Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) a avizat, ieri, condiţiile tehnice şi economice în care se va realiza accesul operatorilor telecom la reţeaua metropolitană de fibră optică a Capitalei, Netcity, aviz condiţionat de implementarea anumitor măsuri în termen de patru luni.
În noiembrie 2012, Primăria Capitalei a solicitat ANCOM emiterea avizului conform pentru condiţiile tehnice şi economice în care se realizează accesul la reţeaua Netcity al furnizorilor de reţele de comunicaţii. Avizul a fost solicitat în baza Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii.
"Aceste măsuri au fost propuse având în vedere că analiza efectuată de ANCOM a relevat că ansamblul condiţiilor tehnice şi economice de acces la reţeaua Netcity nu întruneşte cerinţele legale de nediscriminare, proporţionalitate şi obiectivitate. Avizul stabileşte un termen de 4 luni pentru realizarea modificărilor şi completărilor solicitate de autoritate în cuprinsul ofertei cadru generale şi al contractelor cadru pentru acces la reţeaua Netcity", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Astfel, pentru a îndeplini obligaţia de nediscriminare, este necesară publicarea unei oferte de referinţă pentru accesul la infrastructură care va conţine cel puţin elementele specificate de ANCOM.
De asemenea, este necesar să se elimine restricţiile privitoare la instalarea unui singur tip de mediu fizic (fibra optică) în tubete şi să se stabilească în mod clar faptul că accesul poate fi refuzat doar în baza unor criterii obiective.
"Oferta nu trebuie să conţină prevederi care să oblige beneficiarii să achiziţioneze servicii de care nu au nevoie şi pe care nu le-au solicitat, cum ar fi, de exemplu, închirierea a minim două tubete pe o perioadă de minim cinci ani sau condiţionarea furnizării serviciilor de acces de achiziţionarea şi plata serviciului de supraveghere a instalării", se mai spune în comunicat.
Pentru ca tarifele serviciilor de acces la reţeaua Netcity să fie stabilite pe baze obiective, proporţional cu resursele cheltuite în vederea furnizării serviciilor de acces, este necesară fundamentarea tarifelor în funcţie de costuri, pe baza unui sistem de contabilitate a costurilor realizat în conformitate cu un set minim de criterii. ANCOM a stabilit un termen maxim de şase luni pentru realizarea acestui model de calculaţie a costurilor şi comunicarea sa către autoritate.
Cu caracter tranzitoriu, de la modificarea ofertei şi contractelor cadru şi până la avizarea de către ANCOM a condiţiilor economice de acces pe baza modelului de calculaţie a costurilor, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depăşi 85 de euro/km/lună, fără TVA, pentru serviciul de închiriere tubetă, inclusiv pentru serviciile furnizate până acum de Netcity Telecom sub denumirea de "racord".
De asemenea, tarifele practicate de Netcity Telecom nu vor depăşi 22 de euro/km/lună, fără TVA, pentru serviciul de închiriere fibră optică neechipată (dark fiber), inclusiv pentru serviciile furnizate până acum de Netcity Telecom sub denumirea de "branşament FTTB".
În plus, îndeplinirea cerinţelor legale de nediscriminare şi proporţionalitate implică practicarea unui singur tip de contract pentru aceeaşi categorie de servicii, indiferent de etapa de dezvoltare a proiectului, se mai spune în comunicat.
"Totodată, trebuie stabiliţi indicatori de performanţă pentru serviciile de acces la reţeaua Netcity, printre care un termen maxim de negociere şi încheiere a contractelor pentru serviciile de acces la canalizaţie (două luni), un termen maxim de procesare/confirmare a comenzii (maxim două zile lucrătoare de la transmiterea comenzii), un termen maxim de punere la dispoziţie a serviciului comandat (maxim patru zile lucrătoare de la transmiterea comenzii) şi termene maxime de remediere a deranjamentelor pentru toate tipurile de servicii de acces furnizate", se arată în comunicat.
Potrivit ANCOM, măsurile cuprinse în aviz urmăresc să asigure realizarea accesului deschis la reţeaua Netcity în condiţii nediscriminatorii, proporţionale şi obiective, în vederea dezvoltării unei concurenţe sustenabile la nivelul pieţelor cu amănuntul, asigurând astfel furnizarea de servicii competitive, în beneficiul utilizatorilor de servicii de comunicaţii din Bucureşti.
Netcity este o reţea subterană de fibră optică înfiinţată la iniţiativa Primăriei Generale pentru eliminarea cablurilor aeriene de pe stâlpii furnizorilor de electricitate şi ai regiei de transport în comun.
Contractul pentru realizarea Netcity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primărie şi UTI Systems şi Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicaţii din surse private.
Valoarea lucrărilor a fost estimată la peste 200 milioane euro şi ar fi trebuit să se încheie în 2012. În decembrie 2008, Primăria Capitalei anunţa finalizarea primului tronson, de 12 kilometri, din reţeaua Netcity, în zona Unirii.
În prezent, reţeaua Netcity are o lungime de 870 kilometri, potrivit datelor Netcity Telecom, operatorul reţelei metropolitane.
Acţionarii Netcity Telecom sunt UTI Netcity Investement BV (Olanda) - 99,99% şi UTI Grup - 0,01%.
În 2011, afacerile Netcity Telecom s-au triplat, la 13,8 milioane de lei, iar pierderile au crescut de la 0,7 milioane de lei la 3,12 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.
La finele lunii februarie, preşedintele asociaţiei furnizorilor de internet (ANISP), Mihai Bătrâneanu, a afirmat că Netcity Telecom a transformat reţeaua metropolitană de telecomunicaţii din Bucureşti într-un monopol şi, prin creşterea abuzivă a tarifelor de acces, operatorii de talie redusă vor intra în faliment, concurenţa va fi afectată, iar preţurile pentru utilizatorii finali vor fi majorate.
"La început, tariful de acces al unui operator la reţeaua Netcity se ridica la 85 de euro/kilometru/lunar. Ulterior, prin impunerea mai multor taxe, cum ar fi de branşament, de racord sau de supraveghere, s-a ajuns la un tarif de 185 de euro/kilometru", a spus Bătrâneanu.
Bătrîneanu a mai spus că, din calculele ANISP, Netcity Telecom ar trebui să solicite operatorilor care utilizează reţeaua Netcity un tarif de acces de cel mult 30 euro/kilometru/lună.
"Cu acest tarif, Netcity Telecom îşi va recupera banii investiţi în acest proiect în cel mult zece ani şi, până la finalul contractului de concesiune, încheiat pe 49 de ani, va obţine un profit mai mult decât rezonabil", a spus reprezentantul asociaţiei.
El a arătat majorarea tarifelor de acces la reţeaua Netcity va avea ca efect creşterea preţurilor pentru utilizatorii finali.
"De asemenea, competiţia este afectată grav, pe de o parte din cauza monopolului, care a impus taxe abuzive, iar pe de alta parte din cauza politicilor comerciale aplicate diferenţiat operatorilor", a spus şeful ANISP.
Bătrâneanu, unul dintre pionierii industriei de servicii de internet, a vândut în anul 2004 furnizorul de servicii PCNet către RCS&RDS. El este proprietarul portalului online ROL.ro.
În replică, UTI Grup, acţionarul majoritar al Netcity Telecom, a respins acuzaţiile, precizând că în realitate tarifele sale ar fi scăzut.
De asemenea, UTI Grup susţine că, în privinţa existenţei unei situaţii de monopol a reţelei Netcity, Consiliul Concurenţei s-a pronunţat şi a indicat contrariul.