ANCHETĂ PARLAMENTARĂ LA MINISTERUL MEDIULUI PENTRU UN CONTRACT DE PUBLICITATE DE 500.000 EURO ATRIBUIT FĂRĂ LICITAŢIE: Nemirschi spune că a vrut să se încadreze în termenele cerute de Comisia Europeană

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 9 iulie 2009

Ministrul Mediuliu, Nicolae Nemirschi, spune că trebuia să execute campania de promovare a proiectului ca să nu se suprapună cu campania electorală.

Ministrul Mediuliu, Nicolae Nemirschi, spune că trebuia să execute campania de promovare a proiectului ca să nu se suprapună cu campania electorală.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a fost audiat, ieri, de o Comisie parlamentară de anchetă constituită în cazul său.

Comisia investighează modul în care Ministerul Mediului a atribuit, în luna aprilie, contractul privind campania de promovare a Programului Operaţional Sectorial Mediu Lot II Difuzare/ Publicare, prin negociere fără anunţ de participare.

Prezent la audieri, Nicolae Nemirschi a motivat că instituţia pe care o conduce a atribuit direct un contract unei firme de publicitate, pentru promovarea unui proiect cu finanţare europeană, pentru a nu în­târzia aplicarea cerinţelor Comisiei Europene.

Amintim că Nemirschi a fost acuzat, în presă, că, în 28 aprilie, ar fi atribuit ilegal, prin negociere directă, un contract de 500.000 de euro unei firme, Ars Advertising, pentru promovarea Programului Operaţional Sectorial Mediu.

Potrivit Agerpres, ministrul a explicat, la comisia de la Camera Deputaţilor, că Ministerul Mediului ar fi trebuit să achite de la bugetul de stat şi nu din fonduri europene o parte dintre serviciile de promovare, respectiv monitorizarea rezultatelor campaniei de informare, dacă ar fi întârziat derularea fazei de pro­movare prin efectuarea unei licitaţii.

Nicolae Nemirschi a explicat: "Dacă s-ar fi iniţiat procedura de licitaţie deschisă în luna aprilie, ar fi fost necesare 54 de zile de la publicarea anunţului de participare şi depunere a ofertelor, plus 20 de zile pentru evaluarea ofertelor, plus 10 zile pentru eventuale contestaţii. Presupunând că n-ar fi fost contestaţii, ar fi însemnat în total 84 de zile pentru aplicare, adică deja undeva în luna august. În septembrie trebuia terminată monitorizarea, deci trebuia să închei alt contract din bugetul de stat, pentru a putea să-mi respect obligaţia faţă de Uniunea Europeană. (...) Asta ar fi însemnat să am fonduri necesare pentru un nou contract, fonduri care puteau fi asigurate în acest caz doar din bugetul de stat, pentru că această suplimentare nu este eligibilă. Ca atare trebuia să plătim din banii noştri, pentru a face raportul final către Comisia Europeană".

Ministrul a adăugat că astfel s-a realizat o extensie a unui contract iniţial încheiat în 2008, derulat de firma Ars Advertising, de circa un milion de euro, pentru promovare.

De asemenea, ministrul a susţinut că atribuirea contractului suplimentar firmei Ars Advertising a respectat procedurile legale prevăzute pentru situaţiile excepţionale, respectiv acordarea contractului aceleiaşi firme care a derulat şi înţelegerea iniţială şi ca valoarea noului contract să nu depăşească jumătate din cel iniţial.

""Astfel, contractul adiţional este de circa 45% din cel iniţial, firma cu care a fost încheiat fiind aceeaşi ca la înţelegerea precedentă"", a ex­plicat Nemirschi.

Totodată, ministrul a precizat că Direcţia Generală pentru Fondurile Structurale, autoritatea din minister care se ocupa de atribuirea contractului, "avea dreptul de a demara procedura de negociere fără publicarea unui anunţ prealabil, dacă este necesară achiziţionarea unor servicii suplimentare care nu au fost prevăzute în contractul iniţial, dar care au devenit necesare pentru îndeplinirea contractului".

Nemirschi a justificat graba cu care a semnat contractul cu Ars Advertising şi prin faptul că se afla în criză de timp, pentru că bugetul de stat pe anul 2009 a fost votat la sfârşitul lunii februarie, precum şi prin faptul că Guvernul a stabilit ca politică prioritară accelerarea absorbţiei fondurilor europene.

