Analiză KeysFin: "Ne temem de refugiaţi? Sunt sute de sirieni care angajează români!"

Alexandru Costea
Companii / 27 octombrie 2015

Analiză KeysFin: "Ne temem de refugiaţi? Sunt sute de sirieni care angajează români!"

Populaţia ţării noastre a avut în trecut o relaţie foarte bună cu ţările din regiunea care astăzi este un teatru de război, din Libia până în Liban, Palestina şi Siria, afacerile româno-arabe fiind "înfloritoare ani la rând", arată o analiză a companiei KeysFin.

Analiza mai relevă: "Sirienii şi-au căpătat nedorita faimă de refugiaţi proscrişi, pe care nimeni nu îi doreşte. Într-o Europă mai divizată ca oricând, zecile de mii de oameni care fug din calea războiului sunt goniţi de la graniţe, cu practici ce aduc aminte de prigoana evreilor. Cum am devenit atât de intoleranţi? Sau poate este doar o falsă impresie? Întrebări la care analiştii de la KeysFin au încercat să caute răspunsuri pornind de la una dintre cele mai concrete dovezi de relaţie dintre oameni - business-ul".

Analiştii adaugă că "mii dacă nu zeci de mii de tineri din aceste ţări" şi-au făcut studiile la noi în ţară, iar unii dintre ei au rămas aici, şi-au deschis business-uri şi au angajat români.

"După revoluţie, o dată cu trecerea la economia de piaţă, afacerile acestora în România au explodat. De la controversaţii Zaher Iskandarani şi Omar Hayssam, la Mohamed Samer Hazam, cel care conduce Rio Bucovina SRL, ca sa vorbim de cele mai mediatizate exemple, în România au deschis afaceri sute de investitori sirieni", mai arată sursa citată.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor şi Registrul Comerţului, prelucrate de analiştii KeysFin, în ţara noastră sunt în prezent active 642 de firme cu acţionari, patroni sau administratori sirieni. "Numărul acestora a fost aproape constant în ultimii patru ani, dovadă că aceşti investitori şi-au păstrat încrederea în România, în ciuda provocărilor generate de criză", notează KeysFin.

De la 698 de firme în 2011, numărul societăţilor cu acţionari sirieni a ajuns la 627 în 2013 şi a crescut la 642 în 2014. Afacerile lor au urmat acelaşi trend, de la 1,33 miliarde de lei în 2011 la 1,8 miliarde în 2012 şi 966,8 milioane lei în 2014.

"Statisticile arată că cei mai mulţi investitori au făcut eforturi şi şi-au păstrat business-urile active, chiar dacă 2010 şi 2011 au reprezentat cei mai negri ai crizei. O dovadă în plus că n-au venit întâmplător să facă afaceri în România, n-au căutat doar profitul pe termen scurt şi s-au angajat într-o întreprindere pe termen lung, cu beneficii atât pentru ei, familiile lor din Siria cât şi pentru români", afirmă analiştii de la Keysfin.

Cele mai multe dintre afacerile serienilor din România se duc în comerţ, domeniu în care sunt deschise 425 dintre cele 642 de societăţi aflate în statisticile oficiale. Sirienii sunt prezenţi şi în 55 de firme din industria prelucrătoare, în 20 de companii de transport şi distribuţie, în 33 de firme de intermedieri imobiliare şi 32 de restaurante şi hoteluri.

"Statistica comparativă din ultimii 4 ani arată că domeniile de interes ale sirienilor din România au rămas constant pe aceleaşi coordonate. În primul rând comerţul, cel mai profitabil domeniu. Am descoperit însă destui sirieni prezenţi în transport şi distribuţie şi mai ales în industria ospitalităţii din marile oraşe, de la Bucureşti, la Cluj, Iaşi, Cluj şi Timişoara, acolo unde sunt şi puternice centre universitare", spun cei de la KeysFin

Potrivit analiştilor, cei mai mulţi investitori sirieni din România sunt foşti studenţi ajunşi în ţara noastră la studii la medicină şi construcţii, care au ales să se stabilească aici.

"Oameni în jur de 40-50 de ani acum, care fac business de peste 10-15 ani şi chiar mai mult, puternic ancoraţi în hăţişurile economiei de piaţă din România", au explicat experţii Keysfin.

Dintre cele peste 600 de companii active cu acţionariat sirian, care au depuse date financiare la zi la Ministerul Finanţelor, cei de la KeysFin le-au selectat pe cele mai importante, pe baza criteriului reprezentat de cifra de afaceri.

Topul demonstrează interesul major al sirienilor pentru comerţ şi faptul că business-urile lor sunt concentrate mai ales în zona Bucureşti-Ilfov, acolo unde şi plaja de clienţi este cea mai mare, potrivit comunicatului.

Firma cu cea mai importantă cifră financiară este AL KASTAL CHARTERING SRL, de peste 100 de milioane de lei în 2014 şi un profit de 1,1 milioane lei, urmată de ELECTRA - VISION GROUP SRL si MIRAN ORIENTAL SRL.

Pe ansamblu, primele 10 firme cu capital sirian angajează câteva sute de salariaţi legal. La nivelul celor 600 de firme active, numărul salariaţilor este de 2.177, în creştere cu peste 100 de persoane faţă de anul 2013.

Potrivit analiştilor de la KeysFin, datele trebuie privite însă dintr-o perspectivă mai largă.

"Nu este exclus ca numărul angajaţilor să fie cu mult mai mare, în condiţiile în care am identificat, în total, aproape 2000 de entităţi (acţionari, companii, administratori) cu influenţă siriană dintre care doar 600 şi-au depus bilanţurile", au explicat analiştii. "Pe ansamblu, raportat la nivelul întregii economii româneşti, sunt câteva mii de familii de români care au legătură cu investitorii sirieni. Muncesc, câştigă un salariu, dezvoltă relaţii de afaceri", au mai spus aceştia.

Dacă este să luăm în calcul ultimele date oficiale, România ar urma să primească o cotă de peste 6.000 de refugiaţi, cei mai mulţi din Siria, în primele luni ale iernii. Autorităţile de la Bucureşti au afirmat că nu au cum să integreze mai mult de 1.700 de refugiaţi.

"Cum ar fi dacă autorităţile, dincolo de temeri, ar sta de vorbă cu comunitatea siriană din România şi ar încerca să le găsească o legătură cu compatrioţii lor? Cum ar fi dacă Guvernul ar acorda facilităţi fiscale oamenilor de afaceri sirieni din România, să îi stimuleze să-şi angajeze confraţii? Bineînţeles, vorbim despre cei cu afaceri legale, care îşi doresc să-i ajute pe cei de-o naţie cu ei să uite de coşmarul războiului", afirmă analiştii de la Keysfin.

Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societăţile comerciale şi PFA-urile active din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb