ANDRA CAŞU, EY ROMÂNIA: "Taxa pe activele bancare stimulează nevoia existenţei lichidităţii"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 11 aprilie 2019

Formula actuală a taxei pe activele bancare, prevăzută în noua formă a OUG 114/2018, este considerată una potrivită de specialiştii EY România, care spun că, acum, "lucrurile arată mult mai bine" decât la momentul iniţial, când ordonanţa a fost anunţată, în decembrie 2018.

Amintim că noua formă a ordonanţei presupune o taxă pe active de 0,4% pe an pentru o bancă ce are o cotă de piaţă mai mare sau egală cu 1%, şi de 0,2% pe an pentru o instituţie de credit cu cota de piaţă sub 1%, băncile urmând să raporteze şi să plătească taxa semestrial. Astfel, taxa nu mai este legată de evoluţia indicelui ROBOR, cum era prevăzut iniţial.

"Formula de atunci (n.r. decembrie) era complet exagerată, nefundamentată", a declarat ieri, într-o întâlnire cu jurnaliştii, Andra Caşu, partener asociat la departamentul de asistenţă fis-cală şi juridică al EY România. Domnia sa a adăugat: "După discuţiile dintre autorităţi şi Banca Naţională a României, în special, s-a redimensionat cota de impunere şi s-a ţinut cont de cel puţin două lucruri importante, şi anume: în România, mediul bancar are o structură foarte volatilă - cotele de piaţă nu sunt semnificative -, fiind un mediu supus achiziţiilor, fuziunilor, organizărilor etc.; multe bănci din ţară au pierderi contabile, fiscale".

În opinia doamnei Caşu, nivelul cotei de impunere este unul normal acum, iar prin formula actuală se stimulează nevoia existenţei de lichiditate la nivelul băncilor.

Alex Milcev, EY România, despre operaţiunea ICEBERG: "Controalele ANAF, concentrate pe preţurile de transfer"

Controalele derulate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în cadrul operaţiunii ICEBERG, care priveşte contribuabilii mari şi mijlocii, sunt concentrate în principal pe preţurile de transfer, potrivit domnului Alex Milcev, partener, liderul Departamentului de asistenţă fiscală şi juridică din cadrul EY România.

Domnia sa a spus ieri: "Controlul ANAF pune câteva întrebări, dar ţinteşte cu predilecţie preţurile de transfer. De doi ani, reprezentanţii guvernului, în special ANAF şi Minsterul de Finanţe, vorbesc despre multinaţionale şi despre tranzacţiile care se fac peste graniţă".

Pe această operaţiune, ANAF a informat în februarie că a iniţiat procedura de inspecţie fiscală pentru 80 de contribuabili, dintr-un total anunţat de 487 de companii.

Alex Milcev a subliniat că, potrivit unei analize derulate de EY România, un procent mare de contribuabili nu se simte "agasat" din cauza inspecţiilor lansate la nivel naţional de ANAF, dar în rândul acestora existau aşteptări pentru controale mult mai riguroase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb