Ritmul în care fondurile de private equity cumpără companii publice este cel mai rapid de dinaintea crizei financiare, valoarea totală a tranzacţiilor ajungând anul trecut la 180 de miliarde de dolari, aproape dublu faţă de nivelul din 2016, se arată într-un raport al firmei de consultanţă Bain & Co., informează publicaţia britanică Financial Times (FT), conform Agerpres.
Este cel mai semnificativ avans al tranzacţiilor din 2007 şi vine într-un moment în care sectorul este sub presiune să folosească sume record, susţin analiştii.
Numărul tranzacţiilor între companiile din sectorul public şi cel privat, în care un fond de private equity cumpără o companie listată, a ajuns la 152 anul trecut, faţă de 94 în 2016, conform raportului realizat de Bain & Co., una din cele mai mari firme de consultanţă din lume.
Cel mai mare număr de astfel de afaceri - 196 - a fost realizat în 2007, în timp ce în 2006 s-a înregistrat o valoare record a tranzacţiilor, de 423 de miliarde de dolari.
Bain & Co. a identificat 72 potenţiale ţinte de preluare în SUA, companiile având o valoare de antrepriză de până la 50 de miliarde de dolari. Printre potenţialele ţinte de preluare se află LBrand (care deţine Victoria's Secret şi care are o capitalizare bursieră de 19 miliarde de dolari) şi Brunswick, evaluată la cinci miliarde de dolari.
Hugh MacArthur, director în cadrul Bain & Co., se aşteaptă ca anul acesta nivelul tranzacţiilor să fie similar cu cel din 2017, dacă nu se schimbă foarte mult condiţiile de pe piaţă.
Companiile sunt sub presiune să facă investiţii şi de aceea fondurile de private equity vor fi mai puţin prudente. Chiar dacă turbulenţele de pe pieţele financiare revin, fondurile de private equity vor continua să cheltuie bani, a dat asigurări MacArthur.