Analiză NextUp: Impactul modificărilor fiscale din primele trei luni ale anului asupra antreprenorilor din România

S.B.
Companii / 25 aprilie 2023

Analiză NextUp: Impactul modificărilor fiscale din primele trei luni ale anului asupra antreprenorilor din România

NextUp Solutions a analizat impactul modificărilor fiscale din primele trei luni din 2023 asupra antreprenorilor din România. Dacă în primul trimestru, Codul Fiscal a suferit trei modificări legate de veniturile din salarii, abonamentele sportive şi panourile solare, cele mai mari schimbari au fost aduse de OG 16/2022 şi OUG 168/2022, care au trebuit aplicate de la începutul acestui an.

Spre exemplu, antreprenorii din România şi contabilii lor au fost nevoiţi să regândească cu totul modul de calcul al deducerilor de bază, să adauge noi deduceri pentru părinţii care au copii înscrişi într-o formă de învăţământ şi altele pentru salariaţii sub 26 de ani, să limiteze la 33% scutirile din salariul de bază al angajatului şi să integreze noile beneficii, precum abonamentele sportive şi condiţiile acordării acestora.

O altă modificare ce a bulversat mediul de business din România a fost publicarea la mijlocul lunii decembrie 2022 a listei contribuabililor mijlocii obligaţi să depună declaraţia SAF-T, din ianuarie 2023.

Statul nu arată că ar avea o strategie pentru modificările de legislaţie pe termen mediu şi face schimbări în paşi inutili, în loc să planifice şi prin urmare să protejeze mediul de afaceri prin stabilitate şi predictibilitate.

"Unele modificări, precum cele care ţin de deduceri, se justifică, dat fiind faptul că modul lor de calcul n-a mai fost schimbat din 2018. Altele au fost neclare şi i-au bulversat pe antreprenorii din România. S-au generat modificări ale declaraţiilor, cea pentru veniturile din salarii fiind una dintre cele mai afectate. Ar fi fost bine pentru mediul privat ca acestea să vină cu informaţii complete de la început. Au fost introduse şi noi informaţii declarative referitoare la beneficiile impozabile şi neimpozabile, care până acum nu existau şi al căror scop este pur statistic.

Per total, volumul de muncă al antreprenorilor şi contabililor pentru adaptarea la noile modificări şi condiţii a crescut cu aproximativ 25%, iar aceste ore în plus nu se pot recupera din venituri. Dacă vorbim despre cei care s-au trezit pe lista contribuabililor mijlocii de la 1 ianuarie, lucrurile sunt şi mai complicate. Efortul financiar şi logistic de a te conforma la tot ce înseamnă SAF-T este foarte mare", declară Roxana Epure, Managing Partner NextUp Solutions.

Cele mai multe modificări care au impactat aplicaţiile NextUp Solutions au fost cele legate de SAF-T şi salarizare. Spre exemplu, declaraţia unică (112) a suferit şi câte trei modificări pe zi, cu versiuni pe ore, iar compania a intervenit rapid pentru a rescrie corect datele. Cererea pentru soluţii software de tip ERP şi de salarizare sau raportarea SAF-T a fost în creştere şi la începutul lui 2023.

"Nu sunt uşor de gestionat astfel de modificări şi update-uri, mai ales când există multe informaţii neclare şi incomplete, mai ales în normele de aplicare, ce lasă loc de interpretări şi unde nu găseşti mereu răspunsuri. Suntem la curent cu orice modificare legislativă şi reacţionam cu rapiditate atunci când sunt modificări, implementându-le chiar şi în timp record în softurile noastre. Le suntem alături antreprenorilor care apelează la serviciile NextUp, pentru că ştim ce greu este să susţii şi să creşti un business, atunci când ai tot timpul de alocat resurse financiare şi umane doar pentru a implementa modificările legislative. E greu, când în loc să te concentrezi cu tot ce ai tu pe a creşte şi a susţine business-ul, trebuie să aloci resurse financiare şi umane doar pentru a implementa multiplele modificări legsilative, pentru că de multe ori sunt decizii de luat, de către antreprenor împreună cu contabilul lui şi nu doar contabilul consumă timp. Toate acestea îţi fură efectiv din timpul şi energia pe care altfel le-ai pune în business.

Ştim că se doreşte o rescriere a Codului Fiscal, aşa cum s-a făcut şi în 2015, şi nu putem spera decât că se vor lămuri şi părţile mai puţin coerente. Dacă schimbările vor veni clar, transparent, cu o perioadă decentă de implementare, atunci şi reacţia antreprenorilor locali va fi una pozitivă. Să nu mai spunem că mai multe business-uri de succes ar însemna şi mai mulţi bani la bugetul de stat", adaugă Roxana Epure.

Până la finalul anului 2023, NextUp Solutions va investi în continuare în noi tehnologii şi dezvoltarea de soluţii software web-based, dar şi integrări cu tehnologii externe care să scutească antreprenorii de birocraţie, consum inutil de resurse şi bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb