile hibride rusesti sant o alta scorneala a UE pentru a mentine neaparat o stare tensionata si de conflict