ANDRIAN CANDU: "Republica Moldova va primi gaz rusesc din România, dacă Ucraina va bloca tranzitul"

V.B.
Companii #Energie / 11 septembrie 2014

Republica Moldova va putea primi gaz rusesc din ţara noastră, dacă Ucraina va bloca tranzitul lui, a declarat ieri vicepremierul moldovean Andrian Candu (ministrul moldovean al Economiei), citat de Itar-Tass.

Demnitarul a adăugat că, după ce gazoductul Iaşi-Ungheni va fi dat în exploatare, Rusia şi România ar putea ajunge la un acord privind livrarea de gaze ruseşti Moldovei, a mai spus Candu.

"Acest fapt va consolida securitatea noastră energetică, dacă tranzitul de gaze prin Ucraina va fi oprit", a mai spus vicepremierul moldovean, menţionând că subiectul a fost discutat săptămâna trecută la Chişinău, în timpul vizitei lui Valeri Golubev, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Gazprom.

Candu a precizat că proiectul privind conectarea sistemului de transport de gaze al Republicii Moldova la reţeaua europeană prin România nu este îndreptat împotriva Gazprom, ci este gândit pentru diversificarea surselor de energie ale Chişinăului.

Recent, Andrian Candu a anunţat că Uniunea Europeană a alocat suma suplimentară de 10 milioane euro pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni cu segmentul Ungheni-Chişinău, plata urmând să fie efectuată anul viitor.

Cu o lungime de 43 km, conducta are o capacitate de 1,5-2 miliarde mc de gaze naturale pe an. Autorităţile române estimează că gazoductul va livra iniţial 50 milioane metri cubi de gaze naturale pe an.

Republica Moldova consumă în jur de 1,2 miliarde mc de gaze naturale/an, pe care le importă din Rusia. Regiunea separatistă prorusă Transnistria, în care se află concentrată cea mai mare parte a industriei moldoveneşti, consumă circa 1 miliard mc de gaze naturale pe an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pai nu sunt aliati cu europenii? De ce sa creeze neplaceri? Sau de ce sa mai apelam sa luam gaz "rusesc" pe ocolite in loc sa luam pe traseu scurt si ieftin? Este clar o idiotenie politica care ca si razboiul din Irak-Siria, rebelii au doua staturi simultan: odata teroristi si peste frontiera aliati?! Este un balamuc creat artificial cum s-a creat motivul lui (din pacate au murit oameni nevinovati) in 11/9 sau inaintea lui in Afganistan 1979 impotriva URSS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb