ANDRA CARAGEA, CEO CITR: "Ne temem mai mult de valul din umbră al companiilor aflate în dificultate, decât de cel al insolvenţelor cauzate de pandemie"

G.M.
Companii / 4 noiembrie 2021

Andra Olar-Caragea

Andra Olar-Caragea

Numărul insolvenţelor cauzate de pandemie este mai mic decât al celor ce vor fi cauzate de starea de dificultate cu care s-au confruntat foarte multe companii înainte de criza din 2020, dificultate pe care au rostogolit-o şi au accentuat-o în ultimii doi ani, deoarece nu au accesat modalităţi de restructurare se arată într-un studiu prezentat de compania CITR.

"Nu ne temem de valul de insolvenţe cauzate de pandemie, ci de un val mai mare, mai ascuns, al insolvenţelor companiilor de impact (n.red. - companii cu active de peste un milion euro şi cu impact semnificativ în economie) care nu au accesat modalităţi de restructurare, deoarece economia funcţionează cu foarte mult sprijin din partea statului. Anul trecut soldul datoriilor companiilor către stat a fost de 100 miliarde lei. Între timp au fost restructurate debite de 10 miliarde lei, dar rămânem cu un sold de 90 miliarde lei ce reprezintă o adevărată piatră de moară cărată de respectivele companii ani de zile. În perioada pandemiei, anumite datorii au fost amânate la plată, dar acest răgaz nu a făcut decât să amâne luarea unor decizii cu privire la o situaţie dificilă anterioară pandemiei. Astfel s-au acumulat debite de 30 miliarde lei, iar acum avem debite de 120 miliarde lei (1,1% din Produsul Intern Brut) ale companiilor către stat, din care 90 miliarde lei existente anterior. Vorbim despre un bulgăre de zăpadă, care se tot măreşte şi se rostogoleşte, iar acest bulgăre trebuie să ne îngrijoreze", a spus Andra Caragea, CEO al companiei CITR, cu prilejul prezentării studiului citat.

Conform datelor colectate de compania CITR şi din analiza efectuată pe 7896 de companii restructurabile, doar 1000 de companii pot fi salvate, prin luarea unor măsuri cum ar fi restructurarea împrumuturilor, maximizarea capitalului de lucru, vânzări de active non-core, accelerarea procesului de recuperare a creanţelor, externalizarea unor procese interne, reproiectarea produselor şi procesului de fabricaţie, îmbunătăţirea proceselor operaţionale, focus asupra produselor/liniilor de business profitabile.

Studiul efectuat de CITR arată că în ultimii doi ani din cele 6654 companii de impact aflate în insolvenţă iminentă doar 300 au decis să ia o măsură. 138 de antrepenori au solicitat deschiderea procedurii de insolvenţă, în timp ce 155 s-au orientat spre procedura de restructurare financiară.

De aceea, conform specialiştilor CITR nu mai este suficient să ne uităm doar la insolvenţă, când analizăm gradul de sănătate al economiei naţionale, ci la toată pătura de dificultate cu care se confruntă companiile şi să fie găsite produse şi soluţii pentru firmele care sunt în dificultate, dar ai căror antreprenori nu apelează la procedurile de slavare existente în prezent.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. observa cineva ca in termeni reali multe firme nu mai fac profit? - sa lasam profiturile nominale -sa le calculam in raort real cu alte inflatii compuse din piata.

    semnat comenturi "Cretine" 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb