ANALIZĂ NOBLE SECURITIES: Grâul şi porumbul au revenit la preţurile anterioare secetei de anul trecut

F. A.
Comunicate de presă / 25 aprilie 2013

Grâul şi porumbul au revenit, în ultima lună, la preţurile anterioare marii secete din 2012, se precizează într-o analiză realizată de Noble Securities.

Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala România, a precizat: "În luna aprilie, preţul grâului şi cel al porumbului au coborât, pe pieţele internaţionale, la cotele anterioare marii secete din 2012, pe fondul unor semnale pozitive privind producţia pe anul în curs în mai multe regiuni mari producătoare de cereale. Alte mărfuri alimentare- soia, zahărul şi cafeaua Arabica- s-au ieftinit, la rândul lor pe pieţele internaţionale, în acest an, cu procente cuprinse între 4-12%, în timp ce preţul orezului a fost mai puţin volatil, rămânând la un nivel aproximativ egal în prezent cu cel de la începutul anului".

Anul trecut, în principal seceta, dar şi alte condiţii meteo nefavorabile manifestate în diferite zone ale lumii, au urcat preţul grâului la un nivel neatins din 2008 şi au crescut cotaţia porumbului la un maxim istoric, conform precizărilor făcute de specialiştii Noble Securities.

De la începutul anului 2013 şi până la sfârşitul zilei de 24 aprilie, cotaţia porumbului a scăzut cu aproximativ 12,6%, iar cea a grâului cu cca 12%, ajungând la niveluri din iunie 2012.

"Din punct de vedere economic, este prea devreme să ne bucurăm de posibile viitoare preţuri mici. Din punct de vedere al instrumentelor financiare bazate pe preţurile cerealelor, o volatilitate ridicată inclusiv în acest an va favoriza din nou câştigurile, aceasta fiind o piaţă destul de puternic dependentă de regula simplă cerere-ofertă, având deci mişcări mai uşor de estimat", a precizat Silviu Pojar.

Cotaţia pentru soia a crescut, anul trecut, cu aproximativ 14%, pentru cacao cu cca 5%, iar preţul orezului a rămas aproximativ constant. Preţul zahărului a înregistrat în 2012 o scădere semnificativă, de cca 16%, în principal ca urmare a surplusului de producţie. Preţul cafelei Arabica s-a prăbuşit anul trecut, cu aproape 37%, pe fondul supraproducţiei din Brazilia, cel mai mare producător din lume.

În 2013, de la începutul anului şi până pe 24 aprilie, pe pieţele internaţionale, cotaţia pentru soia a coborât cu aproape 6%, iar cea a cafelei Arabica a scăzut cu cca 4%; preţul zahărului a continuat să scadă semnficativ, respectiv cu cca 11,5%. Preţul orezului a rămas aproximativ constant per ansamblul intervalului menţionat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb