ANCA DRAGU, MINISTRUL FINANŢELOR: "Ţara noastră are oportunitatea să fie preferata investitorilor în Europa de Est"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 februarie 2016

"Ţara noastră are oportunitatea să fie preferata investitorilor în Europa de Est"

Ţara noastră are oportunitatea să devină destinaţia preferată de investitori în Europa de Est, în contextul în care aceştia devin neliniştiţi de politicile noului guvern al Poloniei, ţara est-europeană cu cea mai bună evoluţie în ultimii ani, consideră Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice.

Domnia sa a afirmat, citată de Bloomberg şi preluată de Mediafax, că România a fost subestimată de investitori şi depăşită de vecini prea mult timp.

Oficialul a invocat ca argumente pentru schimbarea acestei situaţii creşterea economică prognozată la peste 4% în acest an şi climatul politic mai calm.

Agenţia de rating Standard & Poor's a revizuit în scădere calificativul suveran al Poloniei pe 15 ianuarie, din cauza temerilor că noul guvern subminează independenţa unor instituţii precum justiţia sau presa.

"Au început să apară în regiune câteva elemente ce pun pe gânduri investitorii. (...) În comparaţie, România are o creştere economică echilibrată şi sustenabilă, o populaţie educată şi este foarte importantă stabilitatea politică, pe care ar trebui să o apreciem mai bine. Nu avem voci extremiste, nu avem situaţia care se manifestă în alte ţări şi cauzează ceva probleme", a afirmat doamna Dragu.

Domnia sa face parte dintr-un guvern tehnocrat condus de fostul comisar european Dacian Cioloş, care a preluat conducerea executivului în noiembrie, după ce fostul premier Victor Ponta a demisionat sub presiunea protestelor anticorupţie.

În contextul volatilităţii marilor pieţe emergente, România a înregistrat până în prezent o evoluţie mai bună decât Polonia. Leul s-a depreciat cu 0,3% în raport cu euro în acest an, în timp ce zlotul a pierdut 3,5%, fiind valuta cu cea mai slabă evoluţie în rândul a 24 de ţări cu economii în dezvoltare analizate de Bloomberg.

Deşi înregistrează una dintre cele mai rapide creşteri economice din UE, România a implementat reduceri de taxe şi majorări de salarii în sectorul public înaintea alegerilor, programate mai târziu în cursul anului.

În pofida relaxării fiscale, premierul Cioloş s-a angajat să menţină deficitul bugetar în limita UE de 3%. Deficitul ar putea fi chiar şi mai redus, în contextul accelerării creşterii economice şi al îmbunătăţirii colectării taxelor, afirmă Anca Dragu, adăugând: "Nu văd un risc să depăşim ţinta şi să declanşăm procedura de deficit excesiv, deoarece sunt foarte mulţi factori care lucrează în favoarea noastră".

România inversează unul dintre cele mai dure programe de austeritate adoptate în UE în contextul crizei financiare şi în urma căruia deficitul bugetar a coborât la 1,5% anul trecut, de la circa 7,2% în 2009, notează Bloomberg.

Consumul înregistrează un boom, susţinut de reducerea TVA de la nivelul de 24%, la care a ajuns în 2010.

Creşterea este sustenabilă "la acest moment", deoarece nu este "excesivă", a spus Dragu, adăugând că Executivul vrea să dezvolte un model economic de creştere pe termen lung mai echilibrat, prin creşterea investiţiilor şi atragerea mai multor companii pe piaţa autohtonă.

În timp ce taxele au fost reduse, eforturile de combatere a corupţiei au condus la creşterea încasărilor din TVA cu 12% anul trecut, a mai spus Anca Dragu, apreciind că acesta este rezultatul clar al eforturilor de reducere a evaziunii fiscale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb