Analişti: "Există premise pentru continuarea aprecierii titlurilor OMV Petrom"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 ianuarie 2018

Analişti: "Există premise pentru continuarea aprecierii titlurilor OMV Petrom"

Din punct de vedere tehnic, SNP se situează pe o tendinţă ascendentă pe termen lung

După ce a încheiat ultima zi de tranzacţionare a anului precedent la preţul de 0,286 de lei/acţiune, preţul titlurilor OMV Petrom (SNP) s-a bucurat de creşteri importante în 2018, cotaţia companiei petroliere terminând şedinţa de tranzacţionare din data de 11 ianuarie 2018 la preţul de 0,3095 lei/titlu. Astfel, de la începutul anului, preţul titlurilor SNP a avut un avans de 8,22%, peste aprecierea cunoscută de indicele BET, care a urcat cu 5,34%, în aceeaşi perioadă.

Totodată, creşterea preţului acţiunilor SNP de la debutul lui 2018 a propulsat cotaţia societăţii petroliere către un nivel de preţ pe care nu-l mai atinsese de la sfârşitul lunii august a anului trecut.

Potrivit analiştilor pieţei de capital locale, sunt întrunite o serie de condiţii pentru ca, în perioada următoare, acţiunile societăţii petroliere să îşi continue ascensiunea demarată la începutul acestui an.

Brokerii: "Aprecierea preţului petrolului şi rezultatele financiare - factori determinanţi pentru avansul acţiunilor SNP"

Evoluţia pozitivă a preţului petrolului din ultima perioadă şi rezultatele financiare bune ale societăţii reprezintă, în opinia brokerilor pieţei, motivele principale pentru ascensiunea preţului acţiunilor societăţii petroliere de la începutul anului.

Echipa de analiză a societăţii de brokeraj Prime Transaction ne-a declarat: "Un motiv important pentru creşterea cotaţiei SNP este dat de aprecierea preţului petrolului şi, implicit, a produselor petroliere ale companiei. În aceste condiţii, este de aşteptat ca rezultatele financiare raportate de OMV Petrom să fie bune, atât pentru trimestrul al patrulea din 2017 cât şi pentru începutul acestui an".

Un alt motiv, derivat oarecum din primul, este capacitatea companiei de a acorda dividende mari în acest an, încadrându-se, de altfel, într-o serie de emitenţi de la care se aşteaptă dividende cu randament bun şi care au avut creşteri mari de preţ la începutul acestui an, ne-au mai transmis analiştii, adăugând: "Nu trebuie să omitem nici contextul din piaţă, acţiunile SNP nefiind singurele care au avut aprecieri mari în primele zile de tranzacţionare din 2018".

Şi George Brande, analist în cadrul Interfinbrok, vede aceleaşi motive ca fiind principalele elemente favorizante pentru evoluţia titlurilor SNP.

Domnia sa a apreciat: "Aprecierea cotaţiei SNP de la începutul anului a fost susţinută pe de o parte de creşterea preţului barilului de petrol pe pieţele financiare internaţionale din ultima perioadă şi, pe de altă parte, de rezultatele financiare (n.r. ale societăţii) mult mai bune comparativ cu cele din anul 2016. Sortimentul Brent (n.r. petrol), relevant pentru piaţa europeană, a înregistrat o apreciere de aproximativ 50% de la mijlocul lunii iunie 2017 (n.r până în prezent)".

Prime Transaction: "În condiţiile unor multipli de piaţă mici, perspectivele cotaţiei societăţii petroliere sunt favorabile"

Legat de comportamentul viitor al acţiunilor societăţii petroliere, analiştii societăţii Prime Transaction ne-au transmis: "Nu putem să estimăm o evoluţie a preţului acţiunilor SNP, însă, ne aşteptăm ca rezultatele financiare ale companiei să fie bune, în creştere faţă de anul trecut, având în vedere evoluţia recentă a preţului petrolului".

Multiplii de piaţă ai SNP sunt destul de mici, iar în aceste condiţii, perspectivele sunt favorabile, au subliniat analiştii, adăugând: "Totuşi, evoluţia preţului va depinde de mai mulţi factori, printre care contextul din piaţă şi, nu în ultimul rând, eventualele vânzări de acţiuni realizate de Fondul Proprietatea".

În raportul de analiză al societăţii, publicat în luna decembrie a anului recent încheiat, se estima, pentru anul 2018, o rată de distribuţie a dividendului din profitul anului 2017 de 50%, valoarea preconizată a acestuia fiind de 0,0175 lei/titlu.

De asemenea, în raportul publicat în cea de-a doua parte a lunii noiembrie 2017, în care echipa de la Prime Transaction comenta rezultatele financiare la nouă luni ale celor mai importante companii de la BVB, brokerii precizau: "Per total, putem spune că rezultatele financiare ale OMV Petrom sunt foarte bune, confirmând tendinţa manifestată şi în prima parte a anului (...) Indicatorul P/E (n.r. ce arată numărul de ani în care se poate recupera investiţia într-o acţiune a societăţii pe baza câştigurilor prezente) a scăzut din nou, ajungând până la 8,3, de la 9, înainte de anunţarea rezultatelor financiare. În momentul de faţă, acţiunea SNP este printre cele mai ieftine dintre titlurile Blue Chip, dacă ne raportăm la acest indicator".

În anul 2017, valoarea dividendului pentru SNP a fost de 0,015 lei/acţiune, potrivit datelor prezentate de BVB.

George Brande, Interfinbrok: "Revenirea cotaţiilor petrolului alături de alegerea unui nou director general pot reprezenta un semnal pozitiv pentru SNP"

Conform domnului George Brande, în anul 2017, cotaţia SNP a avut o evoluţie oscilantă, influenţată şi de intenţia Fondului Proprietatea de a-şi micşora participaţia la compania petrolieră.

În luna septembrie a anului trecut, Fondul Proprietatea a derulat un plasament privat accelerat de acţiuni SNP care a pus, încă o dată, presiune pe preţul acţiunilor companiei, a punctat analistul, care a conchis: "Revenirea cotaţiilor petrolului la maximele ultimilor trei ani, alături de alegerea unui nou director general pot reprezenta un semnal pozitiv, contrabalansat de intenţiile Fondului Proprietatea de micşorare a participaţiei, având în vedere că toa-te vânzările făcute de fond au fost realizate la preţuri cu discount".

Analiştii BT: "Dacă cotaţia SNP va reuşi să se desprindă decisiv de pragul de 0,3 lei, avem validarea necesară depăşirii maximelor stabilite vara trecută"

În raportul de analiză tehnică a Băncii Transilvania (BT) din data de 8 ianuarie 2018, se indica drept zonă de rezistenţă (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei), pragul psihologic de 0,3 lei/titlu.

Deşi piaţa a coborât la finele lunii trecute intra-zilnic sub nivelul cheie de 0,28 de lei, cotaţia a revenit rapid peste acest prag, astfel că semnificaţia sa ca suport (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) critic rămâne intactă, notau analiştii, adăugând: "În aceste condiţii, ne îndreptăm atenţia spre zona de rezistenţă ce se conturează la pragul psihologic de 0,3 lei (n.r. care între timp a fost depăşită).

Dacă piaţa va reuşi să se desprindă decisiv de acest nivel în perioada următoare, am avea validarea necesară reînceperii trendului ascendent spre noi maxime, peste cele stabilite vara trecută".

Totodată, analiştii indicau un raport PER pentru acţiunile SNP de 8,5.

Privită din punct de vedere tehnic, aprecierea preţului acţiunilor societăţii petroliere de la începutul acestui an a proiectat cotaţia SNP peste repere importante.

Practic, odată cu închiderea din data de 10 ianuarie, preţul acţiunilor SNP a trecut peste media mobilă simplă de 200 de zile (media mobilă reprezintă un instrument de analiză tehnică utilizat, îndeosebi, pentru identificarea trendului), urmărită de managerii fondurilor de investiţii, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere tehnic, cotaţia SNP s-a înscris pe un trend ascendent pe termen lung. (Vezi grafic)

De asemenea, aceasta se află pe o tendinţă de creştere şi pe termen scurt şi mediu, preţul acţiunilor companiei tranzacţionându-se peste mediile mobile simple de 20 şi respectiv 50 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp.

Mai mult decât atât, tot miercuri, 10 ianuarie, media mobilă de 20 de zile a trecut peste cea de 50 de zile, ceea ce, din punct de vedere tehnic, reprezintă un alt semnal pozitiv pentru cotaţia SNP.

Pe de altă parte, prin creşterea consemnată în 2018, cotaţia SNP s-a îndepărtat decisiv de suportul situat la pragul de 0,28 lei/acţiune, care a fost testat de numeroase ori pe parcursul anului 2017.

Tot din punct de vedere tehnic, creşterea din 2018 a preţului acţiunii SNP a fost anunţată de divergenţa pozitivă pe care oscilatorul Indicele Puterii Relative (indicator ce evaluea-ză gradul de accelerare/decelerare a tendinţei cotaţiei) de paisprezece zile a dezvoltat-o în relaţie cu preţul acţiunii.

O divergenţă pozitivă reprezintă o configuraţie în care preţul face o serie de minime în scădere, în timp ce oscilatorul face o serie de minime în creştere, ceea ce indică faptul că, cel puţin pe termen scurt, există o probabilitate ridicată ca preţul titlului să se aprecieze.

Pe data de 9 ianuarie, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a numit-o, pe Christina Verchere în func-ţia de preşedinte al Directoratului şi director general executiv (CEO) al OMV Petrom, în locul Marianei Gheorghe.

În comunicatul companiei se precizează că numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, respectiv până pe data de 16 aprilie, 2019. Potrivit acestuia, Christina Verchere a acceptat numirea şi va prelua poziţia în funcţie de disponibilitate, cel mai târziu începând cu 21 mai 2018.

Christina Verchere a lucrat peste 20 de ani la British Petroleum (BP), una dintre cele mai mari companii de petrol şi gaze, unde a deţinut numeroase poziţii de conducere, în Marea Britanie, SUA şi Canada.

De mai bine de trei ani, a ocupat funcţia de Preşedinte regional al BP pentru Asia Pacific, în Jakarta, Indonesia.

Grupul OMV Petrom SNP a înregistrat, în primele nouă luni ale aces-tui an, un profit net în valoare de 1,85 miliarde de lei, în creştere cu 111% faţă de perioada similară a anului trecut.

Grupul estimează că va realiza investiţii mai mici de 700 de milioane de euro în acest an, peste 80% ur-mând să fie direcţionate către proiectele din Upstream (Explorare şi producţie) conform raportului companiei.

În trimestrul al treilea din anul 2017, compania a efectuat investiţii de 811 milioane de lei, în creştere cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, investiţiile realizate pe ansamblul primelor nouă luni din acest an s-au redus cu 5%, la 1,727 miliarde de lei.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, iar Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile SNP.

Vineri, 12 ianuarie, cotaţia SNP a încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,31 lei, în creştere cu 0,16% faţă de şedinţa anterioară.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mai clar o sa ajunga 0.4 in preajma amuntului dividendului ....

    Tintele de pret vehiculate de stimabilii analisti financiari sunt pe termen scurt ...Tintele de pret sunt mult mai sus,de la 2-3 roni in sus,in urmatorii ani.

    1. 3roni ... poate in sec xxII.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb