Analiştii anticipează un curs mediu de 4,3 lei/euro şi o dobândă-cheie între 6-6,25%, în 2011

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 noiembrie 2010

Analiştii anticipează un curs mediu de 4,3 lei/euro şi o dobândă-cheie între 6-6,25%, în 2011

Banca Comercială Română anticipează un curs mediu cuprins între 4,1 - 4,3 lei pentru un euro pentru anul viitor, în timp ce rata inflaţiei va coborî la 4% din PIB, la finele lui 2011, în apropierea ţintei prognozate de către Banca Naţională a României, iar dobânda de politică monetară va ajunge la 6% în a doua parte a anului viitor.

Potrivit economistului-şef al BCR, Lucian Anghel, citat de Agerpres, nivelul ratei inflaţiei estimat de către Banca Naţională a României pentru sfârşitul anului 2010, la 8,2%, este unul corect: "Conform estimărilor noastre, la finele acestui an, nivelul de 8,2% al inflaţiei reprezintă o estimare corectă. În ianuarie 2011, ar trebui să ne aflăm la un nivel de 7,1%, şi undeva de 4%, la finele anului viitor. Ultima proiecţie a BNR pentru finele anului 2011 este de 3,4%, De aici, deducem că este spaţiu de reducere a dobânzilor. Nu vedem o depreciere a monedei naţionale, în condiţiile în care noi vedem un curs de 4,1-4,3 lei pentru un euro", a afirmat Anghel, care a adăugat că "pe fondul scăderii salariilor cu 25%, cursul de schimb ar fi putut să fie de cel mult 3,5 - 3,6 lei pentru un euro, la finele acestui an".

Acesta a menţionat, totodată, că sunt şanse ca, la finele anului viitor, dobânda de politică monetară a BNR să ajungă la 6%.

"Deşi economia ar putea trece pe plus în 2011, din punctul de vedere al cererii interne, nu putem vorbi des-pre asta. Sunt anumite şanse ca, la finele anului 2011, să avem o politică monetară undeva la 6%", a explicat economistul-şef al BCR.

La rândul său, Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank şi preşedintele Consiliului Fiscal, anticipează o scădere a dobânzilor din piaţă, dar şi o dobândă de politică monetară menţinută la valoarea actuală, de 6,25%, şi după jumătatea anului 2011.

"Noi vedem pentru 2011, în termeni de dobânzi, o tendinţă de scădere şi o dobândă de politică monetară de 6,25% după jumătatea anului viitor. Tind că cred că, atât timp cât nu se depreciază cursul, dobânzile din piaţă vor sta foarte jos. Lichiditatea din piaţă va rămâne mare şi chiar va creşte mai ales prin relaţia cu Ministerul de Finanţe. Cel mai probabil, BNR va fi nevoită să rămâ-nă la dobânda de politică monetară de 6,25%, din cauza inflaţiei. Să nu uităm că România are cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană", a explicat Dumitru.

Raiffeisen Bank anticipează, pentru jumătatea anului viitor, un curs de 4,3 lei/euro şi o dobândă de politică monetară de 6,25% la finele lui 2011.

Florian Libocor, economist-şef BRD-Groupe Societe Generale, a punctat faptul că, în ceea ce priveşte do-bânda-cheie, nu vor exista mişcări majore, deşi din estimările băncii valoarea acesteia ar putea ajunge la 6% în prima jumătate a anului viitor.

"Mai devreme de jumătatea anului viitor nu vom vedea mişcări majore ale dobânzii-cheie. În ceea ce priveşte România, este posibil ca Banca Centrală să poată relua ciclul de relaxare monetară pe canalul dobânzii", a precizat Libocor.

În ceea ce priveşte cursul de schimb, oficialul BRD a subliniat faptul că nu se pune problema unei deprecieri semnificative a leului în raport cu euro, înaintând varianta unui curs mediu de 4,2-4,3 lei/euro, pentru iunie 2011.

"România va creşte cu banii străinilor. Investitorii caută stabilitate, predictibilitate. Din păcate, lucrurile se modifică în România fără preaviz. Nu cred că este cazul să ne punem problema unei deprecieri a leului. Cred că vom avea nevoie de cel puţin trei ani pentru a simţi schimbări pozitive, numai cu condiţia să fie puse în aplicare măsuri economice adecvate", a declarat Florian Libocor.

Volksbank România previzionează o apreciere modestă a monedei naţionale până la nivelul de 4,2 - 4,3 lei/euro, la jumătatea anului viitor, şi o rată a inflaţiei de până la 4,5% din PIB la sfârşitul lui 2011.

"Previziunea de 3,4% a ratei inflaţiei a BNR pentru anul 2011 mi se pare destul de optimistă. Noi vedem o inflaţie de 4-4,5%. Aprecierea monedei naţionale va fi modestă şi nu va reuşi să inducă un trend dezinflaţionist", a afirmat Melania Hăncilă, şefa Departamentului Cercetare & Strategie Volksbank România.

Pe de altă parte, Hăncilă a menţionat că, pentru anul viitor, Volksbank vede o apreciere importantă a francului elveţian faţă de leu, înaintând un curs mediu de 3,26 lei pentru moneda elveţiană.

"Vedem o întărire a francului elveţian faţă de leu şi estimăm un curs de 3,26 lei pentru anul viitor. Nu există niciun motiv pentru a vedea o depreciere a francului în raport cu euro. Este adevărat că CHF-ul nu se va întări prea mult faţă de euro, ţinând cont şi de decizia Băncii Elveţiei de a menţine un echilibru", a încheiat reprezentanta Volksbank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb