ANCOM revizuieşte pieţele de terminare a apelurilor în reţelele publice fixe şi mobile de telefonie

A.I.
Companii / 6 iunie 2017

(Sursa foto: Wikipedia)

(Sursa foto: Wikipedia)

ANCOM lansează spre consultare publică un set de măsuri de identificare, analiză şi reglementare a pieţelor serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe, respectiv la puncte mobile în reţelele publice de telefonie, propunând atât menţinerea obligaţiilor, cât şi a tarifelor reglementate, impuse deja operatorilor cu putere semnificativă pe piaţă în rundele anterioare de analiză, precizează un comunicat de presă remis Redacţiei.

Autoritatea derulează periodic acest demers conform legislaţiei naţionale şi europene în vigoare, cu scopul de a asigura funcţionarea pieţelor cu amănuntul de telefonie în condiţii concurenţiale şi de a proteja interesele utilizatorilor finali.

Ca urmare a analizei realizate pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe în reţelele publice de telefonie, Autoritatea identifică 35 de pieţe relevante corespunzătoare reţelelor fixe individuale ale operatorilor activi la data de 30.04.2017 şi propune menţinerea sau, acolo unde este cazul, impunerea obligaţiilor adecvate, în concordanţă cu problemele concurenţiale identificate, în sarcina tuturor celor 35 de operatori identificaţi cu putere semnificativă pe aceste pieţe, potrivit comunicatului. Acestea sunt: obligaţia de transparenţă, obligaţia de nediscriminare, obligaţia de control al tarifelor şi fundamentare a acestora în funcţie de costuri (inclusiv menţinerea simetriei tarifelor de terminare) şi, respectiv, obligaţia de a permite accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate.

În ceea ce priveşte tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe, toţi cei 35 de operatori de telefonie fixă identificaţi cu putere semnificativă de piaţă trebuie să practice tarife ce nu pot depăşi pragul de 0,14 eurocenţi/minut, fără TVA, valabil de la data de 1 aprilie 2014.

În cazul serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în reţelele publice de telefonie, ANCOM a identificat cinci operatori cu putere semnificativă pe fiecare din cele cinci pieţe relevante identificate: Lycamobile S.R.L. (în calitate de operator de reţele mobile virtuale "complet"), Orange România S.A., RCS & RDS S.A., Telekom Romania Mobile Communications S.A. şi, respectiv, Vodafone Romania S.A. La fel ca în cazul pieţelor terminării apelurilor la puncte fixe, ANCOM propune menţinerea sau, acolo unde este cazul, impunerea obligaţiilor specifice, corespunzător problemele concurenţiale identificate, în sarcina tuturor operatorilor identificaţi cu putere semnificativă pe respectivele pieţe: obligaţia de transparenţă, obligaţia de nediscriminare, obligaţia de control al tarifelor şi de fundamentare a acestora în funcţie de costuri (inclusiv menţinerea simetriei tarifelor de terminare) şi, respectiv, obligaţia de a permite accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate.

Tariful maxim ce poate fi perceput pentru furnizarea serviciului de interconectare în vederea terminării apelurilor la puncte mobile de către oricare dintre societăţile desemnate ca având putere semnificativă pe pieţele relevante identificate rămâne cel în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2014, şi anume de 0,96 eurocenţi/minut, fără TVA.

ANCOM menţine fundamentarea tarifelor aferente serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile pe baza metodologiei LRIC pur, model dezvoltat în perioada 2012-2014. Nivelurile actuale ale tarifelor corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor la puncte fixe, respectiv la puncte mobile, rămân neschimbate, întrucât reflectă costurile eficiente ale furnizării acestora de către operatorii din România, acestea situându-se, în ambele cazuri, sub nivelul mediei europene, precizează comunicatul.

În ceea ce priveşte obligaţia de a permite accesul şi utilizarea unor elemente specifice ale reţelei şi a infrastructurii asociate, în contextul naţional actual, în care anumiţi furnizori de servicii de apeluri la puncte fixe, respectiv mobile, deţinători de reţele IP, se confruntă cu refuzul altor operatori de telefonie fixă, respectiv mobilă de a le oferi servicii de interconectare bazată pe tehnologie IP, creându-se şi menţinându-se o serie de probleme concurenţiale, ANCOM consideră oportună impunerea atât în sarcina operatorilor de reţele fixe, cât şi a celor de reţele mobile, identificaţi cu putere semnificativă de piaţă obligaţia de a oferi serviciul de interconectare bazat pe tehnologia IP conform cerinţelor tehnice armonizate la nivel naţional. O asemenea măsură se va aplica începând cu data de 1 iulie 2018, dar nu mai devreme de 6 luni de la intrarea în vigoare a deciziei privind adoptarea cerinţelor tehnice armonizate la nivel naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb