Tehnologia 5G, cea care urmează standardelor LTE, va sprijini evoluţia reţelelor mobile de la "starea statică actuală" şi transformarea lor în platforme care le permit operatorilor să dezvolte noi servicii şi modele de business, arată cea recentă analiză Alcatel-Lucent.
Tehnologia LTE a avut un succes evident pe piaţă şi a fost adoptată de utilizatori din peste 100 de ţări. De la lansarea din 2009 şi până în prezent, LTE are 650 de milioane de abonaţi, numărul acestora fiind estimat să ajungă la două miliarde până în 2019. "Din multe puncte de vedere, LTE a îndeplinit «promisiunile» 3G. Ce e mai important însă e faptul că a făcut posibile streamingul video şi apelurile video. Acesta este doar începutul; în momentul de faţă se implementează caracteristicile ce formează etapa următoare, LTE-Advanced. Cele mai recente standarde 3GPP cuprinse în R13 detaliază tehnologii care vor permite rate de transfer mai bune şi experienţe îmbunătăţite pentru utilizatori, faţă de ceea ce oferă LTE în prezent", precizează analiza.
În ciuda succesului, LTE rămâne o tehnologie de optimizare a serviciilor care folosesc conexiuni mobile de date de tip broadband. Are rezultate excelente pentru web browsing sau video, dar poate fi ineficientă pentru aplicaţii de mesagerie care generează o încărcătură de date mică, dar consumă mare parte din lăţimea de bandă.
LTE nu a reuşit nici să influenţeze trendul de stagnare al cifrei de afaceri, care ameninţă businessurile operatorilor de telefonie mobilă. Această tehnologie nu le poate oferi operatorilor posibilitatea de a face hosting-ul unor noi oportunităţi de servicii, ceea ce le-ar putea permite o evoluţie pe termen lung a modelului de business.
"Companiile din industrie, Alcatel-Lucent fiind printre lideri, au investit intens în ultimii cinci ani în cercetarea şi dezvoltarea unor tehnologii care să construiască o nouă reţea menită să deblocheze noi servicii şi modalităţi de utilizare, transformând modelul de business al industriei wireless. Această transformare care va duce operatorii mai departe de ceea ce e posibil în LTE şi LTE-A (LTE-Advanced) este ceea ce Alcatel-Lucent consideră a fi 5G", spune Raoul Ros, director general al Alcatel-Lucent România.
Noile servicii şi modalităţi de utilizare care promit să transforme industria includ următoarele:
1.Viteze foarte mari de transfer de 10-20Gbps: accesul broadband va rămâne una dintre cele mai importante modalităţi de utilizare;
2.Acoperire mai bună şi mai extinsă: livrarea de servicii peste tot în lume, geografic vorbind, dar şi acoperire în interiorul clădirilor;
3.Mulţimi: capacitate de funcţionare simultană pentru un număr mare de oameni, atât în situaţii previzibile, dar mai ales imprevizibile. Aceasta presupune abilitatea de a asigura capacitate în mod dinamic, într-un timp foarte scurt;
4.Comunicaţii indispensabile: Controlul şi multe dintre automatizările industriei necesită fiabilitate absolută şi zero întârzieri. 5G ar putea crea o reţea concepută ca un model de business platformă pentru o suită de verticale;
5.Comunicaţiile din sectorul public: 5G poate întări reţeaua în aşa fel încât dacă un număr de noduri sau o bază cedează, terminalele pot avea în continuare acces la servicii - fie prin comunicarea directă într-o manieră criptată, fie prin devierea imediată către o bază funcţională;
6.IoT: un sector cu un întreg subset de utilizări, de la agricultură şi senzori remote care trimit date puţine, dar sunt constrânse de energia consumată, la sănătate şi senzori care cer un nivel critic de siguranţă şi stabilitate, la utilizări foarte diverse în mediul urban şi la maşini sau trenuri care se conduc singure.
"Ceea ce e evident la aceste întrebuinţări e că fiecare are cerinţe diferite. În timp ce unele necesită o capacitate mare de transfer şi sunt mai tolerante la delay-uri, altele au un trafic de date nesemnificativ, dar au nevoie de comunicare instantă cu reţeaua. 5G va fi diferită de 4G prin faptul că va avea capacitatea de a asigura toate aceste servicii într-o manieră sigură, inteligentă şi optimizată. Iată cum defineşte Alcatel-Lucent felul în care reţelele 5G vor atinge această performanţă.Primul catalizator va fi reţeaua radio unde va fi necesară o nouă interfaţă între device-uri şi reţea. Echipa de cercetare a Alcatel-Lucent, Bell Labs, conduce cercetarea la nivel global pentru a găsi o nouă formă de semnal care va fi baza acestei noi interfeţe atmosferice", se mai arată în analiza companiei.
Forma de undă universal filtrată OFDM (U-FOFDM) dezvoltată are la bază o versiune modificată a undei LTE care filtrează semnalul după subbandă pentru a putea deservi diferite tipuri de device-uri din aceaşi interfaţă atmosferică unificată.
Pe lângă aceasta, vor fi disponibile capabilităţi care vor creşte acoperierea şi capacitatea de transfer. Acestea includ posibilitatea de a opera benzi de înaltă frecvenţă exceptate de la licenţiere şi de a exploata tehnologii ca Massive MIMO şi duplex radio care pot atinge un transfer de date mai bun în spectrul existent.
Reţelele 5G vor depinde de o modificare arhitecturală inerentă în reţeaua de bază, realizată de Network Functions Virtualisation (NFV) şi Software Defined Networks (SDN). Aceasta presupune o transformare a arhitecturii serviciului din forma actuală a unei serii de verticale care asigură resurse specifice pentru o anumită bază de servicii la o reţea comună care organizează resursele în "felii" virtuale pentru a livra servicii într-o manieră dinamică.
Capabilitaţile de tip cloud al Alcatel-Lucent CloudBand şi platformelor SDN, precum şi managementul acestora, vor avea un rol cheie în construcţia noii arhitecturi.
Pe măsură ce 5G va fi dezvoltată, Alcatel-Lucent va continua să colaboreze cu instituţii academice şi de cercetare de profil pentru a pune în aplicare capabilităţile unice şi ale patrimoniului diviziei Bell Labs.
"Industria trebuie să înţeleagă că 5G oferă şansa de a produce o schimbare a capabilităţilor actuale de servicii şi a modelelor curente de business, o schimbare viitoare care are la bază creşterea şi sustenabilitatea industriei wireless. LTE-A va continua evoluţia sa, adăugând feature-uri noi, iar Alcatel-Lucent va continua să sprijine şi să conducă aceste demersuri", precizează compania.