Analişti: "Majoritatea companiilor manipulează profitul"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 25 aprilie 2014

Analişti: "Majoritatea companiilor manipulează profitul"

Majoritatea companiilor manipulează profitul, pentru a nu apărea în documente valoarea reală a acestuia, susţin unii analişti.

Aceştia ne-au declarat: "O parte din companii au probleme, dar nu este o situaţie particulară în România. Băncile trec printr-o situaţie dificilă, fapt care conduce la scăderea lichidităţii companiilor, care încearcă, de fapt, să se adapteze la realitate. Este clar că societăţile comerciale nu vor mai avea o lichiditate atât de ridicată ca înainte de 2008. Cu toate acestea, majoritatea companiilor «lucrează» profitul, pentru a părea mai mic decât în realitate. Sunt profituri mari în piaţă, de 15-20%, însă prin diverse metode, cum ar fi contracte pe sume mari încheiate cu firmele mamă, procedura preţurilor de transfer la importuri etc., îşi cresc costurile pentru a-şi micşora profitul în acte".

Pârvan: "2014 este un an foarte periculos pentru companii"

Anul 2014 este foarte periculos pentru companii, acestea trebuind să-şi găsească resurse pentru a acoperi creşterile de preţuri la combustibil, gaze, energia electrică, majorarea salariilor etc., potrivit lui Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Domnia sa ne-a spus că toate companiile, în mod diferit în funcţie de domeniu, trebuie să găsească soluţii pentru ca "din profitul mic pe care-l au să acopere aceste costuri şi să mai şi rămână cu ceva".

În acelaşi timp, capacitatea de finanţare va fi o problemă, întrucât cine nu are bani să-şi plătească furnizorii va avea probleme cu numerarul, ajungându-se la blocarea activităţii. Cu excepţia câtorva companii mari, 75-80% din societăţi sunt nebancabile, potrivit lui Cristian Pârvan, care citează un studiu Coface.

"Insecuritatea şi incertitudinea blochează procesul investiţional atât în domeniul public, cât şi în mediul privat. Poate dacă va fi aplicată măsura de neimpozitare a profitului reinvestit vor veni mai mulţi investitori. Deocamdată, toată lumea încearcă să-şi menţină afacerile".

Domeniile cel mai mult afectate sunt construcţiile şi serviciile, acestea din urmă fiind influenţate de nivelul veniturilor. În industrie, deocamdată sunt comenzi şi există posibilitatea ca acestea să fie menţinute, opinează domnul Pârvan.

La rândul său, analistul Aurelian Dochia ne-a spus că, deşi este an electoral, cel mai probabil 2014 nu mai poate aduce nimic pozitiv mediului de afaceri, astfel încât acesta să-şi poată reveni.

"Chiar dacă va mai fi relaxată vreo taxă până la finalul anului, mă îndoiesc că în practică se mai poate întâmpla ceva bun în 2014. Singura şansă este să avem o creştere economică destul de viguroasă. Deja se vehiculează o creştere mai mare de 3,5% şi dacă va fi aşa, atunci va mai putea avea loc o relaxare", ne-a precizat domnul Dochia.

CIT Restructuring: "Peste 60% din companiile cu impact de la noi, în dificultate economică"

Peste 60% din companiile cu impact din ţara noastră se află în dificultate economică, caracterizată prin lipsa de lichiditate şi supraîndatorare, potrivit unui studiu realizat de CIT Restructuring. Potrivit acestuia, în anul 2012, pierderile cumulate ale acestora au fost de 4,8 miliarde de euro, în timp ce datoriile totale s-au ridicat la 85,55 miliarde euro.

Analiza menţionează, printre altele, că, în 2012, peste 13.000 de companii au generat un profit de 7,12 miliarde euro, iar 6.663 de companii au avut pierderi de 4,80 miliarde euro; 56% dintre companiile care au generat profit în 2012 au o marjă de sub 5%; decalajul dintre companiile care generează profit şi cele care generează pierderi creşte în fiecare an; datoriile cumulate ale companiilor analizate sunt de patru ori mai mari decât valoarea totală a creditelor acordate societăţilor din ţara noastră în 2012, raportate la BNR; sectorul care generează cele mai mari pierderi, dar şi cele mai mari profituri este cel imobiliar; 16% dintre companiile analizate sunt în stare iminentă de insolvenţă; nerestructurarea companiilor aflate în dificultate ar putea duce la o creştere cu 2-3% a ratei şomajului.

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate în domeniul imobiliar, unde sunt concentrate 2.300 de societăţi, adică 12% din totalul companiilor cuprinse în analiză. Pierderi majore înregistrează şi firmele din transporturi căi ferate, producţie auto, energie electrică, producţie metale, media, sectorul hotelier, cel al producţiei de nave şi al telecomunicaţiilor. Acestea reprezintă 42% din totalul companiilor analizate şi au acumulat 49% din pierderile totale.

În cadrul judeţelor care generează cele mai mari pierderi, ponderea majoritară a companiilor neprofitabile este în Bucureşti şi Ilfov (43,7%), urmate de Timiş şi Sibiu (fiecare cu 34%), Constanţa şi Braşov (fiecare cu 32%), Cluj, Prahova, Iaşi, Galaţi şi Dolj (fiecare sub 30%).

Top zece al activităţilor generatoare de profit este deschis de sectorul imobiliar, însă doar 1.500 de companii din acest domeniu sunt pe plus. Urmează domeniul telecomunicaţiilor, comerţul cu energie electrică, producţia de componente auto, agricultura, construcţiile, sectorul farmaceutic, consultanţa, producţia de energie electrică şi comerţul cu tutun. Cele zece sectoare performante din România au realizat, în 2012, un profit de peste 2,2 miliarde euro, 32,15% din profitul total al companiilor cu impact şi înglobează 21,88% dintre companiile analizate.

Analiza specialiştilor CIT Restructuring arată că, de la an la an, decalajul dintre companiile care înregistrează profit şi cele care sunt pe pierdere se acutizează.

Doar 6.800 dintre companiile analizate au avut o solvabilitate sănătoasă în anul 2012, de peste 200%, iar alte 4.000 sunt insolvabile (20% din totalul celor analizate). Solvabilitatea indică ponderea activului total în datoriile totale, şi arată rata de acoperire a datoriilor.

Specialiştii CIT Restructuring apreciază că lipsa de intervenţie în restructurarea companiilor aflate în dificultate va avea efecte în lanţ: creanţe nerecuperabile, inclusiv bugetare, venituri viitoare nerealizate (impozite, TVA etc.), dar şi o posibilă creştere a ratei şomajului cu 2-3%.

Această situaţie de dificultate reprezintă, însă, şi o posibilă oportunitate pentru mulţi investitori specializaţi, spune CIT Restructuring: "În mod inevitabil, se va dezvolta o piaţă de nişă în activitatea de finanţare în scopul restructurării, nevoia manifestându-se deja în economie".

Analiza CIT Restructuring a urmărit evoluţia economică a peste 19.800 de companii cu active mai mari de un milion de euro, în perioada 2010-2012.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. daca analistii incep sa isi dea cu parere,vom fi pe drumul cel bun.

    1. .... tot prost se termina drumul !  

    Pai , evident ca toti vor sa-si fereasca banii de mana lunga a statului hraparet . Pana cand nu vom avea certitudinea ca banii nostri merg unde trebuie , adica in cheltuieli in folosul tuturor si nu in vilele unor bugetari sau in conturile a mai tuturor politicienilor , nu va fi liniste pe piata impozitului pe profit . Si nu numai .

    1. cititi cu atentie articolul si vedeti ca titlul este pus intre ghilimele si este sugerat de analisti !SE PARE ca nu de frica mainii lungi ai statului este manipulate profitul ci mai repede ca sa nu-l imparta cu altii.....si il vor cheltui cu metode bine cunoscute!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb