ANCOM revizuieşte pieţele de gros şi cu amănuntul corespunzătoare serviciilor de telefonie la puncte fixe

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 17 iulie 2009

Autoritatea Naţională pentru Adminis­trare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) supune consultării publice trei proiecte de decizie prin care sunt revizuite pieţele cu amănuntul corespunzătoare serviciilor de acces şi apeluri furnizate la puncte fixe şi pieţele de gros corespunzătoare serviciilor de originare la puncte fixe şi tranzit al apelurilor prin reţele publice de telefonie. "Romtelecom" rămâne furnizor cu putere semnificativă pe ambele pieţe de gros, precum şi pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la puncte fixe.

Scopul revizuirii acestor pieţe este reanalizarea situaţiei concurenţiale şi reevaluarea măsurilor de reglementare în vigoare, prin prisma evoluţiilor înregis­trate la nivelul sectorului comunicaţiilor electronice din România în perioada 2004-2008.

Pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces, Autoritatea consideră că este necesară menţinerea în sarcina "Romtelecom" exclusiv a obligaţiilor de selectare şi preselectare a operatorului şi interzicerea condiţionării achiziţionării unui serviciu de achiziţionarea altui serviciu.

În ceea ce priveşte pieţele serviciilor de apeluri, ANCOM intenţionează să retragă toate obligaţiile impuse anterior în sarcina "Romtelecom", ca urmare a presiunilor concurenţiale atât directe, cât şi indirecte, exercitate îndeosebi din partea operatorilor de reţele de cablu şi a operatorilor de reţele mobile de telefonie, care au avut ca efect scăderea semnificativă a cotelor de piaţă ale furnizorului fost monopolist, în unele situaţii chiar şi sub 40%.

"Acest demers vine ca urmare a intensificării concurenţei pe piaţa serviciilor de telefonie la puncte fixe din România, în special ca urmare a evoluţiilor din perioada 2007-2008. Astfel, ANCOM consideră că, în orizontul de timp al analizei de piaţă, măsurile de reglementare menţinute pe piaţa de acces şi la nivelul pieţelor de gros sunt suficiente pentru a asigura o concurenţă eficientă la nivelul pieţelor cu amănuntul de telefonie fixă," a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.

În ceea ce priveşte pieţele de gros de originare a apelurilor la puncte fixe şi tranzit al apelurilor prin reţele publice de telefonie, în urma analizelor de piaţă realizate, opinia preliminară a Autorităţii este aceea că "Romtelecom" deţine în continuare putere semnificativă, principalele criterii care au stat la baza acestei concluzii fiind cota de piaţă de peste 50% înregistrată pe ambele pieţe, existenţa unor bariere ridicate la intrarea pe piaţă, precum şi la schimbarea furnizorului, lipsa concurenţilor potenţiali, precum şi controlul asupra unei reţele sau infrastructuri asociate, greu de duplicat.

În consecinţă, ANCOM propune menţinerea tuturor obligaţiilor impuse anterior în sarcina furnizorului cu putere semnificativă - obligaţia de a permite accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate în vederea furnizării serviciului de originare la puncte fixe a apelurilor şi a serviciului de interconectare în vederea tranzitului comutat, obligaţia de transparenţă, obligaţia de nediscriminare şi cea de control al tarifelor, inclusiv de fundamentare a acestora în funcţie de costuri

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb