Ucraina îşi doreşte o pace corectă, de durată şi nu un acord de încetare a focului cu Rusia, care, potrivit experienţelor anterioare, nu va funcţiona, a declarat ambasadorul Kievului la Bucureşti, Ihor Prokopciuk, potrivit Agerpres.
"O încetare a focului nu va funcţiona, trebuie să facem eforturi pentru o pace corectă, de durată. Şi asta înseamnă că este nevoie de garanţii de securitate pentru Ucraina, care ar împiedica o repetare a agresiunii ruse", a arătat diplomatul.
Una din opţiunile pentru aceste garanţii, a detaliat el, este o viitoare dislocare a unui contingent pentru menţinerea păcii.
"Se discută pe această temă, legat de cine va participa, ce dimensiune va avea acest contingent, ce roluri va avea. Trebuie clarificate aceste lucruri şi se discută pe această temă (...) Unele state transmit că nu sunt pregătite să contribuie cu militari, altele doresc să participe. În ambele cazuri, va exista o coaliţie a celor care îşi oferă resursele pentru o asemenea dislocare", a mai spus ambasadorul Ucrainei.
El a repetat că ajutorul României pentru ţara vecină este exclusiv decizia autorităţilor naţionale.
"Este foarte clar pentru noi că Ucraina şi România sunt state vecine, suntem ţări la Marea Neagră şi ţările noastre sunt interesate să existe securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre. Cred că vom găsi moduri de cooperare care să fie utile, în funcţie de ce vor decide autorităţile române", a afirmat Ihor Prokopciuk.
El a evocat istoria recentă a conflictelor ruso-ucrainene, inclusiv anexarea ilegală a Crimeei, în 2014.
"Şi răspunsul slab la invazia rusă a Crimeei a contribuit la curajul Rusiei de a intra în estul Ucrainei, în Doneţk şi Lugansk, şi odată ce nu şi-au putut atinge obiectivele politice prin alimentarea conflictului din zonă, au transformat acest lucru în invazia la scară largă (...) Nu ne permitem un răspuns slab când vine vorba de încheierea războiului. Trebuie să vină de pe o poziţie de forţă şi trebuie să ajungem la pace printr-o postură de putere. Aceasta este direcţia principală", a explicat Prokopciuk.
Diplomatul a spus că în prezent semnalele Kremlinului legate de pace "când ajung în Ucraina, se transformă în rachete, drone, bombe şi alte arme care ucid, iar asta se întâmplă zilnic".
"Noi sunt cei care vor cel mai mult pacea (...) dar ne este clar că nu trebuie să fie doar un acord de încetare a focului. Am avut această experienţă acum 11 ani şi am văzut cum au escaladat lucrurilor, am avut experienţa Acordurilor de la Minsk", a arătat el.
Astfel, ambasadorul a pledat pentru faptul că "garanţiile de securitate pentru Ucraina sunt cuvântul-cheie în acest proces de găsire a soluţiilor pentru a încheia agresiunea rusă".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.02.2025, 21:40)
Daca ucraina "vrea cel mai mult pacea", atunci es sa nu trebuia sa porneasca acest razboi
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2025, 06:41)
Numai posta ca ai alergie la gramatica!
2. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 28.02.2025, 06:43)
Acest "rus mic" Igor, în varianta ucraineană Ihor, ne mai trebuia, cu declarația lui de două grivna, că încolo le avem pe toate.
Ăștia sunt mai răi decât "rușii mari" în incercarea lor de a deznationaliza pe românii din Bucovina de nord. Câtă nerecunostinta și obrăznicie.
Sunt mai răi decât covidul. Să sperăm că li se va aplica de către americani vaccinul corespunzător:) și poate eliberăm și Mamaia de raketii ucraineni.
3. Istoria , imprevizibilitatea …
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2025, 10:34)
Cine se aștepta acum un an , la situația de azi ? În istorie , unele realizări s-au obținut doar cu multă perseverență . Pot apărea schimbări …astăzi de neimaginat . Cred că dacă semnezi că renunți la integritatea țării , atunci chiar ai pierdut ireversibil , și nu vei putea motiva jertfa eroilor . Cred că cea mai de preț resursă este cea umană , care trebuie protejată prioritar , este singura epuizabilă .Garanțiile sunt …”un vis frumos” .Dacă puteau funcționa garanții , erau aplicate deja de trei ani…