Colapsul spaţiului Schengen (zona de liberă circulaţie fără paşaport din Europa) ar putea costa UE până la 1.400 de miliarde de euro în următorul deceniu, conform unui studiu publicat ieri de Fundaţia Bertelsmann din Germania.
Analiza arată că, luând în calcul cel mai pesimist scenariu, în care reintroducerea controalelor la frontierele Europei va duce la majorarea preţurilor importurilor cu până la 3%, Germania şi Franţa, cele mai mari economii europene, vor înregistra costuri de până la 235 miliarde de euro, respectiv 244 miliarde de euro în perioada 2016 - 2025.
Fundaţia Bertelsmann menţionează că, pe ansamblul UE, costurile ar putea urca la 1.400 de miliarde de euro, respectiv 10% din PIB-ul blocului european, în cel mai rău scenariu.
În cazul unui impact minim - scrie studiul -, în care preţurile produselor din import ar creşte cu 1%, costurile UE ar fi de aproximativ 470 miliarde de euro în perioada analizată.
"Dacă se reintroduc controalele la frontieră în interiorul Europei, ritmul de creştere a economiei, care este deja slab, va fi supus unei presiuni suplimentare", a avertizat Aart De Geus, preşedintele Bertelsmann.
Totodată, conform fundaţiei, UE ar suferi o lovitură de imagine odată cu prăbuşirea spaţiului Schengen şi, în plus, ar creşte perioadele de timp necesare transportării mărfurilor în regiune, ceea ce va majora costurile pentru companii şi consumatori.
Spaţiul Schengen a fost înfiinţat în urmă cu mai bine de 30 de ani, iar acum cuprinde 26 de state membre, din care 22 sunt state UE. Spaţiul Schengen este supus presiunilor severe din cauza emigranţilor veniţi în special din Orientul Mijlociu şi Africa.
Ca să contracareze fluxurile de emigranţi pe teritoriile lor, multe state membre Schengen au reintrodus controale la frontiere, ceea ce a provocat temeri privind colapsul întregului sistem.
Bertelsmann: Colapsul spaţiului Schengen, combinat cu efectele încetinirii economiei Chinei şi problemele din SUA, ar majora costurile pentru statele din afara zonei la 91 - 280 de miliarde de euro, în perioada 2016 şi 2025.