Ameninţarea Kraken-ului

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 3 august 2016

Cornel Codiţă

În ciuda temperaturilor de afară, care fac mercurul să fiarbă în termometre, politica din România bălteşte în apele călîi ale imposturii, arivismului, lipsei de idei şi de program, ale secetei de lideri, ale ambiţiilor personale, servilismului, ale atracţiei irezistibile faţă de morcovul dulce al funcţiilor şi privilegiilor puterii, ori ale fricii faţă de pedepsele manipulate de o justiţie rămasă aproape fără comunicare cu adevărurile vieţii. O politică mai putredă decît scîndurile punţii unei vechi corăbii, roasă de zeci de ani de corupţie, cuibărită pînă în cele mai ascunse cotloane ale instituţiilor care ar trebui să gestioneze treburile publice. Deodată, însă, ca într-un instantaneu furat monstrului din Loch Ness, din străfundurile tulburi ale mării pe care corăbiile partidelor noastre politice se află în derivă, mai mult decît să navigheze, se prelinge gigantică o ameninţătoare umbră. Să fie oare temutul Kraken, monstrul mărilor nordice capabil să rupă dintr-o singură lovitură spinarea unei baleniere, să smulgă catargele adînc înfipte-n chilă cu zvîcnirea unui singur braţ, să tragă în adîncurile întunecate ale oceanului corabia întreagă într-o fatală îmbrăţişare? Aşa pare, dacă valul care a răvăşit ţărmurile insulelor Olteanu-Tăriceanu, nu se va dovedi doar o altă furtună într-un pahar cu apă.

Ca orice ipoteză, născută cu speranţa de a pune pe umeri mantia adevărului, şi aceasta se cere supusă verificării! Ideea că cineva, "Marele Dirijor", ar putea să elibereze kraken-ul pentru a face praf, odată pentru totdeauna, flota corăbioarelor politice care ocupă actualmente spaţiul mării noastre interioare are o singură ancoră: sintagma prezidenţială "Partidul meu" şi speranţa că ea exprimă nu doar o ambiţie personală, ci conţine un program pentru un tip de guvernare radical diferit de tot ceea ce a depănat istoria nostră post-decembristă, pînă acum. Din această perspectivă, istoria se reîmparte în două ere: cea de dinainte de guvernul meu şi cea de după guvernul meu! Pentru ca cea din urmă să se nască, cea dintîi trebuie să moară, iar dacă nu vrea să moară de la sine... şi nu vrea!... atunci... Release the Kraken!!! Este vizată de această "restructurare prin distrugere" şi actuala conducere a BNR? Întrebarea este pur şi simplu crucială. Mai precis, răspunsul pe care-l va primi! A devenit "guvernarea Isăresecu", de la BNR, un obstacol în calea "noii guvernări" pe care o preconizează Preşedintele Iohannis pentru palatele de la Cotroceni şi Victoria? Pînă acum, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a reuşit să convingă pe toţi deţinătorii sceptrului prezidenţial, de la Iliescu, la Constantinescu şi pînă la Băsescu, de faptul că nu are ambiţia de a concura "guvernarea politică", dimpotrivă, că e gata să o sprijine, dar şi de a "preveni", cît se poate de elegant şi diplomatic asupra faptului că "flotabilitatea" oricărei guvernări depinde, decisiv, de "deciziile BNR". S-a epuizat capacitatea de convingere a lui Mugur Isărescu în faţa "sfinxului" Iohannis? Sau, poate, este Iohannis primul Preşedinte ce nu mai este dispus să facă tîrgul cu BNR pe care ceilalţi l-au acceptat, unii fără să crîcnească, alţii de voie, de nevoie? Orice schimbare instituţională conţine potenţial saltul spre mai bine, mai eficient, dar şi riscul unor dezechilibre şi disfuncţionalităţi. În cazul BNR, însă, există un risc special: crearea prin schimbările instituţionale, oricît de oportune şi de reuşite ar fi, a unui spaţiu-timp de acţiuni speculative, masive, pe moneda naţională care ne-ar putea arunca pe toţi cei ce depindem cu veniturile, cîştigurile şi economiile noastre de stabilitatea macro şi a monedei, în fundul unei Gropi a Marianelor, dacă aşa ceva a fost descris în materie de prăbuşire economică.

Cealaltă întrebare cheie este dacă nu cumva "operaţiunea Kraken" vizează doar "o parte" a spectrului politic? Fără să se gîndească prea mult, domnul Dragnea ne-a făcut tabloul, relativ simplu, al situaţiei post-electorale: PSD cîştigă alegerile, PNL cîştigă guvernarea! Motivul? Lipseşte ALDE din tablou, formaţiune cel mai probabil prăbuşită în străfundurile anonimatului electoral dacă implicarea lui Tăriceanu în presupusa acţiune de trafic de influenţă şi luare de mită devine dosar activ al DNA. PSD-ul este redus, astfel, la rolul unei "zdrobitoare" majorităţi, de opoziţie! Ipoteza "ne-normalizată" este însă la fel de interesantă, chiar dacă pare, unora, mai puţin probabilă, la prima vedere: PNL-ul va încasa lovitura kraken-ului! O fulgerătoare decapitare a actualei conduceri, urmată de o surprinzătoare apariţie "din tranşee" a "echipei de rezervă", care devine titulară, schimbă radical faţa PNL şi asigură succesul electoral capabil să susţină "guvernul meu". Faptul că din rîndurile "bazei" s-au simţit deja mişcări în această direcţie este foarte clar, fie şi numai din reacţia unuia dintre cei vizaţi, V. Blaga, care s-a grăbit să-şi spună cu glas tare, mai ales lui însuşi, ca să se îmbărbăteze, că nu va fi nici o schimbare la vîrf pînă la primăvară. Poate că da, poate că nu! Vom vedea dacă şi pe cine loveşte Kraken-ul!!!

Opinia Cititorului ( 5 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. ... opinie personala: mai tot timpul sunt interesat de politica internationala caci, a noastra - dincolo de inertiile interne - nu face alteceva decat sa "oglindeasca" cerintele celor "de sus" - aceasta de dragul scaunelor caci nu vorbim de marete idealuri ... interesant este faptul ca in ultima perioada se-ntampla lucruri ciudate: ungaria emite obligatiuni denominate in yuani ... china se pregateste sa emita dsturi ... kerry si lavrov is mai tot timpul impreuna ... si alte chestiuni din...

    1. noi eram prietini cu china,acum,iote,ne iau ugurii inainte,sebaga in fata.

      Esti un Mitica? ai chiulit la limba gramatica? mai lasa-l pe caci (caci faci altundeva) corect /romaneste si gramatical ar fi trebuit sa folosesti expresia "deoarece".

       

      ARMONIE SA FIE!

      mutumesc f,frumos lui ,cui_anonimului pt faptul ca cauta nod in papura.fondul conteaza,asta l+a deranjat pe bozgor.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb