ANALIŞTII: Relaxarea fiscală şi majorările de salarii ne-au adus aproape de situaţia din 2008

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 aprilie 2018

Relaxarea fiscală şi majorările de salarii ne-au adus aproape de situaţia din 2008

Dochia: "Este o iluzie să crezi că veniturile bugetare pot fi mărite bătând din palme"

Cabat: "Băncile nu prea sunt interesate să asculte de BNR, iar banca centrală nu prea are cum să le forţeze, pentru că piaţa bălteşte de lichiditate"

Dumitru: "Un deficit de 3%, în condiţiile în care economia este într-un boom puternic, este mult prea mare"

Măsurile adoptate de Guvern - atât cele de relaxare fiscală, cât şi majorările salariale - ne-au adus aproape în situaţia din 2008, cand economia s-a prăbuşit de la un nivel foarte înalt, consideră economiştii. Potrivit acestora, dacă nu vom adopta rapid măsuri de contracarare a dezechilibrelor din piaţă, ţara noastră va fi cea mai afectată din Europa, după ce va începe o nouă criză.

Analistul financiar Aurelian Dochia ne-a precizat: "De foarte multă vreme arătăm cu degetul către aceste riscuri. Am spus în mai multe ocazii că toate măsurile care au fost luate vor avea anumite consecinţe şi vor face condiţiile de echilibru macroeconomic mult mai dificile. Iată că acest lucru s-a întâmplat. Dezechilibrele care s-au acumulat au condus la aceste consecinţe. Şi BNR a avertizat referitor la aceste aspecte, trăgând unele semnale de alarmă".

Este o iluzie să crezi că veniturile bugetare pot fi mărite bătând din palme, adaugă specialistul, menţionând: "În programele electorale se vorbeşte despre îmbunătăţirea colectării. Am auzit acest lucru de foarte mulţi ani, dar în practică nu se poate face nimic, imediat, în acest sens. Să mergi pe teren din partea fiscului şi să pui presiune pe comercianţi, să provoci deschiderea unor procese în justiţie care, în final, sunt câştigate de oamenii de afaceri, nu mi se pare o soluţie optimă de creştere a colectării.

Aşadar, în timp ce veniturile bugetare nu cresc atât de rapid, cheltuielile cu salariile s-au majorat ameţitor de repede. Iată că efectele negative ale relaxării fiscale şi creşterilor salariale se resimt deja şi nu putea avea loc o minune ca să nu se întâmple acest lucru".

În ceea ce priveşte ţinta inflaţiei pentru anul în curs, Aurelian Dochia atrage atenţia că, pe parcurs, se mai pot întâmpla o serie de lucruri, de la măsuri externe la decizii interne, care pot afecta nivelul inflaţiei anuale prognozată de BNR.

Economistul ne-a mai spus: "Cursul, dobânzile - toate sunt legate unele de altele şi intrăm în acelaşi cerc vicios în care am mai fost şi din care nu putem ieşi cu uşurinţă. Stabilizarea se obţine foarte greu, iar destabilizarea se produce în perioade scurte: în câteva săptămâni poţi să destabilizezi echilibrele macro economice, pe care, ulterior, îţi trebuie ani de zile să le aduci înapoi la niveluri normale. Din 2007, când am aderat la UE, noi nu am reuşit să ne înscriem în ţinta de inflaţie impusă prin criteriile de la Maastricht decât în doi ani - 2015 şi 2016. De fapt, în 28 de ani, nu am reuşit să avem ceva sub control în direcţia aceasta".

Aurelian Dochia consideră că suntem mai puţin vulnerabili decât în 2008, când una dintre marile şi multiplele noastre vulnerabilităţi era deficitul extern, de 12% din PIB. "Acum, deşi avem o balanţă comercială deficitară per total, balanţa externă este de doar 3,5% din PIB", arată domnia sa, subliniind, însă, că, pe partea bugetară şi pe partea creşterilor salariale, situaţia este similară cu cea din 2008.

Cabat: "Veniturile bugetare sunt foarte mici pentru că se fură - aceasta este problema României"

Dacă şi anul acesta vom avea o creştere economică la fel de mare ca anul trecut, atunci dezechilibrele vor creşte, este de părere analistul economic Dragoş Cabat, care susţine că inflaţia a crescut foarte mult din cauza cererii, care este mult prea mare, ca urmare a majorărilor salariilor şi pensiilor.

Dragoş Cabat ne-a declarat: "Deficitul de cont curent, deficitul bugetar şi cel de cont curent se vor acutiza, pentru că cei de la guvernare nu reuşesc să strângă destul de mulţi bani ca să acopere creşterile de salarii. Astfel, situaţia se aseamănă în mare măsură cu cea din 2008, când am avut o creştere economică importantă şi când au fost adoptate măsuri populiste care nu puteau fi acoperite de la buget. Veniturile bugetare sunt foarte mici pentru că se fură - aceasta este problema României".

Ceea ce poate face BNR pentru echilibrarea situaţiei este înăsprirea politicii monetare, ne-a explicat economistul, adăugând că avem foarte multă lichiditate în piaţă: "Băncile nu prea sunt interesate să asculte de BNR, iar banca centrală nu prea are cum să le forţeze, fiind o grămadă de bani în piaţă. De aceea, băncile nu dau dobânzi mari la depozite şi nu se omoară să dea credite, întrucât au bani foarte ieftini. Avem şi aici o situaţie similară cu cea din 2008, împrumuturile fiind date mai ales pentru persoane fizice".

Dragoş Cabat consideră că, la nivel teoretic, scopul final nu este să avem creştere economică sau să avem un PIB într-un anumit fel, scopul final este să reuşim să avem un standard de viaţă mai aproape de ţările europene. Specialistul conchide: "Sigur că trebuie să majorăm pensii şi salarii, dar dacă facem totul deodată, în campanie electorală, ţi le mănâncă imediat inflaţia, deprecierea leului, deficitul de cont curent etc. Aici este diferenţa dintre economie şi decizia politică. Este foarte bine să adoptăm astfel de măsuri, dar atunci când ele pot fi sus­ţinute. Este adevărat că ne aflăm într-un cerc vicios, pentru că, dacă avem un nivel de trai foarte prost, atunci românii vor pleca în străinătate şi dacă nu suntem în stare să îmbunătăţim sectorul de învăţământ, cel al sănătăţii, să reducem corupţia, să facem investiţii în sectorul public, atunci trebuie să le dăm bani, ca să rămână în ţară. Însă, apoi, inflaţia le mănâncă jumătate din salarii. Politicienii nu au fost în stare să iasă din acest cerc vicios".

Analistul economic concluzionează că, de data aceasta, beneficiem de un context pozitiv în Europa, însă, dacă va începe o nouă criză, care va afecta şi America, şi China, atunci va suferi inclusiv Europa, iar noi vom cădea mult mai rău decât toţi ceilalţi, pentru că am avut o creştere economică mai rapidă decât restul ţărilor, iar veniturile populaţiei vor scădea foarte mult, pentru că au crescut repede, în condiţii de creştere economică accelerată.

Dumitru: "Dacă politica fiscală nu se ajustează, atunci politica monetară nu are altă opţiune decât să se înăsprească"

Nivelul la care se află în momentul de faţă dezechilibrele macroeconomice nu este într-un punct critic, dar situaţia este complet nesustenabilă, ne-a explicat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. În opinia domniei sale, dacă vom continua pe acest trend fără să luăm măsuri de corecţie, atunci este clar că la un moment dat va fi necesară o ajustare, care va fi iminentă.

Ionuţ Dumitru ne-a mai spus: "Sursa dezechilibrelor a fost, în primul rând, impulsul fiscal, adică politica fis­cală expansionistă, creşterile de salarii, reducerea de TVA, cheltuielile cu asistenţa socială, care au stimulat foarte tare cererea agregată, fără să aibă contrapartidă şi în ofertă. Aşadar, principala cauză a inflaţiei este excesul de cerere, alimentat de politica fiscală expansionistă.

Un deficit de 3%, în condiţiile în care economia este într-un boom puternic, este mult prea mare. De fapt, deficitul structural, care este realitatea politicii fiscale, continuă să crească, fiind la peste 4%.

În contextul în care politica fiscală nu se ajustează, astfel încât să se reducă deficitul (iar acest lucru se poate întâmpla printr-o colectare mai bună a taxelor, nu neapărat printr-o creştere a acestora), politica monetară nu are altă opţiune decât să se înăsprească. Mixul - conlucrarea dintre politica monetară şi politica guvernului - este unul sub­optimal, în care politica monetară se întăreşte, iar politica fiscală se relaxea­ză în continuare, ceea ce înseamnă că, pe termen mediu şi lung, costurile vor fi mai mari".

Ionuţ Dumitru subliniază că, acum, dacă ne uităm la tabloul macro-economic, avem nevoie de un mix de politici întărite, pentru calmarea avântului foarte puternic al economiei, care o dezechilibrează. Altfel, economia se va supraîncălzi şi mai mult, după care vom avea o cădere brutală, riscul unei aterizări forţate fiind în creştere.

Liviu Voinea, viceguvernator BNR, a subliniat, săptămâna trecută, că, deşi ţara noastră are o creştere economică peste potenţial, este preocupant faptul că deficitul bugetar şi cel structural nu scad, ci, dimpotrivă, cresc. Acesta a spus, printre altele, că, totuşi, România nu se află într-o situaţie similară cu cea din 2008, condiţiile macro-economice fiind net superioare celor de atunci.

Totodată, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a menţionat că, dacă politica fiscală nu va ajuta politica bugetară, atunci creşterea dobânzilor ar putea să fie mai dură.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. ...

    1. Hai, ia viteza ca la noi nu tin glumele de transnistrean. Nici macar la Chisinsu nu mai sunt la moda.

      Sa nu-ti uiti pe aici nici solda in ruble ordinare si vezi ca la granita nu te lasa sa treci daca ai mai mult de 3 ceasuri pe ficare mana. Pasol na turbinca! 

    Analisii astia nu inteleg si pace super-strategia pusa la cale de Valcov si aplaudata de Dragnea. Pentru Dancila,Teodorovici si Misa e mai greu ca astia trebuie sa o si aplice...

    Cabat si Dumitru sunt economisti sau politruci ?

    Ca se poarta ca niste politruci.  

    Pai sa ne uitam in UE (la tarile din Vest : Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda) si sa vedem ce deficite bugetare au avut in ultimii 20 de ani.  

    Nu mai zic ca, in perioada asta a babilor ieftini, chiar cred ca e recomandat sa ne imprumutam. Intr.adevar, scopul imprumutului tre sa fie investitiile (reale, nu terenuri de fotbal in panta).  

    1. Germania are excedent bugetar. Franța are deficit, dar are autostrăzi, noi avem cele mai proaste drumuri din Europa. Succes in ceea ce faci...

      Bai, dar cati analfabeti economici va mai puteti naste in tara asta? Auzi la asta, se vede ca esti consumator chf, ca "in perioada banilir ieftini chiar e indicat sa ne imprumutam".

      Pai mai iubitirule de credite neplatite, tu crezi ca sratul nu mai trebuie sa plateasca datoriile cand se scumpesc imprumuturile? Crezi ca vine vreun jurist bulgar sau vreun senator USL si sterge datoriile cand le vine scadenta?? 

      Cabat și Dochia pozează adesea în analfabeți economici, în funcție de poziționarea Securității.

    Sunt necesare analizele si contradictorii(de ce s-a dat,trebuia sa se dea).Trebuiau analizele mai de mult,inca de acum 25 de ani.Poate nu se ajungea la asa mari distruger a tarii si nu ajungeau asa usor in fruntea tarii excroci si muncinosi(draga Stolo) etc etc

    Comparatia cu 2008 nu are sens, criza financiara mondiala nu a fost generata de nici unul din factorii interni Romaniei... iar faptul ca ”piaţa bălteşte de lichiditate” nu este vina nici a romanilor si nici a coruptiei sau a sistemului politico-administrativ incompetent.

    In 2008 a venit peste o tara mica si cu economie subreda un val de criza financiara generata de furtul instituit la nivel inalt in bancile din SUA si Europa... s-au adunat bula imobiliara din SUA si Europa, cu falsificarea Libor si Euribor de catre Deutsche Bank, Barclays, UBS, Rabobank, RBS. 

    Romanii s-au fript prea tare la ultima creditare in masa, au invatat ca BNR, guvernul sau oricine altcineva (vezi executia publca a dep. Zamfir de catre propriul partid) in tara asta nu-i va proteja de lacomia bancilor, deci se feresc de banci ca necuratul de tamaie!

    q.e.d. 

    1. Se feresc cei patiti .Restul sunt cei care stiu ce fac cand ia un credit ( foarte putini ) si cei care merg cu valul fara sa gandeasca ( majoritatea ) De asta bancile au profituri istorice .Doar din datul de nimic la depozite si plasatul la peste 4% in titluri de stat si tot e profitabil sa fii banca pe aici.In rest saracie , polarizare , de unde naiba sa mai vina clienti noi ? Se bat pe bunii platnici din trecut , un pic de tineret si pe stat desigur.Vom trai mai scump dar la fel de prost fara investitii cu cap mai ales in capital uman.

      Corect.

    Asa este cand asa zisul program de guvernare este o adunatura de hotii si minciuni, P.S.D. a condus cele mai dezastruoase guverne romanesti.

    1. Tăierea salariilor și alocarea bugetelor către așa-zise investiții în parcuri de pădure, pârtii la șes, stadioane în pantă, săli de sport în sate părăsite, cam asta se numește jag și guvernare dezastruoasă, specialitatea PDL=PNL.

      Furtul pensiilor de pe pilonul 2, scaderea salariilor, omorarea celor care au nevoie de tratament, executarea de puscarie acasa si in week-end, despagubiri de 1 miliard de euro pentru puscariasi si violatori, eliberarea mafiotilor si a violatorilor, doctorate furate, conducerea Securista de teleorman, pierderea a 25 de miliarde de euro fonduri europene, zero autostrazi, zero spitale, zero scoli, Centenar ratat, politizarea si subjugarea statului asta inseamba guvernarea dezastruoasa a binomului PSD-ALDE.

      Pilonul 2 este acolo, s-ua transferat contribuțiile, nominal îți sunt virate aceleași sume către fondul de pensii private obligatorii, dar angajatorul tău nu mai are posibilitatea de a face evaziune prin neplata contribuțiilor angajatorului.

      Salariile scad când vă convine discursul. Eventual cresc și generează inflație în versiunea cealaltă. Este opțional pentru propaganda securistă. 

      Pușcăria de acasă este invenția mafiei securiste și este implemtentată de PDL. 

      România plătește despăgubiri urmare a sentințelor CEDO pentru condițiile de detenție. 

      Mafioții securilti sunt condamnați la vrăjeală, iar miliardele furate sunt astefel albite. Securitatea controlează justiția, dovadă protocoalele desecretizate. 

      Distrugerea economiei reale românește atrage de la sine incapacitatea de a accesa fonduri europene. 

      Zero autostrăzi, zero spitale și zero școli înseamnă zero furturi securiste. 

      Avem un centenar securist de suuces.

      Aceasta înseamnă stat paralel și Securitatea infiltrată la vârful societății. 

      Pleaca ma securistule duhnitor. Pilonul 2 e acolo pe ma-ta, sa dea Dumnezeu sa va luati medicamente si lumanari din banii pe care ni-i furat, ordinarilor.

      Sper sa apuc vremea sa te ridic in streang, sobolanule coclit. Si pe Dragnea sper sa-l decapiteze trenul.  

      Si las-o moarta cu justitia si cu balbaiala asta de antena3nistederbedei cu Securitatea si cu puscariasii vostrii din TR. Voi credeti ca daca repetati minciunile astea o sa va creada altcineva decat asistatii vostri sociali? Blestemati sa fiti pentru furt, minciuna, omor si curvie in sfantul post al Pastelui, ordinarilor PSDALDE. Sa dea Domnu sa nu prindeti Craciunul nici unul in libertate, varanilor cocliti. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb