Amnistia fiscală pentru datoriile la CASS a fost adoptată astăzi

M.I.
Politică / 14 mai 2019

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Guvernul a adoptat astăzi ordonanţa de urgenţă prin care românii care în perioada 2015-2017 au obţinut venituri sub nivelul salariului minim brut pe ţară vor fi scutiţi de la plata obligatorie a contribuţiei la sănătate (CASS), scrie Ziare.com.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat la începutul şedinţei de guvern că prin această măsură vor fi eliminate inechităţi pentru aproximativ 600 de mii de români.

"Acordăm facilitatea persoanelor care au obţinut în perioada 2015-2017 venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe ţară sau venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie să nu plătească decât opţional asigurări sociale de sănătate.

Practic, extindem facilitatea aplicată cu 1 ianuarie 2018 şi prevăzută în Codul Fiscal pentru această categorie de contribuabili anulând obligativitatea de plată a contribuţiei de asigurări de sănătate.

Cardul de masă Up Dejun este versiunea modernă şi simplificată a tichetului de masă. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor şi economiseşti până la 37% faţă de o creştere salarială în bani.

Vom elimina inechităţi pentru aproximativ 600 de mii de români, pentru că, aşa cum am mai spus, Guvernul este preocupat ca orice obligaţie fiscală a contribuabilului să fie proporţională cu veniturile obţinute", a subliniat Dăncilă, conform Ziare.com.

La finalul şedinţei de guvern, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a fost întrebat ce se întâmplă cu persoanele care au obţinut venituri sub nivelul salariului minim brut pe ţară şi care au plătit deja CASS.

Astfel, ministrul a precizat că aceştia îşi pot recupera banii dacă depun o cerere, fie online, fie la ghişeele ANAF, prin care solicită înapoierea sumelor achitate.

Însă, spune Teodorovici, aceştia pot opta şi pentru ca banii să rămână la stat şi să fie folosiţi pentru compensarea viitoarelor taxe pe care aceştia le au de achitat.

"Aceste sume se pot recupera în baza unei solicitări depuse prin spaţiul virtual, sau printr-o cerere scrisă şi depusă la Fisc. Sumele se pot cere sau se poate opta să rămână statului în compensare pentru contribuţiile viitoare", a spus Eugen Teodorovici.

Săptămâna trecută, premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici să elaboreze un act normativ prin care persoanele care în perioada 2015-2017 au obţinut venituri sub nivelul a 12 salarii minime brute să fie scutite de plata contribuţiilor sociale, informează Ziare.com.

"Ştiu că mulţi cetăţeni au primit de la ANAF decizii de impunere privind plata contribuţiilor sociale. Având în vedere că de la 1 ianuarie 2018 persoanele fizice care obţin venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie nu datoreaza contribuţii de asigurari sociale de sănătate decât opţional, solicit Ministerului Finanţelor Publice să vina de urgenţă cu o soluţie care să extindă această facilitate şi pentru perioada 2015-2017", a spus premierul.

Potrivit documentului, autorităţile vor anula CASS pentru persoanele fizice cu venituri sub nivelul salariului minim brut pe ţară, care au fost obţinute în perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017.

Însă, în proiectul de ordonanţă de urgenţă nu scrie şi ce se întamplă cu persoanele care în perioada 2015-2017 au obţinut venituri sub nivelul salariului minim brut pe ţară şi au platit contribuţia la sănătate.

Consultantul fiscal Adrian Benta explicase pentru Ziare.com că există două variante: ori Guvernul mai dă o ordonanţă de urgenţă care să prevadă înapoierea banilor pentru aceşti români, ori, în cazul în care nu se va întampla acest lucru, aceştia vor putea da statul în judecată pentru discriminare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Anaf-ul nu aplica nicio amnistie fiscala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb