ANALIZA TERMENE.RO:  "Să dai sfaturi despre afaceri, de opt ori mai profitabil decât să faci afaceri"

T.T.
Companii / 8 mai 2019

"Să dai sfaturi despre afaceri, de opt ori mai profitabil decât să faci afaceri"

Cu peste 3.250 societăţi comerciale nou-apărute, anul 2018 a însemnat un număr record de companii înfiinţate în domeniul consultanţei pentru afaceri şi management, indică datele oficiale ale Registrului Comerţului consultate de specialiştii Termene.ro şi remise, astăzi, Redacţiei noastre.

În opinia specialiştilor Termene.ro, printre principalele explicaţii ale tendinţei de creştere se numără faptul că de la 1 ianuarie 2018 s-a dat liber veniturilor din consultanţă şi management prin eliminarea condiţiei privind realizarea de venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de cel puţin 80% din veniturile totale, creşterea cererii în rândul firmelor pentru serviciile de consultanţă, programele de finanţare guvernamentală şi faptul că tot mai mulţi români au devenit consultanţi după ce au acumulat experienţă profesională în marile companii.

Din datele prezentate, care cuprind şi primul trimestru al anului curent, se poate observa că există toate premisele ca recordul din anul 2018 să fie depăşit de numărul de firme ce se vor înregistra în acest domeniu în acest an, cel puţin 4.000 dacă trendul rămâne constant.

"Avem un trend relativ linear: între anii 2004 şi 2017 au fost create anual între 1.500 şi 2.500 de companii care activează în sfera activităţilor de consultanţă în management şi afaceri, avem un an 2018 când topurile sunt date peste cap, în care recordul este depăşit cu mai bine de 750 de compnaii şi mai mult de atât, avem premisele unui an 2019 cand putem înregistra un nou record, poate peste 4000 de companii", a declarat Adrian Dragomir, CEO si fondator Termene.ro, potrivit comunicatului.

Din companiile care activează în domeniul activităţilor de consultanţă pentru afaceri şi management, 92% au maximum doi angajaţi şi doar 8% dintre acestea au peste doi angajaţi. Mai mult, cele 8% companii cu peste doi angajaţi generează peste trei sferturi din cifra de afaceri a întregului domeniu.

Profitabilitatea extrem de ridicată pe care companiile din domeniul consultanţei în management o obţin poate fi unul dintre principalele motive pentru care tot mai mulţi antreprenori se orientează spre acest domeniu.

Dacă media profitabilităţii companiilor la nivel naţional nu depăşeşte 5%, la nivelul domeniului de activitate aceasta este de aproape opt ori mai ridicată, fiind de peste 38%. Astfel, la 100 de lei încasaţi, un antreprenor obţine în medie 5 lei profit, dar dacă acesta activează în domeniul analizat, profitul este de 38 de lei.

Cu alte cuvinte, în ţara noastră este de opt ori mai profitabil să dai sfaturi despre afaceri decât să faci afaceri propriu - zis.

Un al doilea motiv vizibil în cifrele analizate de analiştii Termene.ro este faptul că cererea pentru serviciile de consultanţă în management şi afaceri este în plină creştere.

Dacă anul 2016 a însemnat o uşoară scădere a pieţei, anul 2017 a însemnat o creştere in forţă, cu peste 10% a acesteia, lucru ce a putut îndemna mulţi antreprenori să se orienteze spre acest tip de activitate.

De asemnea, programele din fonduri guvernamentale si europene au stat la baza valului de companii nou înfiinţate în acest domeniu economic.

Întrebarea la care companiile care apelează la firme de consultanţă este - oare câte astfel de companii s-au realizat strict pentru a răspunde unei nişe create 100% din fonduri publice şi câte au puterea de a rezista şi conta cu adevărat în domeniul în care activează?

Evoluţia profitului mediu înregistrat de companiile din domeniul analizat este un alt factor care a determinat antreprenorii să deschidă astfel de afaceri.

Cu o medie de doi angajaţi - deseori cei doi asociaţi, aceste companii au înregistrat, în 2017, un profit de aproape 250 mii de lei. Eliminând salariile, dar şi alte costuri de funcţionare, rezultă un venit mediu lunar de aproximativ 10 mii de lei/asociat, ceea ce face domeniul extrem de atractiv.

"Desi, raportat la datorii, valoarea activelor deţinute este ridicată, iar indicatorii privind lichiditatea şi solvabilitatea sunt solizi, aceste companii pot intra în situaţia opusă extrem de rapid. De aceea noi considerăm că este imperativ un proces de due-dilligence al potenţialilor colaboratori, unde desigur, putem ajuta şi noi prin soluţia de verificare firme Termene.ro", a mai susţinut Adrian Dragomir, conform sursei precizate.

Din 100 de companii care activează în domeniul consultanţei, doar 29 au un risc scăzut de a intra în insolvenţă, 34 au un risc ridicat, iar pentru 37 riscul nu poate fi determinat, fiind societăţi noi care nu au raportat suficiente informaţii astfel încât să poată fi calculat riscul.

În concluzie, deşi domeniul serviciilor de consultanţă în management şi afaceri a "explodat", doar una din trei societăţi are un risc scăzut de a intra în insolvenţă. Mai mult, domeniul este de aşa natură încât şi o firmă al cărui risc este relativ scăzut poate intra rapid în insolvenţă în cazul în care asociaţii sunt persoane de rea credinţă sau urmăresc doar valorificarea unei nişe de piaţă şi nu creşterea unei afaceri sustenabile.

Termene.ro este o companie înfiinţată în 2014, din dorinţa de a permite companiilor identificarea oportunităţilor de afaceri şi evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cei care iau sfaturi si consultanta platesc comisionul aferent contractului ,din bani publici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb