ANALIZĂ NEXTUP: Peste 60% dintre antreprenori spun că sunt afectaţi de situaţia din Ucraina

S.B.
Companii / 17 martie 2022

Peste 60% dintre antreprenori spun că sunt afectaţi de situaţia din Ucraina

Peste 60% dintre antreprenori din comunitatea NextUp afirmă că afacerea şi activitatea lor sunt afectate direct sau indirect de situaţia din Ucraina, care a generat creşterea preţurilor şi a costurilor sau a blocat colaborarea cu furnizori externi, potrivit unei analize realizate de NextUp.

În acest context, peste 80% dintre antreprenori spun că devin mult mai precauţi şi iau decizii mai calculate în business, cu ajutorul sistemelor de tip ERP care oferă date în timp real privind evoluţia afacerii şi că plănuiesc să automatizeze mai multe procese în activitate pentru a reduce cheltuielile cu până la 50%.

Astfel, 48% dintre ei spun că momentan preferă să aştepte pentru a lua decizii de afaceri cu miză pe termen lung, cum ar fi deschiderea de noi puncte de lucru, 30% dintre respondenţi afirmă că simt anxietate şi incertitudine privind evoluţia businessului, iar 22% sunt optimişti şi cred că orice schimbare negativă poate deveni o oportunitate de business.

"În astfel de situaţii, din analiza noastră reiese că, în peste 80% din cazuri, antreprenorii devin mai precauţi şi îşi doresc să se bazeze mai mult pe cifre şi mai puţin pe instinct, analizând rapoartele financiare pe care la au la dispoziţie în orice moment într-un soft potrivit pentru afacerea lor, cum este un sistem de tip ERP. Astfel, iau decizii corecte, fără risc şi au încredere să facă pasul următor în afacerea lor, având siguranţa că vor avea creştere de business reducând consumul de resurse materiale", declară Roxana Epure, Managing Partner NextUp.

Întrebaţi în ce măsură criza din Ucraina le modifică planurile de business, 44% dintre antreprenorii români spun că iau decizii cu precauţie şi se adaptează contextului actual, întrucât criza le-a modificat parţial planurile. Totodată, 39% dintre respondenţi afirmă că ajustează bugetul de cheltuieli, fac investiţii controlate şi iau decizii pe termen scurt-mediu până când conflictul va înceta, iar 17% îşi continuă activitatea şi planurile de business la fel ca până acum.

În ceea ce priveşte abordarea business-ului în situaţii de criză, 54% dintre antreprenorii români pun raţiunea înaintea emoţiilor, iau decizii ponderate şi se bazează pe cifre şi rapoartele financiare pe care le generează în timp real în softuri de tip ERP pe care le folosesc. În acelaşi timp, 42% dintre aceştia susţin că devin mai precauţi, iau decizii calculate în anumite privinţe şi se bazează pe instinct în alte situaţii. Doar 4% din antreprenori afirmă că se bazează strict pe instinct şi că acesta funcţionează întotdeauna indiferent de context.

"Pe fondul conflictului din Ucraina, antreprenorii se responsabilizează să reducă şi să controleze cheltuielile. De aceea, ei simt nevoia să aibă vizibilitate crescută în business şi măsurători în cifre ale indicatorilor specifici afacerii lor pentru a lua decizii corecte care le pun organizaţia la adăpost pe termen mediu. O soluţie la îndemână este automatizarea, care reduce costurile unei companii cu până la 50% în medie şi ţine sub control întregul buget al unei afaceri", adaugă Roxana Epure, Managing Partner NextUp.

Datele NextUp arată că în eventualitatea unei noi crize economice, 55% dintre antreprenorii români ar căuta noi metode de a economisi resurse financiare, cum ar fi automatizarea unor procese de business, pentru a nu fi nevoiţi să concedieze angajaţi. 33% dintre respondenţi afirmă că şi-ar restrânge activitatea şi ar reduce bugetul de marketing şi numărul de angajaţi, în timp ce 12% ar încerca să găsească noi surse de investiţii.

Dintre participanţii la studiul NextUp România, 32% sunt furnizori de servicii, 25% activează în comerţ, 15% în construcţii, 12% în IT, iar restul au afaceri şi în industria producătoare de materiale, alimente sau confecţii. Aproximativ 14% au o cifră de afaceri cuprinsă între 1 şi 5 milioane de euro, 2,7% trec de acest prag, iar 83% dintre antreprenorii respondenţi au o cifră de afaceri sub 1 milion de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb