ANALIZĂ KEYSFIN: Circa 70% dintre firmele din turismul românesc, dificultăţi din cauza îndatorării

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 23 septembrie 2016

Circa 70% dintre firmele din turismul românesc, dificultăţi din cauza îndatorării

Marea majoritate a firmelor care activează în sectorul turismului în ţara noastră (68,6%) înregistrează dificultăţi financiare în ceea ce priveşte îndatorarea, potrivit unei analize realizate de Keysfin.

Potrivit datelor analizate, din totalul de 2825 de firme active în sectorul turismului (CAEN 7912 şi 7911- agenţii de turism şi tur-operatori), 1938 înregistrează dificultăţi financiare în ceea ce priveşte îndatorarea. 1088 de societăţi comerciale au un capital propriu negativ (39%), 850 au un grad de îndatorare ridicat (30%),748 au pierderi operaţionale (26%), 1.120 de firme, adică 40%, au un nivel de lichiditate sub cel acceptat, iar 514 reprezintă companii cu furnizori restanţi.

Datele statistice, prelucrate pe baza informaţiilor oficiale depuse la Ministerul Finanţelor, arată că în turismul românesc există, în prezent, 472 de agenţii de turism şi tur-operatori ale căror datorii au crescut între 2014-2015.

"În vizorul nostru se află un total de 401 de companii unde datoriile au crescut cu peste 50% în acest an, în timp ce alte 103 firme au marcat o evoluţie negativă între 30-50%. Alte 261 firme din sectorul turismului au marcat creşteri ale datoriilor, însă la un nivel ceva mai temperat", afirmă experţii de la KeysFin, care au dezvoltat un instrument special de monitorizare a evoluţiei financiare a companiilor.

Pe baza datelor financiare, Keys-Fin a identificat un număr de 30 de companii care se află într-o situaţie financiară similară cu cea care a dus la insolvenţa Genius Travel SRL. Sunt agenţii de turism sau tur-operatori care riscă oricând să îşi închidă porţile şi să îşi lase clienţii şi furnizorii fără servicii.

Potrivit datelor analizate, cu toate că afacerile unora dintre companii au crescut, datoriile totale ale acestora s-au mărit cu peste 30%, de la 1,82 milioane lei în 2014 la 2,41 milioane lei în 2015.

"Aceste firme au o probabilitate ridicată de insolvenţă, valoarea capitalurilor proprii scăzând, drept exemplu, cu 1,3 milioane de lei în intervalul analizat", spun experţii KeysFin.

Analiştii companiei au mai subliniat: "Sunt peste 1000 de firme de turism, din toată ţara, care au capitaluri proprii negative. Asta înseamnă că au înregistrat pierdere care s-a reportat în fiecare an şi/sau acţionarii şi-au retras profitul neinvestind în activitatea companiei. Există firme care au un grad de îndatorare >1, adică afacerea depinde mai mult de creditorii săi. În plus, sunt tot mai multe firme care îşi achită cu intarziere furnizorii, iar asta poate duce la blocaj financiar, insolvenţă şi chiar faliment".

De asemenea, experţii companiei au creionat şi un portret robot al firmei care reprezintă un pericol pentru clienţi şi furnizori: "Vorbim, în general, de firme mici, din teritoriu, care au o capitalizare redusă, care trăiesc exclusiv din rezultatele de sezon, din rulajul de bani de la o lună la alta. Sunt firme care vând pachete ieftine, în destinaţii populare, acolo unde cererea românilor este foarte mare, iar criteriile impuse de furnizori nu sunt dintre cele mai stricte. Există, însă, şi câteva exemple de firme cunoscute, cu un puternic impact de imagine care, din datele financiare, au investit peste măsură în dezvoltarea serviciilor turistice (hoteluri, pensiuni, parc auto etc.) şi care nu şi-au dimensionat corect perspectivele financiare. Multe dintre ele sunt supraîndatorate, iar supravieţuirea lor este sub semnul întrebării".

Analiştii de la KeysFin sunt de părere că este esenţial ca firma de turism aleasă să prezinte o asigurare pentru serviciile turistice promise şi să fie licenţiată de autorităţile în domeniu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da, iar marea majoritate a firmelor care activează în sectorul turismului în Romania si nu înregistrează dificultăţi financiare, inregistreaza in schimb grave deficiente de atitudine fata de angajati. Exemplul cel mai bun care imi vine in minte este agentia New Concept Travel, pastorita de o adunatura de golanasi de cea mai joasa speta, in frunte cu cristina ene, alin manea, floarea maholea si alte cateva specimene de genul.. Nu va recomand sa aveti vreodata de-a face cu ei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb