ANALISTUL ECONOMIC IONEL BLĂNCULESCU: "Consiliul consultativ cu mediul de afaceri trebuie să existe"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Companii / 11 noiembrie 2019

Ionel Blănculescu: "Acest organism avea scopul să asigure legătura dintre mediul de afaceri şi Guvern. El există peste tot în lume. Această entitate ar fi ca o «minte clară», de care poţi să ţii cont sau nu, este informal".

Ionel Blănculescu: "Acest organism avea scopul să asigure legătura dintre mediul de afaceri şi Guvern. El există peste tot în lume. Această entitate ar fi ca o «minte clară», de care poţi să ţii cont sau nu, este informal".

Iniţiativa premierului Orban în acest sens este binevenită şi va contribui la bunul mers al economiei, susţine Blănculescu

Înfiinţarea unui Consiliu consultativ cu mediul de afaceri este necesară economiei şi mediului de afaceri din ţara noastră, conform analistului economic Ionel Blănculescu.

Afirmaţia domniei sale vine după ce, zilele trecute, premierul Ludovic Orban a anunţat că a decis constituirea unei astfel de entităţi.

Prim-ministrul a afirmat: "Am dis-cutat cu mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi vă anunţ că am luat decizia să constitui un Consiliu consultativ cu mediul de afaceri, care să fie cu adevărat un organism care să participe la fundamentarea oricărei decizii la nivel guvernamental şi în care vocile autorizate ale mediului privat să poată să îşi spună punctul de vedere pe orice fel de act normativ care are impact asupra mediului de afaceri. Nu este un act formal şi chiar poziţiile care vor fi exprimate în acest Consiliu consultativ al mediului de afaceri vor fi poziţiile de care vom ţine cont în deciziile pe care le vom lua".

În acest context, domnul Blăncules-cu susţine un asemenea organism, format din oameni de afaceri reprezentativi la nivel naţional şi internaţional, care să îşi pună cunoştinţele la dispoziţia Executivului cu scopul de a ajuta la bunul mers al economiei, este necesar în România.

Astfel, Ionel Blănculescu ne-a declarat, vineri: "Iniţiativa lui Ludovic Orban este, pentru mine, o surpriză plăcută. Acest consiliu economic consultativ trebuie să existe, iar eu am propus şi am militat în favoarea înfiinţării sale încă din anul 2009 (de când efectele crizei economice, pornită în SUA, au început să apară şi în economia noastră) până în 2012, când Guvernul de la acea vreme a propus crearea Consiliului consultativ pentru mediul de afaceri, entitate în cadrul căreia am avut funcţia de secretar. Acest organism avea scopul să asigure legătura dintre mediul de afaceri şi Guvern. El există peste tot în lume. Această entitate ar fi ca o «minte clară», de care poţi să ţii cont sau nu, este informal. Aici nu mergi, ca la Consiliul Economic şi Social, spre exemplu, cu ordonanţe de urgenţă, ci vii cu idei. Este foarte important să avem aşa ceva, pentru că din el ar face parte lideri ai giganţilor economici din toată lumea, cu activitate în România, care ar veni ca voluntari pentru că vor să contribuie, prin cunoştinţele şi experienţa lor, la bunul mers al economiei. Pur şi simplu, Guvernul şi primul ministru ar beneficia de nişte creiere la care, altfel, nu ar avea acces, dar această structură nu interferează cu nicio altă structură existentă la noi cu scop similar, precum CES sau Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social".

Săptămâna trecută, şeful Executivului a precizat că prima "operaţiune" în care va cere ajutorul mediului de afaceri este reducerea birocraţiei, relatează Agerpres.

"Trebuie analizate care sunt toate frânele, procedurile inutile, pentru că foarte multe proceduri sunt inutile, trebuie analizate toate procedurile prin care se blochează diferitele iniţiative, să se stabilească termene clare pentru fiecare din tipul de proceduri şi să încercăm să fluidizăm toate aceste proceduri astfel încât relaţia cu administraţia să nu ducă la frâne pentru mediul de afaceri, ci pur şi simplu să fie o relaţie normală în care Guvernul să fie arbitrul care să asigure egalitate de şanse pentru toţi şi respectarea legii pentru toţi", a arătat Ludovic Orban.

Prim-ministrul a pledat şi pentru reducerea numărului de acte normative.

"Visez la o Românie în care să legiferăm exhaustiv, să nu fie necesar ca în fiecare lege să apară «n» hotărâri de Guvern şi ordine de ministru ca legis-laţie secundară care să introducă noi reguli, care de multe ori să afecteze chiar reglementările ce sunt cuprinse în proiectul de lege. O dereglementare este necesară pentru că izvorul foarte multor proceduri birocratice există chiar în aceste reglementări din legis-laţia secundară, care de multe ori depăşesc sau chiar încalcă cadrul legal", a mai explicat premierul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb