Investitorii sud-africani s-au remarcat, în piaţa imobiliară locală, pe parcursul ultimilor cinci ani, drept cei mai activi cumpărători, iar tranzacţiile cu proprietăţi generatoare de venituri, semnate în această perioadă, depăşesc valoarea de 4 miliarde de euro, arată o analiză a firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Potrivit companiei, investitorii sud-africani au o cotă de piaţă de 28%, aceştia fiind urmaţi de investitorii greci (14%), francezi (10%) şi români (7%).
În intervalul analizat, piaţa locală a atras investitori din peste 15 ţări de pe patru continente, atenţia cumpărătorilor fiind concentrată preponderent asupra proprietăţilor din Bucureşti, cu o cotă de 69% din capitalul plasat. Tranzacţii au fost realizate şi în Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi, Craiova sau Piteşti, cota de piaţă a acestor oraşe variind între 2% şi 5%, mai transmite C&W Echinox.
Conform analizei, segmentul clădirilor de birouri reprezintă clasa preferată de active, cu o pondere de 39% în volumul tranzacţionat, urmat îndeaproape de retail, cu o cotă de 34%.
Totodată, aceasta mai arată că sectorul industrial a generat tranzacţii de circa 700 de milioane de euro, având o cotă de 18%, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu hoteluri s-a situat la circa 250 de milioane de euro (6%).
Tim Wilkinson, Partener Capital Markets, C&W Echinox, a declarat: "Piaţa imobiliară locală a redevenit atractivă în ultimii ani, având o evoluţie solidă, cu tranzacţii relevante şi un bazin de cumpărători din ce în ce mai divers. Alături de jucătorii tradiţionali, precum NEPI Rockcastle şi Globalworth, care au dominat piaţa în ultimul deceniu, au intrat un număr semnificativ de companii noi, precum PPF, Dedeman, Prime Kapital, Revetas, Cerberus, Lion's Head Investments, Atterbury sau One United, în timp ce jucători cu vechime în piaţă, precum GLL, Catinvest sau CA Immo, au redevenit activi în piaţa de investiţii. Având fundamente solide, bazate pe o cerere sustenabilă din partea ocupanţilor şi un nivel al randamentelor atractiv, credem că piaţa imobiliară locală va continua să genereze lichiditate, permiţând dezvoltatorilor să se capitalizeze pentru demararea unor proiecte noi".
Departamentul de Capital Markets din cadrul Cushman & Wakefield Echinox a fost implicat, în 2017, în tranzacţii cu active imobiliare din România de peste 300 de milioane de euro şi gestionează în prezent mandate exclusive şi co-exclusive de vânzare a unor proprietăţi cu o valoare de piaţă de peste 350 de milioane de euro.