Un alt argument invocat de ministru pentru susţinerea legalităţii achiziţiei este faptul că Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice, din cadrul Ministerului Finanţelor, nu a avut obiecţii legate de atribuirea contractului de la Mediu.

Petru Călian: "Ministrul Mediului nu a negociat în avantajul statului"

În cadrul audierilor, deputatul democrat-liberal Petru Călian i-a reproşat ministrului Mediului faptul că nu a negociat în avantajul statului contractul adiţional, acceptând direct oferta înaintată de firma Ars Adverstising.

Petru Călian a declarat: "Nu aţi făcut nicio negociere, pentru că dumneavoastră aţi acceptat la virgulă oferta venită şi aţi semnat contractul. Cred eu că motivaţia timpului. Unde a fost negocierea, unde au fost avantajele în lei?".

Referitor la negociere, Nemirschi a replicat că ministerul îi impusese deja ofertantului condiţiile de atribuire a contractului, prin caietul de sarcini întocmit înainte de negociere: "Chiar şi în cazul unei negocieri directe, prezenţa caietului de sarcini este obligatorie, caiet de sarcini care a fost scris. Acesta reprezintă condiţiile impuse de autoritatea con­tractantă pentru cel cu care se negociază direct".

Călian a contrazis şi motivaţia privind neadoptarea bugetului de stat pe anul 2009.

Deputatul PD-L a declarat: "Faptul că nu am avut în ianuarie şi februarie un buget de stat nu constituie un motiv plauzibil, deoarece dumneavoastră aţi avut parametrii legali - respectiv 84% din bugetul anului anterior - să aveţi prevederi bugetare pentru o licitaţie. De asemenea, acţiunea de monitorizare trebuie să fie separată, după părerea mea, de promovare".

În replică, Nemirschi a mai spus că trebuia să execute campania de promovare a proiectului pentru a nu se suprapune cu campania electorală, conform programului aprobat de Comisia Europeană în iulie 2007.

Marian Avram: "Comisia a mimat negocierea"

La rândul său, deputatul PD-L Marian Avram şi-a exprimat dezacordul faţă de modul în care ministerul a negociat contractul, în condiţiile în care piaţa publicităţii a scăzut faţă de anul trecut, generând ieftinirea acestor servicii.

Marian Avram a declarat: "Constat cu regret că faţă de suma pe care a cerut-o furmizorul de servicii, comisia de achiziţie nu numai că nu a negociat, ci spune că este o eroare de calcul aritmetic şi ar trebui să le dea mai mult celor care au furnizat serviciul şi este o sumă mică, într-adevăr, de 5.000 de lei. Aceeastă comisie a mimat negocierea (...)".

Nicolae Nemirschi a mai precizat, însă, că ministerul era obligat, prin legislaţie şi prin înţelegerile europene, ca în condiţiile date să încheie contractul adiţional cu o singură firmă, aceeaşi cu care încheiase contractul iniţial, motiv pentru care ministerul era deja constrâns să accepte oferta firmei Ars Advertising.

Ministrul Mediului a replicat: "Eu nu pea aveam încotro. Practic, la negociere, prestatorul putea să-mi ceară orice preţ, şi de două ori".

La comisia parlamentară a fost audiat şi secretarul general al Ministerului Mediului, Verginia Ştefănică, aceasta susţinând că ministerul a făcut economii de aproape 65.000 de euro prin calcularea contractului suplimentar cu Ars Advertising la un curs de schimb de 3,6 lei pe euro, faţă de cursul luna aprilie, când s-a încheiat înţelegerea, de 4,2 lei pe un euro.

Totodată, în cadrul audierilor, secretarul general al ministerului a recunoscut că a fost vina ministrului Nemirschi.

În valoare totală de 5,6 miliarde de euro, Programul Sectorial pentru Mediu, finanţat cu 4,5 miliarde de Uniunea Europeană şi cofinanţat de Guvernul României, are alocaţi pentru segmentul de promovare 30 de milioane de euro.

Comisia parlamentară de anchetă în cazul Ministerului Mediului va audia, astăzi, mai mulţi angajaţi ai instituţiei şi ai altor autorităţi implicate în atribuirea contractului de promovare în Programul Ope­raţional Sectorial pentru Mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb