Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) doreşte să simplifice procesul de eliberare, modificare şi prelungire a licenţei de emisie sau a documentelor legate de licenţa de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru (autorizaţia tehnică şi autorizaţia de asignare a frecvenţelor), potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.
În acest sens, ANCOM a lansat azi în consultare publică un proiect de decizie pentru modificarea procedurii de autorizare a furnizării serviciilor de programe audiovizuale.
"Astfel, ANCOM propune clarificarea art. 3 din Decizia nr. 629/2010 astfel încât utilizarea efectivă a frecvenţelor radio să fie permisă după obţinerea şi a autorizaţiei tehnice, aşa cum este prevăzut şi în Legea audiovizualului. În cazul modificării licenţei de emisie a unui furnizor ca urmare a modificării datelor de identificare ale acestuia, ANCOM va actualiza automat, în 15 zile, şi autorizaţia tehnică a furnizorului", se mai arată în comunicat.
Altă modificare propusă de ANCOM se referă la majorarea termenului-limită pentru depunerea solicitărilor de prelungire a termenului de valabilitate a licenţelor de emisie, de la 30 la 45 de zile calendaristice. "Această prelungire este necesară pentru a acorda titularilor posibilitatea de a se încadra în termenul stabilit şi cu prezentarea licenţei audiovizuale prelungite în mod corespunzător de către Consiliul Naţional al Audiovizualului" (CNA), explică reprezentanţii reglementatorului.
De asemenea, ANCOM propune ca verificările sale tehnice ale staţiei de emisie să se facă în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii sau completării, după caz, a documentaţiei prezentate de către furnizori pentru acordarea autorizaţiei tehnice.
"Pentru furnizarea serviciilor de programe audiovizuale în România, un furnizor trebuie să deţină o licenţă audiovizuală eliberată de Consiliul Naţional al Audiovizualului, iar de la ANCOM trebuie să primească o licenţă de emisie în cazul transmisiilor în format analogic sau o licenţă de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru în cazul transmisiilor serviciilor de programe de televiziune în sistem digital terestru, precum şi autorizaţia tehnică corespunzătoare", punctează autoritatea.
ANCOM protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din ţara noastră, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.