ANALIZĂ SEEKING ALPHA PENTRU TRIMESTRUL SECUND: Creşteri solide pe pieţele materiilor prime, după declinul puternic din primul trimestru

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 iulie 2020

Creşteri solide pe pieţele materiilor prime, după declinul puternic din primul trimestru

Cea mai bună evoluţie a avut-o preţul benzinei, cu un plus de 102,72%

Pieţele materiilor prime s-au redresat în cel de-al doilea trimestru din 2020, după ce pandemia de coronavirus a provocat un declin puternic în domeniu, în primele trei luni ale anului curent, potrivit unei analize publicate de seekingalpha.com.

Analiza, realizată de Andrew Hecht, veteran al pieţelor de pe Wall Street, notează că o clasă de active ce include 29 de materii prime tranzacţionate în SUA şi Marea Britanie a scăzut cu 17,77% în primele trei luni din 2020, faţă de finele lui 2019, iar în trimestrul al doilea şi-a revenit, urcând cu 13,75%.

În prima jumătate a anului curent, acest grup de active a înregistrat un minus de 10,63%, comparativ cu un avans de 10,98% în 2019, respectiv un declin de 6,82% în 2018.

Cea mai bună evoluţie, în grupul de active menţionat, a avut-o benzina, în perioada aprilie-iunie 2020, cu un plus de 102,72%, urmată de petrolul WTI tranzacţionat la NYMEX, cu o creştere de 91,75%. Petrolul Brent, cotat la ICE Futures Europe, a urcat cu 80,77%. Cotaţia păcurei a crescut cu 18,47% în intervalul aprilie-iunie 2020.

La polul opus, cea mai slabă evoluţie a avut-o cafeaua tranzacţionată la ICE, cu o scădere de 15,93%, potrivit sursei.

Analiza mai notează că preţul paladiului a scăzut cu 14,66% în trimestrul al doilea, iar cotaţia grâului tranzacţionat la CBOT - cu 13,85%.

Ca dovadă a redresării majorităţii cotaţiilor mărfurilor stă şi dinamica indicelui Baltic Dry, care măsoară evoluţia preţurilor transportului maritim al materiilor prime: acesta a urcat cu 227,37% în perioada aprilie-iunie 2020.

În prima jumătate din anul curent, preţul futures al concentratului de suc de portocale congelat a avut un avans puternic, de 30,97%, urmat de cel al aurului: +18,21%. În schimb, cele mai mari pierderi au fost consemnate, în primele şase luni, de păcură (-37,46%) şi carnea de porc (-36,75%), conform sursei. Pe locul al treilea în privinţa pierderilor se află ţiţeiul brut cotat la NYMEX, cu un minus de 35,69% faţă de sfârşitul anului trecut.

Potrivit analizei citate, comportamentul faţă de risc de pe pieţele materiilor prime în perioada crizei financiare din 2008, alături de măsurile băncilor centrale şi ale guvernelor pentru depăşirea acelui moment, au condus la o creştere puternică a preţurilor mărfurilor, care au ajuns la niveluri maxime - în unele cazuri chiar istorice - în 2011 şi 2012, iar o evoluţie similară în lunile şi anii care vin ar putea avea "un impact exploziv pe pieţele materiilor prime".

Plus de 55,73% în sectorul energetic, în trimestrul al doilea

În perioada aprilie - iunie 2020, toate sectoarele de mărfuri, cu excepţia celui al proteinelor animale, au înregistrat câştiguri. Preţul a 27 de produse au urcat, iar pentru 19 dintre acestea, creşterea procentuală a fost cu două cifre, conform analizei.

Aceasta precizează că sectorul cu cea mai bună evoluţie în trimestrul al doilea a fost cel al energiei, cu un avans de 55,73%.

Analiza notează însă că, în iunie, cotaţia gazului natural a scăzut până la cel mai redus nivel al ultimilor 25 de ani (1,432 dolari/MMBtu), din cauza stocurilor ridicate.

Piaţa metalelor de bază a consemnat un plus de 12,88% în trimestrul al doilea, în condiţiile în care preţul cuprului a urcat cu peste 20% (+25,61% la Londra şi +21,79% la New York). Pe piaţa metalelor preţioase, creşterea a fost de 11,5%, în baza evoluţiei cotaţiilor argintului (+30,98%) şi aurului (+13,71%).

Piaţa materiilor prime agricole a crescut cu 4,24% în trimestrul al doilea, datorită avansului înregistrat de preţul bumbacului (+19,26%) şi cel al zahărului (+14,78). Cotaţiile cerealelor au urcat cu 2,97%, cele mai bune evoluţii fiind înregistrate de ovăz (+26,21) şi orez (+3,35%). În schimb, preţul grâului a pierdut 13,85% la CBOT, iar cel al porumbului - 0,66%. Cotaţia boabelor de soia a consemnat un declin de 0,2%. Analiza subliniază că, până în prezent, evoluţia culturilor din SUA indică faptul că 2020 va fi încă un an cu recolte importante.

Preţul cafelei s-a redus cu 15,93% în trimestrul al doilea, potrivit sursei.

Analiza subliniază că cinci din şase sectoare ale materiilor prime au crescut în trimestrul al doilea, evoluţia negativă fiind consemnată de domeniul proteinelor animale, care a pierdut 4,83% din cauza blocării activităţii fabricilor de procesare în perioada pandemiei de coronavirus. Preţul futures al cărnii de vită s-a diminuat cu 10%, iar cel al cărnii de porc - cu 13,46%. Drept urmare, preţurile practicate de producători au coborât la valori minime în perioada de începere a sezonului grătarelor. De menţionat însă că de aceste preţuri mici nu s-au bucurat şi consumatorii, în condiţiile în care problemele din lanţurile de aprovizionare au cauzat lipsa produselor în magazine şi, totodată, au urcat preţurile retail din supermarketuri.

Declinul economic sever va influenţa preţurile materiilor prime în anii următori

Pe măsură ce înaintăm în trimestrul al treilea, observăm că 2020 este un an atipic pe toate pieţele, iar răspândirea coronavirusului este o problemă majoră, care va influenţa preţurile mărfurilor în lunile următoare. Declinul economic sever va influenţa preţurile materiilor prime în anii următori, subliniază sursa, adăugând că, mai mult, alegerile care vor avea loc anul acesta în SUA vor determina viitorul politicii interne şi internaţionale, care ar putea alimenta volatilitatea pieţei până în luna noiembrie, dar şi ulterior.

"Pe măsură ce vom înainta în trimestrul al treilea 2020, pieţele vor rămâne, probabil, provocatoare", spune analiza, menţionând că anul 2020 se va dovedi asemănător cu 2008, când stimulentele lansate de băncile centrale şi de guvernele din lume au influenţat preţurile mărfurilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb