Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, în colaborare cu Comisia pentru buget, finanţe şi bănci şi cu Comisia pentru politică externă au organizat marţi, 28 aprilie, reuniunea "Planul Juncker - instrument pentru reducerea decalajelor economice între statele membre; beneficii pentru România".
Dezbaterea şi-a propus să marcheze un dialog real pe tema Planului Juncker precum şi pe tema instrumentelor pe care ţara noastră le are la dispoziţie pentru a valorifica avantajele Planului de investiţii.
În deschiderea evenimentului, Ana Birchall, moderatoarea dezbaterii pe Planul Juncker, a dat citire mesajului primului-ministru Victor Ponta, care a ţinut să salute organizarea dezbaterii la Comisia pentru afaceri europene. Premierul a spus că "este convins că Planul Juncker este un instrument util de creare a locurilor de muncă, de creştere a competitivităţii actorilor europeni, precum şi un pas important în consolidarea solidarităţii europene". Premierul a arătat că Planul Juncker poate fi un vector de dezvoltare pe care ţara noastră îl poate valorifica. "Din poziţia de prim-ministru al României doresc să îmi exprim susţinerea pentru acest proiect european. Obiectivul nostru este ca, împreună cu fondurile europene, proiectele care vor fi promovate prin Planul de Investiţii Juncker, să contribuie la dezvoltarea ţării pe care o reprezint. Avem nevoie de o Uniune Europeană competitivă şi dinamică, în jurul valorilor solidarităţii!", se arată în finalul mesajului transmis de premierul Ponta.
La dezbatere au participat numeroşi oficiali - parlamentari, lideri politici, actori instituţionali precum şi reprezentanţi ai unor ONG-uri. În cadrul evenimentului au luat cuvântul Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi Radu Pogdorean, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în timp ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, aflat într-o deplasare externă, a transmis la rândul său un mesaj de felicitare, apreciind oportunitatea organizării dezbaterii.
"Ţin să mulţumesc tuturor participanţilor pentru dezbaterea utilă pe Planul Juncker. Am avut un dialog productiv şi o analiză obiectivă asupra Planului de investiţii pe care îl propune Comisia Europeană. În cazul specific al României, am convenit că miza principală a Planului Juncker este aceea de a oferi răspunsuri din perspectiva reducerii decalajelor, ca instrument financiar complementar la cele deja existente de accesare a fondurilor europene. Zonele defavorizate în care se înregistrează rate mari ale şomajului şi în care nivelul de trai este scăzut trebuie să fie ţintite prin Planul de investiţii pentru Europa", a declarat Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.
Ana Birchall a adăugat că eliminarea decalajelor, prin investiţii în zonele a căror dezvoltare nu ţine pasul cu regiunile prospere ale UE, trebuie să reprezinte o prioritate a Planului Juncker. "Susţin în continuare că trebuie să avem programe şi politici publice de asistenţă specializată, particularizată pe nevoile comunităţilor din zonele defavorizate, completate de măsuri economico-fiscale şi sociale ţintite pentru a sparge cercul vicios al subdezvoltării. În egală măsură, este deosebit de important să ne prioritizăm proiectele de investiţii, astfel încât să ne maximizăm şansele de a obţine finanţare pe domenii cheie precum infrastructura strategică, energie sau educaţie", a menţionat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a pledat pentru revizuirea urgentă a listei de proiecte, în sensul clarificării priorităţilor. De asemenea, Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a evidenţiat că dezbaterea contribuie la crearea unui spirit de echipă între Comisia Europeană şi legislativele naţionale, apreciind "seriozitatea cu care România sprijină eforturile de relansare economică şi creare de locuri de muncă".
Ana Birchall a ţinut să precizeze că "Planul de investiţii pentru Europa interesează în cel mai înalt grad şi ţara noastră, fiindcă de reuşita lui, de buna şi corecta implementare depind politicile cheie ale Uniunii Europene în direcţia depăşirii efectelor crizei economice, reducerea decalajelor şi reînscrierea UE pe un trend de creştere economică sustenabilă". Totodată, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a subliniat misiunea Comisiei de a sprijini participarea activă a României la discuţiile de la nivelul UE privind identificarea celor mai bune modalităţi de punere în practică a propunerilor incluse în Planul Juncker. În încheierea dezbaterii, Ana Birchall a subliniat necesitatea "unui consens şi a unei colaborări transpartinice", astfel încât ţara noastră să poată beneficia de avantajele pe care le cuprinde Planul Juncker. Ana Birchall le-a mulţumit ministrului Eugen Teodorovici şi şefei Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Filote, pentru deschiderea de a informa Comisia pentru afaceri europene asupra criteriilor de selecţie şi a proiectelor care reprezintă priorităţi strategice pentru România.