Analiştii nu mizează pe un impact de durată a coronavirusului asupra economiei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 februarie 2020

Analiştii nu mizează pe un impact de durată a coronavirusului asupra economiei

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: "Nu trebuie să ne panicăm, nu va fi recesiune în China"

Horia Braun, Erste Asset Management: "Va exista o încetinire a economiei Chinei în primul trimestru al acestui an, posibil şi în al doilea, dar, pe termen mediu, având în vedere fundamentele, cea de-a doua economiei a lumii ar trebui să revină la o tendinţă de creştere"

Impactul epidemiei de coronavirus asupra economiei Chinei şi, prin extensie, asupra celei globale, precum şi asupra pieţelor financiare nu va fi de lungă durată, înclină să creadă analiştii unora dintre cele mai importante instituţii financiar-bancare din ţara noastră, prezenţi la finele săptămânii trecute la o conferinţă de presă desfăşurată la Predeal.

Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică în cadrul Băncii Transilvania, a spus că. dacă studiem manualele care analizează epidemia dezastrelor, impactul poate fi puternic negativ pe termen scurt, însă prin prisma măsurilor care se implementează pentru contracararea acestor şocuri, dinamica de creştere a economiei este mai puternică decât dacă nu ar fi existat acest şoc.

Practic, avem de-a face cu un şoc pe termen scurt pe care, ulterior, economia îl recuperează şi creşte într-un ritm mai alert, a explicat analistul Băncii Transilvania, adăugând: "Să nu intrăm în panică şi să avem încredere în economia Chinei. Eu am cunoscut foarte bine economia chineză şi sunt ferm convins că această epidemie va fi contracarată într-o perioadă foarte scurtă de timp. Nu trebuie să ne panicăm. Nu va fi recesiune în China".

Horia Braun-Erdei, preşedinte executiv (CEO) al Erste Asset Management Româ­nia, a precizat: "Amploarea pe care a luat-o epidemia de coronavirus şi impactul pe care poate să-l aibă în special asupra economiei chineze, fac din aceasta un candidat pentru generarea unei oarecare corecţii şi am văzut tentative de creştere a volatilităţii în pieţele financiare".

Oficialul Erste Asset Management a punctat că, deocamdată, trendul ascendent al pieţelor de acţiuni se menţine, investitorii evaluând probabil acest episod ca fiind temporar şi punând mai degrabă accent pe tendinţele evoluţiei economice globale pe termen mediu.

"Iar aici, perspectiva este de a avea o oarecare revenire (n.r. faţă de 2019) şi în contextul în care tensiunile dintre Statele Unite şi China au intrat într-o etapă de atenuare, odată cu Faza I a acordului dintre cele două puteri economice ale lumii şi renunţarea la ultima rundă de creştere a tarifelor aplicate importurilor", a spus Horia Braun.

CEO-ul Erste Asset Management a adăugat: "Sigur că, pe măsură ce apar informaţii noi, piaţa reacţionează, dar în general o astfel de epidemie se încheie la un moment dat. Evident că nu ştim cât va dura, în ce măsură apar noi focare sau poate fi controlată. Sunt multe incertitudini, dar cu siguranţă piaţa nu se uită numai la epidemie, ci şi la reacţia autorităţilor faţă impactul acesteia asupra economiei".

Horia Braun a punctat că, în mod cert va exista o încetinire a activităţii economice a Chinei în primul trimestru al acestui an, cu un posibil impact şi în trimestrul al doilea, dar, pe termen mediu, având în vedere fundamentele, cea de-a doua economie a lumii ar trebui să revină la o tendinţă de creştere.

"Există estimări că este posibil ca epidemia să se încheie în trimestrul al doilea al anului, iar pieţele evaluează situaţia de după acest episod şi se uită la faptul că autorităţile iau măsuri de relaxare a condiţiilor de politică economică şi în cazul Chinei există pârghii în acest sens, în special în domeniul creditului bancar", a spus Horia Braun, adăugând: "Probabil că, dacă impactul va fi semnificativ şi în restul lumii, există premise ca şi alte autorităţi să ia măsuri, inclusiv Fed-ul care mai are ceva muniţie ca să relaxeze politica monetară".

CEO-ul Erste Asset Management a mai subliniat că, pe termen lung, este posibil ca măsurile luate de autorităţi să aibă un impact mai important asupra economiei decât cel al epidemiei.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Uni analisti nu mizeza pe un impact de durata. Pandemia e abia la inceput, iar efectele sunt inca greu cuantificat. Oricum o noua criza sta sa vina, iar pandemia ar putea fi elementul declansator.

    1. ... Impactul si durata sint la nivel de molecula. Morti vor fi ca este pandemica.

    Mult mai exact este in predictii maria-sa Aurul, +11% de la inceputul anului !!!

    1. Ieri am luat de la bnr o moneda ma duc sa iau o taraba de cartofi( cu tot cu taraba ).

      Haha....ce te faci cind ala nu poate sa manince aurul ?

    nuuu... nici un impact de durata... :))) doar pana in 2022-2024 ! :)))

    1. cand ma uit la toti ... astia cu nume si pozitii pompoase, castigand peste 10 mii euro net pe luna ... si spunand atatea tampenii false... cand eu stiu de fapt ce urmeaza....

      ...ce sa mai zic... nu mai zic nimic... se urcara ... copac....

      hai analistii ... , aratati-va necunoasterea in public, pe bani multi ... 

      na analistilor, ...na cifre reale pe care viitorul le va confirma ... pana in 2024 decese in urma coronavirusului la nivel mondial : intre 52 milioane si 64 milioane

      ati notat analistilor extraordinari ?!? ... :)  

      noroc cu internetul asta ca altfel muream prosti si tu si eu....mai e putin pina cenzureaza tot si atunci sa te vad de unde mai scoti cifrele...

      Vad ca sunteti topiti dupa crize, prabusiri si alte lucruri pseudo spectaculoase. Mai bine ati pune mana pe niste manuale serioase de trading si managementul riscurilor decat sa va etalati prognozele catastrofale. Investitiile si bursa nu sunt pentru alarmisti si agitatori. Asta tine de un amatorism feroce! Sorry ..

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb