ANALIZĂ EULER HERMES: PIB-ul mondial este preconizat să crească cu 2,9% anul acesta

A.C.
Companii / 16 mai 2014

Creşterea PIB-ului mondial este aşteptată să îşi revină (+2,9% în 2014), dar ritmul de revenire rămîne lent (sub 3% pentru al treilea an la rînd), partea negativă fiind că riscurile de scădere predomină, potrivit unei anlize economice a Euler Hermes remisă redacţiei.

În conformitate cu cele mai recente perspective economice globale ale Euler Hermes, economiile dezvoltate iau viteză cu o creştere preconizată de +2% în 2014, cea mai rapidă din 2010.

"Economiile Marii Britanii (+2,4%) şi ale membrilor zonei euro (+1,0%), continuă să se îmbunătăţească, în timp ce cea a Statelor Unite ale Americii (+2,8%) a fost ţinută în loc, uşor, de o iarnă extrem de grea. Abenomics creează în continuare o creştere constantă în Japonia (+1,2%), cu toate că sunt necesare mai multe eforturi pentru a menţine motorul pornit. Economiile emergente rămîn contribuabilii primari la creşterea la nivel mondial (+4,3% în 2014), dar aşteptările s-au atenuat în urma revizuirii bruşte a aşteptărilor de creştere ale Rusiei, precum şi ale încetinirii perspectivelor de creştere pentru Brazilia, Africa de Sud şi Turcia", potrivit concluziilor analizei.

Dintre cele "10 Schimbări de joc pentru Creşterea Economică în 2014", analiză economică introdusă la începutul acestui an, trei au devenit esenţiale: dezinflaţia în economiile dezvoltate; fragilitatea economiilor emergente şi vechiul şi noul risc (geo-)politic în 2014, în special în economiile emergente.

"După cum a fost subliniat la sfîrşitul anului trecut, capacitatea economiilor emergente de a rezista tensiunilor financiare depinde în mare măsură de fundamentele lor financiare. Autorităţile naţionale trebuie să fie receptive şi flexibile în crearea de politici de compensare. La începutul anului 2014, Euler Hermes a clasificat ţările în curs de dezvoltare după două criterii: fragilitatea lor legată de relaxarea cantitativă a SUA şi dependenţa de exporturile către China; de exemplu, ţările care ar putea fi lovite de o încetinire a creşterii PIB-ului Chinei şi transformarea modelului său economic", se mai arată în raport.

Lista rezultată a celor mai vulnerabile 10 ţări pe termen scurt, "Cele 10 Fragile", include Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, India, Indonezia, Mexic, Filipine, Africa de Sud şi Turcia.

De atunci, calitatea politicii economice şi capacitatea de reacţie a autorităţilor faţă de programul de relaxare cantitativă şi ascensiunea riscurilor (geo)-politice din ultimele luni arată că unele ţări sunt într-o formă mai bună de a rezista "furtunilor" decât altele. Ele constituie "Îmbunătăţirea 4" (Chile, Columbia, Mexic şi Filipine), "Precar 5" (Brazilia, India, Indonezia, Africa de Sud şi Turcia) şi Argentina.

Noul raport economic global al Euler Hermes a identificat o serie de puncte fierbinţi, puncte slabe şi puncte forte, care sunt susceptibile să afecteze încrederea globală pe termen scurt.

Rusia, Ucraina şi, într-o măsură mai mică, Turcia, rămîn puncte politice fierbinţi datorită riscurilor (geo)-politice care apasă asupra economiilor lor şi a potenţialului de creare a unor efecte colaterale negative.

Brazilia, Africa de Sud şi, într-o măsură mai mică, India sunt puncte economice slabe, avînd nevoie să se adapteze la o lume în care pieţele emergente nu mai sunt favoritele investitorilor pur şi simplu prin definiţie. De asemenea, în acest grup sunt şi Franţa, care trebuie să-şi regândească modelul de afaceri şi Germania, care ar putea fi provocată de presiunile deflaţioniste predominante din zona euro, precum şi de moneda euro puternică.

SUA şi Marea Britanie sunt puncte forte de încredere, avînd în vedere creşterea care a câştigat avans. Europa de sud prezintă semne de îmbunătăţire a perspectivelor economice şi a încrederii, după mai mulţi ani de ajustări dureroase şi austeritate. China este de asemenea, un membru al grupului, în ciuda provocărilor legate de modelul de afaceri schimbat, aşa cum există semne pozitive al unei tranziţii de succes.

Euler Hermes are ca obiect de activitate asigurarea de credit comercial şi specializare în domeniul bond-urilor, garanţiilor şi colectării creanţelor. Reţeaua proprie de informaţii urmăreşte şi analizează schimbările de zi cu zi ale solvabilităţii corporative în rîndul companiilor mici, medii şi multinaţionale în pieţe ce reprezintă 92% din PIB-ul global. Localizată în Paris, compania este prezentă în peste 50 de ţări, cu mai mult de 6000 de angajaţi.

Euler Hermes este o filială a Allianz, listată la Euronext Paris (ELE.PA) şi evaluată AA- de către Standard & Poor's şi Dagong. Compania a înregistrat o cifra de afaceri consolidată de 2,5 miliarde euro în 2013 şi a asigurat tranzacţii de afaceri la nivel mondial de 789 miliarde euro în expunere, la sfârşitul anului 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb