Analiştii anticipează scăderea preţului petrolului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 august 2005

Preţul petrolului brut ar putea să scadă în perioada 8-12 august, pentru prima oară în ultimele patru săptămîni, piaţa preconizînd că importurile în creştere vor determina majorarea stocurilor. Totodată, specialiştii sînt de părere că va mai scădea cererea de benzină în perioada următoare. Un sondaj realizat de agenţia Bloomberg arată că 16 din 52 analişti şi strategi chestionaţi, respectiv 50%, cred că preţul ţiţeiului brut va scădea în această săptămînă. În opinia a 18 dintre aceştia (35%), cotaţiile vor creşte, iar opt spun că dinamica preţului petrolului va fi similară celei înregistrate săptămîna trecută.

"Ne apropiem de finele sezonului estival în SUA, cînd dis-par temerile legate de aprovizionarea cu benzină", declară Kurt Barrow, consultant la "Purvin & Gertz" Inc. din Singapore. În opinia sa, preţul ţiţeiului va scădea în săptămîna care abia a început.

Amintim că, în cursul şedinţei de tranzacţionare din 3 august, preţul petrolului a înregistrat nivelul maxim istoric la New York, respectiv 62,50 dolari/baril, din cauză că pe piaţă s-a resimţit teama privind o posibilă reducere a stocurilor americane. În primele patru zile ale săptămînii trecute, preţul petrolului brut cu livrare în septembrie a cres-cut cu 81 cenţi (1,3%), încheind intervalul 1-5 august cu o cotaţie de 61,38 dolari/baril la New York Mercantile Exchange. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, preţul petrolului este cu 43% mai mare.

În perioada 25-29 iulie, stocurile de ţiţei ale SUA au cres-cut pentru prima oară în ultimele cinci săptămîni, potrivit cifrelor administraţiei de la Washington. Acestea însumează 318 milioane de barili şi au sporit cu 7,3% faţă de media ultimilor cinci ani şi cu 10% faţă de săptămîna precedentă. Importurile americane de petrol au crescut cu un milion de barili, la 11 milioane de barili pe zi. Stocurile de păcură se situează la 49,9 milioane de barili, în creştere cu 4,9% faţă de media ultimilor cinci ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb