ANALIZĂ SECTORIALĂ EY ROMÂNIA: Randamentele aşteptate de investitori reflectă o uşoară tendinţă de creştere în cel de-al treilea trimestru al anului

G.U.
Companii / 19 noiembrie 2021

 Ileana Guţu, Partener Asociat şi Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiară şi analize economice, EY România

Ileana Guţu, Partener Asociat şi Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiară şi analize economice, EY România

Randamentele aşteptate de investitori reflectă o uşoară tendinţă de creştere în cel de-al treilea trimestru al anului, conform unei analize sectoriale a EY România.

Potrivit sursei citate, trimestrul al treilea a fost caracterizat de evoluţii preponderent pozitive ale pieţelor financiare, ca urmare a redresării economice, care a început încă de la finalul trimestrului al II-lea 2021. Deşi varianta Delta a virusului s-a răspândit rapid, ţările europene dezvoltate au eliminat majoritatea restricţiilor, odată cu creşterea accelerată a gradului de vaccinare în rândul populaţiei.

La nivel global, evoluţia randamentelor solicitate de investitori în cel de-al treilea trimestru a fost influenţată de contextul general al mediului de afaceri, precum şi de tendinţa principalilor indicatori macroeconomici. Pe fondul relaxării restricţiilor pe perioada verii, optimismul accentuat a condus la accelerarea consumului. Reprezentanţii FED (Sistemul Federal de Rezerve al SUA) au anunţat în luna septembrie intenţia de temperare a programului de relaxare cantitativă din SUA, în contextul în care deficitul de cerere nu mai reprezintă o problemă actuală.

Efectul combinat al creşterii preţului gazelor naturale provenite din Rusia, al reducerii stocurilor de petrol din SUA, precum şi redresarea cererii agregate au condus la creşterea preţului petrolului la nivel internaţional şi creşterea abruptă a preţurilor pentru energie pe plan internaţional, dar şi local, unde creşterile au fost accentuate şi de liberalizarea pieţei energiei electrice. Aşteptările sunt ca aceste creşteri ale preţurilor energiei electrice să sporească presiunile inflaţioniste în 2022.

"Randamentele aşteptate de investitori au înregistrat o uşoară tendinţă de creştere pe fondul evoluţiei situaţiei pandemice şi a optimismului investitorilor. Se aşteaptă ca presiunile inflaţioniste să persiste şi în 2022, în contextul presiunilor asupra costurilor de producţie generate de distorsiuni ale procesului de aprovizionare cu materii prime şi de evoluţia preţurilor energiei electrice. Perspective favorabile, dar şi incertitudini, provin din zona pachetelor de stimuli, urmărită la nivel european, dar şi local, prin operaţionalizarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă", declară Ileana Guţu, Partener Asociat şi Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiară şi analize economice, EY România.

Potrivit analizei, cea mai ridicată volatilitate a costului capitalului în ultimele 4 trimestre se remarcă în sectorul IT, fiind urmată de sectorul serviciilor medicale, cele două sectoare fiind puternic influenţate de evoluţia pandemiei, conform analizei trimestriale EY a valorii de piaţa a companiilor. Analiza se bazează pe datele financiare disponibile la sfârşitul celui de-al treilea trimestru (T3) al anului 2021, recent publicate de companiile listate din principalele 10 sectoare din România: bunuri de consum şi de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informaţiei, materii prime, proprietăţi imobiliare şi servicii de telecomunicaţii.

În T3 2021, sectoarele ale căror randamente au înregistrat cele mai scăzute valori sunt telecomunicaţiile şi tehnologia informaţiei, în timp ce în zona de real estate şi cea a serviciilor financiare sunt cele mai ridicate. Comparativ cu trimestrul precedent, randamentele în sectorul serviciilor financiare au revenit pe o pantă descendentă.

Evoluţia multiplicatorilor financiari variază între industriile analizate, se remarcă însă o uşoară tendinţă de scădere

Dacă evoluţia ascendentă a multiplicatorilor financiari a fost susţinută de creşterea pieţelor bursiere din prima parte a anului, în cel de-al treilea trimestru, aceasta a fost în linie cu evoluţia robustă a pieţei de fuziuni şi achiziţii, care s-a situat totuşi la un nivel mult mai scăzut comparativ cu cel înregistrat anterior.

Redresarea pieţelor emergente se află pe o pantă fragilă în cea de-a doua jumătate a anului. Întârzierea progresului vaccinării în multe dintre aceste ţări, răspândirea unor variante Covid-19 mai contagioase, creşterea temporară a inflaţiei şi incertitudinea cu privire la aplicarea politicii FED pun în dificultate conturarea perspectivelor economice, mai ales în cazul economiilor mai vulnerabile.

Progresul inegal al vaccinării dintre ţările emergente şi cele dezvoltate conduce la un proces nesincronizat în privinţa redresării economice globale. În timp ce China a condus redresarea globală încă din 2020, piaţa financiară a fost afectată negativ în ultimele luni de problemele de solvabilitate ale dezvoltatorului imobiliar Evergrande. În prezent, SUA înregistrează o creştere accentuată, alimentată de un sprijin fiscal semnificativ şi de redeschiderea economică. În zona euro se estimează că redresarea a început în cel de-al doilea trimestru al anului 2021, urmând să accelereze, pe măsură ce redeschiderea economiei continuă.

Sectoarele ai căror multiplicatori financiari au înregistrat creşteri în a doua parte a anului curent sunt serviciile de sănătate precum şi sectorul de energie.

În România, în cel de-al doilea trimestru al anului, avansul Produsului Intern Brut a înregistrat un ritm trimestrial de 1,8%, fiind mai temperat comparativ cu cel din prima parte a anului. O ccontribuţie negativă la această evoluţie a avut-o exportul net prin creşterea nivelului importurilor.

"Pieţele emergente au beneficiat de redresarea cererii în economiile avansate. Acest lucru a influenţat atât exporturile de bunuri, cât şi preţurile materiilor prime. Pe plan local, ca urmare a întreruperilor pe lanţurile internaţionale de producţie şi aprovizionare, cel mai afectat sector a fost cel auto, ca urmare a crizei mondiale a semiconductorilor. Importurile au evoluat într-un ritm mai alert comparativ cu exporturile, având o contribuţie negativă la creşterea economică la nivel naţional. Se aşteaptă ca această tendinţă să continue, ca urmare a necesarului de bunuri intermediare şi a creşterii absorbţiei interne", concluzionează Ileana Guţu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb