Dincolo de şocul izbucnirii unui război în Europa, primul şi cel mai vizibil efect, resimţit de toată populaţia planetei, a fost creşterea masivă a preţurilor, după ce Europa a redus, într-o proporţie uriaşă, importurile de gaze şi petrol ruseşti, iar accesul cerealelor şi produselor alimentare ucrainene pe pieţele externe a fost stopat sau îngreunat semnificativ din cauza distrugerii rutelor de transport terestre şi navale, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit comunicatului, sancţiunile aplicate Rusiei au dus inflaţia în zona euro şi în SUA la niveluri istorice.
Potrivit analiştilor Goldring, la începutul anului 2022, preţul petrolului şi al gazelor naturale era deja ridicat, din cauza impactului pandemiei asupra producţiei şi a cererii susţinute, ca urmare a redresării economiei mondiale post-pandemice, iar sancţiunile aplicate Rusiei nu au făcut decât să ducă inflaţia din zona euro la niveluri cu mult peste prognozele anterioare.
Aşadar, declanşarea războiului a constituit o problemă pentru piaţa mărfurilor şi am asistat astfel, în 2022, la atingerea unui nou maxim, din 2008 încoace, al preţului petrolului Brent şi al preţului gazelor naturale, în timp ce preţul grâului şi al porumbului s-a tranzacţionat în apropierea unor niveluri istorice record.
Rata inflaţiei din zona euro a depăşit cu mult aşteptările în anul 2022 şi, deşi în 2023 aceasta începe să se normalizeze, încă se menţine la niveluri ridicate, fapt care va genera şi o menţinere a dobânzilor la valori ridicate în perioada imediat următoare.
În acelaşi timp, conform comunicatului, Uniunea Europeană a căutat să reducă dependenţa faţă de gazul rusesc, care a fost compensat de o creştere bruscă a importurilor de gaze naturale lichefiate, în special venite din SUA.
Claudiu Demian, analist Goldring punctează că: "Dacă în anul 2021 aproximativ jumătate din importurile de gaze din UE proveneau din Rusia, în luna noiembrie 2022 procentul era de 12,9%. Pentru perioada ianuarie - noiembrie 2022, Rusia avea o cotă de 25% din importurile de gaze ale UE, în timp ce Norvegia avea 25%, iar Algeria 12%. În completarea celor două din urmă, importurile de gaze naturale lichefiate, în principal din SUA, Qatar şi Nigeria (26%), asigurau peste 60% din importuri".
"În ceea ce priveşte pieţele de acţiuni şi obligaţiuni, factorii macro vor dicta în continuare trendul acestora pe termen scurt şi mediu. O oprire a creşterilor ratelor de dobândă din partea băncilor centrale, corelată cu o tendinţă de scădere a economiei în următoarea perioadă, ar putea influenţa pozitiv pieţele de obligaţiuni, care încă pot reprezenta o bună oportunitate de diversificare a portofoliilor." a explicat analistul Goldring.
În ceea ce priveşte piaţa acţiunilor, deşi este dificil de spus cum va arăta evoluţia acestora pe termen scurt, acestea vor supraperforma restul claselor de active pe termen lung, motiv pentru care investitorii pe termen lung pot găsi în pieţe companii cu fundamente solide, la preţuri de tranzacţionare atractive.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2023, 11:44)
Efecte "minunate " a sanctiunilor economice "destepte"
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2023, 15:57)
Va baga tarile prietene in faliment...
Daca nu va convine 70 $ pe baril vindeti-l cu 40 $ Chinei si Indiei!