Analiză NextUp Solutions: PFA-urile din România ar putea deveni istorie până în martie 2024

D.R.
Companii / 10 august 2023

Analiză NextUp Solutions: PFA-urile din România ar putea deveni istorie până în martie 2024

Modificările fiscale propuse de oficiali pentru microîntreprinderi vor afecta în special micile afaceri, iar lipsa de predictibilitate a Codului fiscal ar putea împinge investitorii către alte pieţe, avertizează reprezentanţii NextUp Solutions, informează un comunicat de presă al Next Up Solutions, remis astăzi redacţiei.

Roxana Epure, Managing Partner NextUp Solutions a afirmat: "Modificările fiscale sunt din nou puse pe seama mediului privat, pentru a creşte veniturile la bugetul de stat. Dacă modificările anunţate pentru PFA-uri vor fi validate, acestea vor deveni istorie până în martie 2024. Freelancerii vor trece la micro SRL sau vor deveni angajaţi. Microîntreprinderea rămâne o opţiune atrăgătoare, deşi acea obligaţie de plată la sănătate (CASS) poate fi demotivantă dacă nu ai încasări suficiente. O altă opţiune din lumea reală a mediului privat va fi mereu munca la negru, dar pare că oficialii din Ministerul Finanţelor neagă această realitate şi nu iau în calcul că măsurile fiscale anunţate pot duce la o creştere a veniturilor din economia subterană, conform sursei citate.

Printre principalele efecte ale modificărilor fiscale propuse se numără: propunerea de reţinere a contribuţiei la sănătate din valoarea tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă pe lângă impozit cum este în prezent va pune presiune pe angajator. ; impozitul pe profit dacă ai rata de profitabilitate mai mare de 30;sectorul IT, care contribuie cu peste 7% la PIB-ul României, va fi şi el impactat de modificare, printre care - IT-iştii cu salarii de peste 10.000 de lei vor plăti impozit pe venit ; Modificările anunţate pentru PFA-uri (persoane fizice autorizate) vor avea poate cele mai puternice efecte, iar acestea ar putea dispărea în următorul an, fiind înlocuite de alte forme de desfăşurare a activităţii, precum micro SRL-ul (microîntreprinderea), care rămâne o opţiune atrăgătoare, menţionează sursa citată.

Roxana Epure a mai declarat :"Sunt măsuri care vin împotriva angajatorului, deoarece proprietarul de afacere nu primeşte nimic în schimb - nici predictibilitate, nici stabilitate, nici servicii de informare, claritate în aplicare sau infrastructură tehnologică aptă să susţină aceste multe modificări. Cel mai greu de gestionat pentru antreprenorii din România este nu taxa în sine, ci faptul că avem zero predictibilitate, că modificăm Codul fiscal în august cu aplicabilitate în octombrie. E lesne de înţeles că toate acestea descurajează investitorii noi şi mari, care fără excepţie decid cu cifrele în faţă, analizând scenarii alternative pe termen mediu şi lung", potrivit sursei citate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pfa urile trebuie incurajate nu descurajate. De bine de rau acei oameni nu sunt someri, platesc taxe, nu sunt la negru, si produc ceva PIB.

    Sub anumite venituri nici in tarile dezvoltate nu se iau taxe. In schimb milionarii platesc mai mult. nu mai vb de miliardari. nu e normal sa plateasca cel mic proportional mai mult decat milionarii in euro. pt ca acolo suntem. 

    Cei care lucreaza in domeniul informaticii trebuie sa plateasca toate impozitele pe care

    le platesc si ceilalti angajati. Degeaba acest domeniu de activitate contribuie intr-o masura la PIB, daca nu aduce nici un venit la bugetul statului. Acum , de la un pesionar se retine 10 % impozit pe venit din pensie, dar din salariul de 10-15 mii lei al unuia care lucreaza in domeniul informaticii nu se retine nimic. Ma mir ca nu se sesizeaza Avocatul Poporul asupra acestei inechitati si ilegalitati. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb