''China nu va ataca niciodată Ucraina''

AMBASADORUL CHINEI LA KIEV: ''China nu va ataca niciodată Ucraina''

G.U.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 17 martie 2022

Actualizare - Lituania: "UE ar trebui să anuleze summitul cu China"

Un summit care este planificat să aibă loc între China şi Uniunea Europeană (UE) ar trebui anulat până la momentul la care Beijingul va anunţa dacă este de partea Rusiei sau a Occidentului în privinţa conflictului din Ucraina, conform unui oficial lituanian citat de Reuters.

UE, din care Lituania face parte, intenţionează să organizeze la data de 1 aprilie o întâlnire la nivel înalt, probabil virtual, cu China, cu scopul să atenueze tensiunile tot mai mari dintre cele două părţi, dar viceministrul de Externe lituanian, Mantas Adomenas, a declarat, potrivit Reuters, că "nu este acum momentul pentru normalizare".

Mantas Adomenas a făcut aceste afirmaţii ieri, 16 martie, înainte ca Fan Xianzhong, ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Ucraina, să afirme, în timpul unei întâlniri cu şeful administraţiei militare a regiunii Liov, Maksym Kozytsky, că ţara sa nu va ataca niciodată Ucraina, dar o va ajuta, mai ales economic, potrivit Ukrainska Pravda.

"După evaluarea noastră, este foarte prost momentul", a spus Mantas Adomenas referindu-se la summitul avut în vedere de UE, adăugând: "Date fiind evoluţiile recente, ar trebui anulat sau cel puţin amânat până când vom vedea de ce parte se situează China. Este momentul să îi arătăm Chinei că vorbim serios - că nu se poate aştepta să aibă acest rol ambiguu, pe de o parte să sprijine Rusia, pe de alta să se folosească de oportunităţile comerciale cu Occidentul - Uniunea Europeană, şi să nu se aştepte la consecinţe".

Săptămâna aceasta, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut Chinei să condamne invazia Rusiei în Ucraina.

V.R.

----

Fan Xianzhong, ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Ucraina, a afirmat, ieri, în timpul unei întâlniri cu şeful administraţiei militare a regiunii Liov, Maksym Kozytsky, că ţara sa nu va ataca niciodată Ucraina, dar o va ajuta, mai ales în economie, potrivit Ukrainska Pravda.

"China nu va ataca niciodată Ucraina, noi vă vom ajuta, în special în domeniul economic. Ţara noastră importă mărfuri din întreaga lume în valoare de peste trei trilioane de dolari într-un an. Suntem gata să vă ajutăm să vă dezvoltaţi. Am văzut cât de mare este unitatea poporului ucrainean şi asta înseamnă puterea sa", a declarat Fan Xianzhong.

Potrivit acestuia, China este o ţară prietenă pentru poporul ucrainean.

''În calitate de ambasador, pot spune în mod responsabil că Republica Populară China va fi pentru totdeauna o forţă bună pentru Ucraina, atât din punct de vedere economic, cât şi politic. Vom respecta calea aleasă de ucraineni, pentru că acesta este dreptul suveran al fiecărei naţiuni", a precizat Fan Xianzhong.

De asemenea, China a precizat că a livrat mai multe loturi de ajutor umanitar în Ucraina.

Rusia a cerut Chinei asistenţă militară pentru invazia din Ucraina

Oficialii americani au declarat pentru The New York Times că Rusia a solicitat Chinei echipamente militare, dar şi asistenţă economică suplimentară pentru a ajuta la contracararea sancţiunilor.

Potrivit rapoartelor presei internaţionale, Rusia ar fi solicitat Chinei 5 tipuri de echipamente militare, în special rachete antiaeriene, dar şi drone, transportoare blindate, vehicule sau echipamente de recunoaştere, informează Ukrainska Pravda.

Ambasada Chinei în Ucraina a negat aceste zvonuri, anunţând ca nu a auzit niciodată de această solicitare a Rusiei.

Ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a scris un articol de opinie în The Washington Post în care a subliniat că guvernul său nu ştia nimic despre planurile Rusiei de a invada Ucraina şi că ar fi încercat să le prevină dacă ar fi ştiut.

''Potrivit unor afirmaţii existente, China ar fi avut cunoştinţe prealabile despre acţiunea militară a Rusiei şi a cerut Rusiei să o amâne până la încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă. Zvonurile recente susţin că Rusia caută asistenţă militară din partea Chinei. Permiteţi-mi să spun acest lucru în mod responsabil: Afirmaţiile cum că China a ştiut, a acceptat sau a susţinut în mod tacit acest război sunt pură dezinformare. Toate aceste afirmaţii servesc doar scopului de a transfera vina şi de a arunca cu noroi în China. În Ucraina erau peste 6.000 de cetăţeni chinezi. China este cel mai mare partener comercial atât al Rusiei, cât şi al Ucrainei, dar şi cel mai mare importator de petrol şi gaze naturale din lume. Conflictul dintre Rusia şi Ucraina nu face bine Chinei. Dacă China ar fi ştiut despre această criză, am fi făcut tot posibilul să o prevenim", a scris Qin Gang.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pozitia Chinei ca nu va ataca Ucraina trebuie sa dea de gândit Rusiei.

    Deja China a ocupat Rusia, precum mongolii, si promite sa nu-și atace noul vecin Ucraina 

    1. Ai chiulit de la stirea ca Putin i-a cerut Chinei sprijin militar in Ucraina.

      Sigur că da...

      Știrea aia scoasă tot de agențiile care anunțau și armele de distrugere în masă pe care Saddam le "avea". 

    Si putin a spus ca nu ataca Ucraina si...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb