ANALIZĂ CNBC: Tot mai mulţi investitori internaţionali fac plasamente în acţiuni chinezeşti

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 februarie 2022

Tot mai mulţi investitori internaţionali fac plasamente în acţiuni chinezeşti

EPFR Global: Fondurile de acţiuni din China continentală au înregistrat intrări nete de 16,6 miliarde de dolari în ianuarie 2022

Investitorii internaţionali plasează tot mai mulţi bani în acţiunile chinezeşti, chiar dacă investitorii locali sunt precauţi faţă de pieţele din regiune, arată o analiză CNBC.

Sursa, care citează datele companiei de cercetare EPFR Global, precizează că fondurile de acţiuni din China continentală au înregistrat intrări nete de 16,6 miliarde de dolari în ianuarie 2022. Astfel, luna trecută a fost depăşit pragul de 10 miliarde de dolari pentru a patra oară de la izbucnirea pandemiei şi a urmat unor intrări nete de aproape 11 miliarde de dolari în decembrie 2021.

"Interesul investitorilor pentru China s-a consolidat în al patrulea trimestru al anului trecut", declară, citat de CNBC, Cameron Brandt, director de cercetare la EPFR, menţionând: "Cred că acolo, în special în rândul investitorilor instituţionali, stimulentul este percepţia conform căreia în spaţiul pieţelor emergente, China este, din mai multe motive, ceva sigur în acest an". Potrivit afirmaţiilor lui Cameron Brandt, cel mai recent val de cumpărări de titluri din China vine de la instituţii, mai degrabă decât de la investitori de retail, al căror interes pentru China a scăzut de la începutul anului trecut. Diferenţa de interes între cele două categorii de investitori vine pe măsură ce firmele globale de investiţii au devenit din ce în ce mai pozitive faţă de acţiunile din China continentală, în ultimele câteva luni.

Beijingul vrea să asigure o creştere importantă într-un an cu congres naţional

Analiştii pariază, în parte, pe faptul că Beijingul vrea să asigure o creştere importantă într-un an în care Partidul Comunist chinez, aflat la guvernare, urmează să-şi aleagă liderii. La congresul naţional programat să aibă loc în această toamnă, preşedintele Xi Jinping este aşteptat să preia un al treilea mandat în fruntea ţării.

"Totul va trebui să arate perfect pentru un astfel de eveniment monumental", spune Jason Hsu, preşedinte şi director de investiţii la Rayliant Global Advisors, adăugând: "Pentru orice investitor raţional, acesta este, probabil, un sentiment favorabil".

China a devenit, de asemenea, un loc cu politici contrare celor de la nivel mondial, în acest an, deoarece piaţa locală intră într-o perioadă cu o politică de stimulare, mai relaxată, în timp ce Rezerva Federală din SUA va lansa un ciclu de înăsprire, potrivit lui Jason Hsu.

În acest context, banca de investiţii Goldman Sachs şi societatea de consultanţă Bernstein Private Wealth Management recomandă acţiunile din China continentală, cunoscute şi sub denumirea de acţiuni de clasă A. Recomandările optimiste vin în ciuda îngrijorărilor legate de modul în care incertitudinea privind reglementările din China ar fi putut lipsi de atractivitate aceste titluri.

"Credem că acţiunile de clasă A, o clasă de active de 14 trilioane de dolari, au devenit mai interesante pentru investiţii, având în vedere măsurile de liberalizare şi reformă de pe pieţele de capital chineze", afirmă şeful diviziei China Equity din cadrul Goldman Sachs, Kinger Lau.

În ultimele 18 luni, Beijingul a luat măsuri de represiune împotriva presupuselor practici monopoliste ale companiilor de internet şi ale dezvoltatorilor imobiliari din ţară, iar schimbările de politică i-au surprins pe investitorii globali.

Fondurile de pe pieţele emergente globale s-au îndreptat, între timp, spre India, arată datele EPFR.

"Administratorii de fonduri diversificate sunt mai puţin entuziasmaţi de China, în comparaţie cu alte pieţe", afirmă Cameron Brandt.

Alocarea medie către China a scăzut de la 35% din portofoliu în al treilea trimestru din 2020 la 27% la 1 ianuarie 2022, potrivit lui Brandt, care adaugă că, în aceeaşi perioadă, alocarea fondurilor către India a crescut de la 8,5% la 12,7%.

Pesimism pe piaţa din China

Deşi piaţa acţiunilor din China continentală este a doua ca mărime din lume, după valoare, ea diferă semnificativ de cea a SUA, care este cea mai mare din lume.

Investitorii de retail speculativi, mai degrabă decât instituţiile, domină piaţa continentală, care de ani de zile a fost comparată cu un cazinou. Dar, potrivit CNBC, sunt semne de progres, iar în semn de maturizare a pieţei, gigantul financiar MSCI a decis, în 2018, să adauge câteva acţiuni de tip A din China în alcătuirea indicelui de referinţă MSCI Emerging Markets. Mişcarea a forţat fondurile internaţionale care urmăreau indicele să cumpere mai multe acţiuni de clasă A. Dar, investitorii de retail domină de departe piaţa continentală.

"Sentimentul slab onshore, alături de oportunităţile mai bune de pe pieţele dezvoltate, au contribuit la viziunea noastră neutră asupra acţiunilor chineze, la începutul anului trecut", afirmă Sylvia Sheng, strateg global la JPMorgan Asset Management, care consideră că, în situaţia în care creşterea se îmbunătăţeşte în al doilea trimestru, sentimentul s-ar putea schimba. Domnia sa menţionează: "De fapt, căutăm să fim mai pozitivi în ceea ce priveşte acţiunile chineze".

Indicele Shanghai Composite a pierdut circa 4% de la începutul anului

Indicele Shanghai Composite a scăzut cu aproximativ 4% de la începutul anului curent, iar în februarie a urcat cu 1,8%. Indicele a început anul cu o scădere de 7,65% - în ianuarie, care a fost mai proastă lună de după octombrie 2018 pentru Shanghai Composite. Anul trecut, indicele a înregistrat câştiguri relativ reduse, de 4,8%.

"Încrederea tuturor în investiţia în acţiuni de tip A a scăzut semnificativ", susţine Schelling Xie, analist senior la Stansberry China, aducând în atenţie incertitudinea cu privire la gradul de schimbare a reglementărilor şi a creşterii economice.

Deşi unii economişti sunt de părere că ce a fost mai rău în represiunea de reglementare a Chinei s-a încheiat, aceştia nu exclud o inversare sau o renunţare la noile reguli.

"Va fi nevoie de timp pentru ca piata să-şi reconstruiască încrederea, dar nu este potrivit să fim prea pesimişti în acest moment", declară Xuan Wei, strateg-şef la China Asset Management, care adaugă că există oportunităţi în noile acţiuni din energie şi tehnologie.

China, deschisă către finanţele străine

În timp ce analiştii evaluează performanţa acţiunilor chineze, piaţa continentală oferă din ce în ce mai multe oportunităţi pentru firmele internaţionale de investiţii, conform CNBC. Industria financiară din ţara asiatică este unul dintre puţinele domenii în care Beijingul a relaxat restricţiile de acţionariat, în ultimii ani. Schimbările de politică le-au permis astfel BlackRock, Goldman Sachs şi UBS, printre altele, să preia controlul deplin asupra unor acţiuni locale sau a operaţiunilor fondurilor mutuale.

"Unul dintre motivele pentru care suntem optimişti este că lucrăm într-o zonă în care China s-a deschis cu adevărat", declară Brendan Ahern, director de investiţii la KraneShares. Firma vinde unul dintre principalele fonduri tranzacţionate la bursă listate în SUA, KraneShares CSI China Internet (KWEB).

"În general, cred că există această diferenţă între ceea ce cred chinezii despre China şi ceea ce cred investitorii străini despre China", subliniază Ahern.

Însă, KWEB a scăzut cu aproape 1,7% anul acesta, după un declin de peste 50% în 2021. În acelaşi timp, indicele bursier Hang Seng din Hong Kong a crescut cu aproximativ 4%, iar Shanghai Composite a scăzut cu aproximativ 4%.

Investitorilor din exterior, în general, "le place să cumpere societăţi cu creştere din China", mai degrabă decât bănci şi alte industrii cu multe companii de stat, spune Winnie Wu, strateg pentru China la Bank of America Securities. Cu toate acestea, domnia sa remarcă faptul că firmele de stat au fost performante în ultima vreme, o tendinţă despre care spune că nu poate duce la câştiguri susţinute pentru piaţă.

"Viziunea noastră de ansamblu este că, anul acesta, piaţa din China nu va fi una cu creşteri", conchide Winnie Wu.

Bursa chineză a atras peste 1,32 de milioane de noi investitori în ianuarie, însă cifra este în declin

Piaţa chineză de acţiuni a atras peste 1,32 de milioane de noi investitori în ianuarie 2022, anunţă China Securities Depository & Clearing Corp., potrivit Xinhua, menţionând că această cifră a marcat o scădere cu 3,6% faţă de luna precedentă.

Persoanele fizice au reprezentat majoritatea investitorilor noi, depăşind 1,32 de milioane, în timp ce noii investitori instituţionali s-au situat la 3.700, notează sursa. Până la sfârşitul lunii trecute, numărul investitorilor de pe piaţa de valori mobiliare din China a ajuns la 198,73 milioane, arată datele citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb