Andrei Gerea: "ELCEN va continua furnizarea agentului termic"

Ioana Dogaru
Companii / 13 noiembrie 2015

Andrei Gerea: "ELCEN va continua furnizarea agentului termic"

RADET spune că Bucureştiul rămâne fără apă caldă şi căldură

ELCEN neagă informaţiile

----------

Actualizare 18:08 Ştefănel Dan Marin: "RADET alarmează greşit populaţia"

Primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că RADET alarmează greşit populaţia.

Acesta a precizat că RADET se poate împrumuta la Trezorerie şi că "şefii RADET se contrazic între ei". De asemenea, primarul interimar a mai spus că regia avea bani de investiţii pe care nu i-a cheltuit.

Ştefănel Dan Marin a declarat că ar trebui să se efectueze controale la RADET, ELCEN şi ANRE, explicând că este nevoie de o imagine clară cu ce se întâmplă acolo.

Edilul interimar al Capitalei a spus că, în condiţiile în care primăria este supusă controalelor Curţii de Conturi, ar vrea să ştie de ce în ultimii ani nimeni nu a controlat RADET. În plus, acesta a arătat că nici măcar din partea ELCEN nu există nişte costuri justificative şi din punctul său de vedere este anormal ca energia termică să coste mai mult şi ca o entitate de stat care produce energie electrică să producă energie termică mai scumpă decât cei din privat.

"Dacă s-ar face un control la Electrocentrale s-ar putea constata că s-a produs un mare prejudiciu", a spus Ştefănel Dan Marin, precizând că s-ar putea ca un astfel de control să dezvăluie multe firme de apartament care fac ca aceste costuri să crească.

În plus, acesta a sugerat un control şi la ANRE spunând că "cred că vor fi mari surprize şi la ANRE".

Întrebat de ce nu spune clar cine se află în spatele RADET şi care sunt de fapt acuzele, primarul a spus că atunci când va avea în spate instituţii care vor cu adevărat să facă curăţenie va da şi nume şi prenume.

(S.A.)

------------

Actualizare 16:45

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a dat asigurări astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă că ELCEN va furniza şi în această iarnă căldură şi apă caldă bucureştenilor.

"ELCEN va continua furnizarea agentului termic. ELCEN va aduce apa caldă şi căldura la poarta RADET", a declarat Gerea.

Acesta a precizat: "ME a facut tot ceea ce era necesar pentru asigurarea agentului termic în Bucureşti".

"Trebuie doar ca PMB şi Consiliul să hotărască accesarea împrumutului de la Trezorerie astfel încât datoriile RADET să fie achitate", a mai afirmat ministrul Gerea în faţa jurnaliştilor.

Mai mult, Andrei Gerea i-a cerut demisia preşedintelui Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, pe motiv că tratează "iresponsabil" problemele bucureştenilor.

"După ce a fost înţărcat domnul Dumitraşcu de la banul public, acum se pare că este într-un anumit sevraj financiar. Nu mai poate să-şi continue activitatea într-un mod clar şi limpede la RADET. Nu pot interpreta altfel motiv pentru care domnul Dumitraşcu a aflat abia astăzi că nu mai poate cheltui, că nu mai are buget şi că poimâine trebuie să închidă furnizarea apei calde şi a căldurii. Modul iresponsabil cu care domnia sa tratează problemele bucureştenilor mă face să îi solicit demisia, să rog Primăria Capitalei, Consiliul General să îi găsească un înlocuitor de urgenţă. Nu este posibil ca, în numele unui război personal, domnul Dumitraşcu să afecteze interesele, securitatea şi sănătatea bucureştenilor", a spus Gerea, într-o conferinţă de presă organizată la sediul ministerului.

(S.A.)

---------------

Actualizare 14:28 Gabriel Dumitraşcu: "Gerea nu a avut legătură cu energia decât în calitate de consumator"

Preşedintele CA al RADET, Gabriel Dumitraşcu, l-a criticat astăzi pe ministrul Andrei Gerea, susţinând că acesta "nu a avut legătură cu energia decât în calitate de consumator".

"Nici nu are de unde să înţeleagă, că nu a avut legătură cu energia decât în calitate de consumator, probabil în viaţa dânsului a aprins ca noi toţi becul sau aragazul. Cred că altă tangenţă nu a avut cu energia. Uitaţi-vă la afirmaţiile trăsnite pe care le-a făcut de-a lungul timpului.(...) Spunea în primăvară că România nu are nicio centrală de acumulare prin pompaj. Fals. Sunt centrale cu acumulare prin pompaj pe râul Olt de ani de zile", a declarat Dumitraşcu, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele CA al RADET şi-a exprimat speranţa că "miniştri de acest tip nu vor mai ocupa scaune ministeriale în România". "Salut plecarea dânsului şi exprim speranţa că miniştri de acest tip nu vor mai ocupa scaune ministeriale în România", a afirmat Gabriel Dumitraşcu.

Acesta a susţinut că ministrul Energiei, Andrei Gerea, "a avut o comunicare tendenţioasă, mincinoasă, politizată şi neprofesională".

"ELCEN propusese - cu girul ministrului Gerea - RADET şi Primăriei Capitalei un protocol de reeşalonare a datoriilor RADET către ELCEN pe zece ani.(...) Nici cel mai veros cămătar nu ar fi propus ceea ce ministrul a girat - o dobândă penalizatoare de 0,05% pe zi la sumele scadente pe zece ani duce la o dobândă anuală de peste 18%, aceasta peste dobânda penalizatoare prinsă în acel cuantum de 3,4 miliarde lei pretins de ELCEN", a adăugat Dumitraşcu.

În opinia sa şi a specialiştilor în energetică, "subsectorul producţiei de căldură este mai văduvit, cel mai arhaic din întreg sistemul electroenergetic naţional, este sistemul cel mai nereformat".

"În mandatul dânsului nu a apărut nici măcar un concept, o idee, în schimb au apărut tot felul de intervenţii şi tot felul de ingerinţe în activitatea societăţilor comerciale şi câtă ingerinţă a fost doar în activitatea de administrare a societăţilor din portofoliu am tăcut, dar când vii şi spui că, dacă RADET ar fi fost la el, i-ar fi demis pe directori, daţi-mi voie să vă spun că mi-a demonstrat că habar nu are de principiile bunei guvernanţe corporative", a arătat Dumitraşcu.

Acesta a precizat şi faptul că săptămâna trecută a avut loc o întâlnire la Ministerul Energiei la care a participat directorul general al RADET, reprezentanţi de la ELCEN şi Romgaz, în cadrul căreia s-au convenit paşii, măsurile care trebuie abordate în perioada imediat următoare pentru a găsi o deblocare parţială a situaţiei financiare.

"Am fost surprinşi când am primit, pe 5 noiembrie, o înştiinţare din partea ELCEN prin care ne aduceau la cunoştinţă că Romgaz a decis să oprească livrarea de gaz către ELCEN, pe cale de consecinţă ELCEN nu va furniza agentul termic RADET, RADET fiind în imposibilitatea asigurării continuităţii serviciului public de încălzire. Această informaţie trebuia adusă la cunoştinţa publicului, lucru pe care l-am şi făcut", a mai declarat preşedintele CA al RADET.

(S.A.)

-----------

RADET a anunţat că începând de duminică va sista apa caldă şi căldura, în Bucureşti, în condiţiile în care Romgaz va opri firnizarea de gaz către ELCEN, care se află astfel în imposibilitatea de a furnizia agentul termic, afirmă Gabriel Dumitraşcu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Radet.

În acelaşi timp, directorul ELCEN, Marcel Nicolescu dă asigurări că nu va fi sistată furnizarea de apă caldă şi căldură.

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, prestator de servicii de interes local, a anunţat foarte clar că de pe data de 15 noiembrie instituţia nu mai poate funcţiona pentru că nu are aprobat bugetul pentru anul în curs. După această dată, regia nu mai poate angaja nicio cheltuială.

Gabriel Dumitrascu, şeful Consiliului de Administraţie al RADET, a declarat: "Am semnalat în urmă cu două săptămâni, dar si acum trei zile iminenţa opririi activităţii RADET. Lumea a înţeles că e nevoie de fonduri, aşa că se va aproba luni un împrumut pe care îl va acorda primăria pentru RADET, în jur de 250 de milioane. Banii nu vor putea fi folosiţi, pentru că neavând bugetul aprobat, banii ăştia or să zacă în cont".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tipic romanesc. Lasam rezolvarea problemei pana in ultima secunda dupa care "impuscam " mesagerul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb