ANCA VLAD, PIAROM: "Deciziile femeilor antreprenor se bazează atât pe intuiţie, cât şi pe raţiune"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 27 aprilie 2017

"Deciziile femeilor antreprenor se bazează atât pe intuiţie, cât şi pe raţiune"

Ţara noastră se află pe unul dintre primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul femeilor antreprenor şi cu funcţii de conducere în companiile private, a subliniat Anca Vlad, preşedinte fondator al Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).

Domnia sa a menţionat: "Există percepţia că femeile în funcţii de conducere, spre deosebire de bărbaţii în aceleaşi poziţii, pun prea mult accent pe latura emoţională. Cercetările demonstrează, însă, altceva. Deciziile luate de femeile antreprenor sunt bazate de cele mai multe ori atât pe intuiţie, cât şi pe raţiune. Sectorul privat din România a înţeles acest lucru, ţara noastră plasându-se pe unul dintre primele locuri în Uniunea Europeană în privinţa numărului de femei antreprenor şi cu funcţii de conducere în companiile private".

Sectorul public reprezintă, însă, în continuare un domeniu cu numeroase bariere pentru femei, a completat doamna Vlad, precizând că România se află pe unul dintre ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte implicarea femeilor în viaţa publică de pe poziţii de decizie: "Ne referim aici atât la activitatea parlamentară, cât şi la companiile publice".

Conform domniei sale, în luna februarie, la noi existau circa 616.000 de femei antreprenor, din care 454.000 de acţionari/asociaţi în firme şi 162.000 self-employed (PFA sau întreprinderi individuale/familiale).

Ponderea femeilor antreprenor în firme este de circa 37%, trendul fiind unul de creştere (chiar dacă o creştere relativ lentă, de circa 1% în ultimii cinci ani), a adăugat Anca Vlad.

Domnia sa a declarat: "În mod suprinzător, nici Bucureştiul şi nici judeţe precum Ilfov, Cluj sau Timiş nu se află printre «locomotive», ci judeţele din Sud-Estul ţării - Tulcea, Brăila, Galaţi - cu ponderi de peste 40%. În ceea ce priveşte start-up-urile, situaţia este chiar mai îmbucurătoare: 47,6% din start-up-uri au fost înfiinţate de femei, cu vârfuri în regiunile Sud-Est (54,4%) şi Vest (50,6%).

64% dintre antreprenorii din sectorul sănătăţii şi cel social din România sunt femei, procent semnificativ peste media europeană, de 58%.

Totodată, România se află pe locul al cincilea în UE în ceea ce priveşte ponderea femeilor în totalul profesioniştilor din industriile dominate de profesiile liberale, a spus doamna Vlad, adăugând: "Mai mult decât atât, România este pe locul 8 în UE privind ponderea femeilor aflate pe poziţii de management în firme cu mai mult de zece angajaţi (41%, faţă de media europeană de 35%).

În acelaşi timp, România rămâne ţara din Uniunea Europeană cu cel mai redus decalaj de salarizare între femei şi bărbaţi pe poziţii de management în companii cu mai mult de zece angajaţi".

Fondatorul PIAROM a ţinut să evidenţieze că avem un potenţial educaţional ridicat pentru antreprenoriatul feminin: "Conform celor mai recente evaluări PISA, România se află printre cele 8 ţări europene (alături de Finlanda, de exemplu) în care fetele au obţinut punctaje mai mari decât băieţii în domeniul Ştiinţă".

Poziţia femeii în mediul privat alcătuieşte un "tablou" încurajator, conturând o perspectivă de dezvoltare a antreprenoriatului feminin, a concluzionat domnia sa, conchizând: "În acelaşi timp, poziţia femeii în decizia publică ne situează, în Uniunea Europeană, pe un ruşinos loc 3 de la coada listei, cu numai 14,2% femei parlamentar. Mai rău decât noi sunt doar Malta şi Ungaria. Polonia, ţară ce reprezintă mediana europeană, are un procent de parlamentari femei de două ori mai mare. De remarcat faptul că atât Franţa, Suedia, cât şi Bulgaria au aproape 50% femei în guvern. Considerăm că este momentul ca statul să genereze acele politici publice care să ducă la creşterea implicării femeilor în politică şi în funcţii de decizie în companiile de stat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb