AmCham aduce şase recomandări pentru eficientizarea absorbţiei fondurilor europene

E.D.
Fonduri Europene / 20 august 2014

AmCham consideră necesară alocarea de fonduri europene pentru susţinerea unei economii de tip SMART, acesta fiind una dintre recomandările asociaţiei cu privire la priorităţile pentru accesarea fondurilor structurale şi de investiţii în perioada de programare financiară 2014-2020.

Preşedintele grupului de lucru pentru Fonduri Structurale şi Achiziţii Publice din cadrul AmCham România, Daniela Nemoianu, a arătat, într-un comunicat remis astăzi redacţiei, că recomandările membrilor asociaţiei vizează susţinerea dezvoltării unei economii de tip smart şi încurajarea sectorului privat, în special IMM-uri, necesitatea creşterii capacităţii şi performanţei administrative, dezvoltarea infrastructurii, precum şi integrarea priorităţilor naţionale trans-sectoriale, astfel încât profilul de competitivitate al României să poată fi optimizat.

De asemenea, AmCham consideră necesară necesare crearea de locuri de muncă şi modernizarea educaţiei, inclusiv prin includerea unor măsuri de încurajare a unităţilor preşcolare, educaţiei terţiare prin parteneriate între universităţi, mediul de afaceri şi parteneri sociali, precum şi a unui sistem de învăţare dual (învăţare + locuri de muncă cu normă parţială).

Cu privire la performanţa sistemului, membrii AmCham recomandă: creşterea performanţei sistemului de management şi control al ESI (programare, coordonare, implementare, design instituţional, management şi control, introducerea mecanismelor de alertă timpurie), implementarea unor mecanisme de prevenire a corecţiilor financiare, îmbunătăţirea capacităţii instituţionale, utilizarea extinsă a instrumentelor financiare, modernizarea regimului achiziţiilor publice conform noilor directive europene şi utilizarea eficientă şi intensivă a asistenţei tehnice.

"Pe fondul nivelului redus al investiţiilor directe în economie şi al atitudinii prudente a investitorilor cauzată de contextul geo-politic din regiune, crearea unor mecanisme funcţionale şi performante de injecţie a resurselor publice, inclusiv a finanţării europene, în economie trebuie să fie o preocupare centrală a autorităţilor române. În contextul necesităţii creşterii competitivităţii economiei româneşti este necesară o mai mare concentrare tematică şi o filtrare a priorităţilor strategice naţionale, în directă corelare cu impactul sistemic pe termen mediu şi lung şi cu sursele de finanţare disponibile", consideră Valeriu Nistor, preşedintele AmCham România, în comunicatul asociaţiei.

În context, AmCham România a salutat recenta adoptare de către Uniunea Europeană a Acordului de Parteneriat cu România, pentru accesarea de către ţara noastră a fondurilor structurale şi de investiţii puse la dispoziţia statelor membre în cadrul programării financiare 2014-2020. De-a lungul procesului de elaborare şi revizuire a Acordului de Parteneriat, AmCham România, prin grupul de lucru dedicat Fondurilor Structurale şi Achiziţiilor Publice, a furnizat Ministerului de resort, precum şi ministerelor de linie implicate în procesul de negociere şi programare, recomandările şi propunerile membrilor AmCham pentru optimizarea acestuia în vederea facilitării unui proces eficace si coerent de absorbţie a fondurilor europene aferente noii perioade de programare financiară.

AmCham România precizează că va continua să promoveze în dialogul cu autorităţile aceste priorităţi ce pot constitui puncte de referinţă atât în vederea stabilirii unor alocări financiare adecvate cerinţelor din piaţă, creşterii competitivităţii României, cât şi în evitarea unor piedici precum cele întâlnite în perioada 2007 - 2013.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este cea mai reprezentativă asociaţie profesională de afaceri, înfiinţată în anul 1993 de un grup de companii americane. AmCham România reuneşte în prezent 360 de companii americane, internaţionale şi locale care au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 200.000 de locuri de muncă. AmCham România este ferm angajată în facilitarea unui dialog deschis între comunitatea de afaceri şi autorităţile centrale, promovând soluţii şi priorităţi pentru îmbunătăţirea mediul de afaceri şi creşterea competitivităţii economice a României în plan regional şi european.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb