ANALIŞTII APRECIAZĂ CĂ FEBRUARIE ESTE O EXCEPŢIE Inflaţia coborîtă va fi o raritate în acest an

Magda Stoica
Macroeconomie / 13 martie 2011

După ce inflaţia din prima lună a anului a depăşit 1% comparativ cu luna anterioară, în februarie Institutul Naţional de Statistică a calculat o rată a inflaţiei de 0,24% faţă de ianuarie. Analiştii se declară surprinşi de această valoare pe care o apreciază drept foarte scăzută.

Florin Cîţu, economist şef "ING Bank România", consideră că inflaţia scăzută înregis-trată luna trecută va fi un eveniment izolat pe parcursul aces-tui an. Domnia sa a adăugat că inflaţia va fi o problemă în 2006, iar majorarea dobînzii de politică monetară a BNR din februarie de la 7,5% la 8,5% arată tocmai această îngrijorare faţă de inflaţie. La rîndul său, Matei Păun, analist specializat în probleme de macroeconomie, consideră că în ciuda inflaţiei scăzute din februarie, avem de a face cu presiuni inflaţioniste mai mari decît ne comunică autorităţile. Domnul Cîţu susţine că "în nici un caz nu vom asista la o lună cu deflaţie în acest an" şi că în plus, inflaţia medie lunară va fi de 0,6% în acest an.

Atît Matei Păun, cît şi Florin Cîţu apreciază că ţinta de inflaţie a BNR de 5% pentru acest an, va fi depăşită. Domnul Păun estimează că inflaţia ar putea chiar să depăşească uşor 7% la sfîrşitul anului.

De altfel, dacă pornim de la inflaţia din primele două luni ale anului care se ridică cumulat la 1,27% şi facem un calcul simplu de anualizare, obţinem că, la finele anului, inflaţia se va ridica la 7,86% decembrie/decembrie.

Rata inflaţiei, determinată pe baza creşterii indicilor preţurilor de consum a fost, în luna februarie, de 0,24%, potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

La nivelul lunii februarie, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la mărfurile alimentare (0,55%), urmate de mărfurile nealimentare (0,16%). Singura scădere a fost consemnată la servicii, ale căror tarife s-au diminuat cu 0,29% faţă de luna ianuarie a anului curent. În categoria produselor alimentare cel mai mult s-au scumpit, în luna februarie, produsele zaharoase cu 11,27%. Alimentul care a determinat această creştere semnificativă de preţuri a fost zahărul, al cărui preţ per kilogram s-a majorat cu peste 23%. În timp ce, scăderile cele mai pronunţate de 16,18%, au fost la ouă.

Potrivit INS, în sectorul mărfurilor nealimentare cel mai mult a crescut indicele preţurilor la tutun şi ţigări cu 1,24%. Cele mai mari reduceri de preţuri au fost în ramura autoturismelor şi pieselor de schimb (-1,08%). Pe de altă parte, în grupa serviciilor, preţurile la apă, canal şi salubritate au crescut cu 1,42%. Alături de aces-tea şi tarifele la reparaţii auto, electronice şi la lucrările foto s-au mărit cu 0,87%. La polul opus, cea mai pronunţată scădere a tarifelor s-a înregistrat la transportul aerian (-3%), şi costul convorbirilor telefonice, care s-au micşorat cu 2,52%.

Andreea Rachieru

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb