Ambasadorul saudit se află la Sanaa pentru a stabiliza armistiţiul

A.F.
Internaţional / 11 aprilie 2023

Ambasadorul saudit se află la Sanaa pentru a stabiliza armistiţiul

Ambasadorul Arabiei Saudite în Yemen, Mohammed Al-Jaber, a afirmat ieri că s-a deplasat la Sanaa, capitala controlată de rebelii houthi, pentru a stabiliza armistiţiul şi a favoriza dialogul menit să pună capăt celor opt ani de conflict, notează Agerpres.

"Vizitez Sanaa, împreună cu o delegaţie a fraţilor noştri din Sultanatul Oman pentru a stabiliza armistiţiul şi încetarea focului", a scris Mohammed Al-Jaber pe Twitter. Acesta este primul comentariu al autorităţilor saudite cu privire la vizită.

Diplomatul saudit a mai spus că încearcă să "susţină procesul de schimb de prizonieri şi să exploreze căile de dialog între partidele yemenite pentru a se ajunge la o soluţie politică durabilă şi globală".

Vizita delegaţiei saudite la Sanaa, însoţită de o delegaţie de mediatori din Oman, face parte din eforturile diplomatice vizând să pună capăt conflictului dintre houthi, susţinuţi de Iran, şi guvernul yemenit, sprijinit din 2015 de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită.

Un armistiţiu a fost convenit în urmă cu un an în Yemen şi de atunci a fost în mare măsură respectat, dar nu a fost reînnoit oficial când a expirat în octombrie anul trecut.

Riadul, care încearcă să se iasă din război, discută cu rebelii houthi o foaie de parcurs prevăzând un armistiţiu de şase luni, urmat de negocieri privind o tranziţie de doi ani.

Duminică, Mohammed Al-Jaber a discutat cu liderul politic al rebelilor, Mahdi al-Mashat. Responsabili houthi au afirmat că s-a întâlnit şi cu liderul lor, Abdel Malek Houthi, dar autorităţile saudite nu au confirmat.

Recenta apropiere dintre cei doi mari rivali regionali, Iranul şiit şi Arabia Saudită sunnită, a alimentat speranţele pentru o detensionare în Orientul Mijlociu, în special în Yemen, cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică care suferă una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

Un responsabil saudit a declarat luna trecută că acordul dintre Riad şi Teheran, încheiat la 10 martie la Beijing, include "angajamente concrete cu privire la Yemen" şi că regatul a cerut Republicii Islamice să înceteze "furnizarea de arme rebelilor houthi".

Înainte ca armistiţiul să intre în vigoare în aprilie 2022, Arabia Saudită a suferit o serie de atacuri pornite de pe teritoriul Yemenului vecin, având ca ţintă în special instalaţiile sale petroliere.

Discuţiile cu houthi indică faptul că "prioritatea strategică a Riadului este dezescaladarea la frontierele cu rebelii houthi, şi nu o detensionare durabilă între părţile în conflict din Yemen, care încă pare (...) foarte complex", a comentat Eleonora Ardemagni de la Institutul Italian de Studii Politice Internaţionale.

La rândul lor, rebelii houthi pot "arăta forţa politică (...) pe care au dobândit-o până acum", întărindu-şi, în acelaşi timp, poziţia înaintea unor eventuale discuţii inter-yemenite, a adăugat experta în problemele Yemenului.

Noul armistiţiu ar urma ia în considerare exigenţele impuse de multă vreme de rebeli, începând cu ridicarea blocadei aeriene şi maritime impuse de armata saudită, împiedicând aeroporturile şi porturile sub controlul rebelilor să funcţioneze fără aprobarea lui Riadului.

O altă exigenţă: plata de către guvern, care deţine cea mai mare parte a bogăţiilor energetice, a salariilor tuturor funcţionarilor publici, inclusiv ale celor care lucrează în zonele deţinute de houthi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb