ANALIZĂ ESOP CONSULTING: Piaţa închirierilor de birouri din Bucureşti îşi revine, spaţiile noi fiind iar căutate de companii

G.U.
Companii #Construcţii / 12 iulie 2021

Piaţa închirierilor de birouri din Bucureşti îşi revine, spaţiile noi fiind iar căutate de companii

Piaţa de birouri dă semne de revenire şi recuperează în primul semestru din 2021 jumătate din căderea datorată pandemie, potrivit unei analize realizate de compania ESOP Consulting, bazată pe datele de la forumul marilor agenţii imobiliare, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.

Semnele pozitive ale pieţei se văd şi în evoluţia tranzacţiilor de pre-închirieri de birouri şi extinderi din Bucureşti, generate de companiile care au decis fie să se mute într-un sediu nou, fie să-şi extindă activitatea in clădirile de birouri unde funcţionau deja.

''Dacă luăm ca punct de referinţă primul semestru din 2020 (atunci când România a fost nevoită să facă faţă primului val al pandemiei Covid 19 şi piaţa de birouri a fost printre cele mai afectate domenii), acest segment al cererii de spaţii noi a crescut cu 7% în al doilea semestru din 2020 şi cu 48% în primul semestru din acest an'', precizează compania ESOP Consulting.

"Estimăm că până la finalul anului va continua trendul pozitiv al pieţei. Am observat că în ultimele şase luni o parte dintre cererile aflate în lucru vin din partea unor companii care doresc să intre pe piaţa din România şi considerăm că efectele Brexitului şi unele situaţii dificile generate de pandemie în ţări mai afectate decât România, (ca de exemplu India) creează premise favorabile ca România să fie aleasă ca destinaţie pentru relocarea unor activităţi sau firme în ţara noastră, în special din domeniile IT&C, activităţi de back office şi shared service, industria auto" afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

Piaţa închirierilor de birouri din Bucureşti îşi revine, spaţiile noi fiind iar căutate de companii

Potrivit sursei citate, a crescut şi volumul total al tranzacţiilor de birouri - spaţii noi (închiriere, pre-închiriere şi extindere), cu tot cu prelungiri de contracte din Bucureşti, în primul semestru din 2021, faţă de primul semestru din 2020, dar şi faţă de al doilea semestru din 2020.

În total, în primul semestru din 2021 s-au tranzacţionat birouri cu o suprafaţă totală de 132.397 mp, cu 70% mai mult decât în primul semestru din 2020, cel mai afectat de pandemie.

Piaţa închirierilor de birouri din Bucureşti îşi revine, spaţiile noi fiind iar căutate de companii

De departe, cel mai activ domeniu a fost Medical&Farma

Cel mai dinamic domeniu de activitate în S1 2021 îl reprezintă domeniul medical, care valorifică flexibilitatea oferită de proprietarii de clădiri de birouri si se extinde atât prin deschiderea de noi clinici medicale şi spitale private.

Piaţa închirierilor de birouri din Bucureşti îşi revine, spaţiile noi fiind iar căutate de companii

Compania ESOP Consulting a mediat închirierea a doua spaţii de birouri, pentru a fi tranformate în clinici medicale în primul semestru din 2021.

"Situaţia sanitară actuală şi grija mai mare a populaţiei pentru sănătate sunt premise că va continua acest trend de creştere a segmentului Medical&Farma şi în perioada imediat următoare. Acum există un context favorabil în care proprietarii de clădiri de birouri oferă o mai mare flexibilitate în privinţa condiţiilor comerciale şi a pachetelor de beneficii oferite chiriaşilor. Un atu important al companiilor din domeniul Medical&Farma este faptul că preferă contracte pe perioade mai mari decât media actuală a pieţei şi acest aspect reprezintă un avantaj şi pentru proprietari", declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb