Angajaţi de la Muzeele Vaticanului au iniţiat o procedură legală privind condiţiile lor de muncă

S.B.
Internaţional / 13 mai

Angajaţi de la Muzeele Vaticanului au iniţiat o procedură legală privind condiţiile lor de muncă

O cincime dintre angajaţii de la Muzeele Vaticanului au iniţiat o procedură legală pentru a contesta condiţiile lor de muncă şi lipsa de securitate pentru personal şi vizitatori, a anunţat duminică avocatul acestora, informează Agerpres.

Patruzeci şi nouă de angajaţi - dintre care 47 de gardieni - i-au trimis o notificare oficială cardinalului Fernando Vergez Alzaga, preşedintele Guvernoratului Statului Vatican, care exercită puterea executivă a Sfântului Scaun, sub autoritatea papei.

"Condiţiile de muncă subminează demnitatea şi sănătatea fiecărui angajat. Managementul defectuos este evident şi ar fi încă şi mai grav dacă el s-ar datora exclusiv scopului de a genera mai multe profituri", au scris ei, potrivit informaţiilor dezvăluite de cotidianul Corriere della Sera şi confirmate pentru AFP de avocata lor, Laura Sgro.

Această procedură este prezentată ca fiind prima "acţiune colectivă" intentată de angajaţii Vaticanului, un oraş-stat care nu recunoaşte sindicatele. Ea este menită să declanşeze o mediere: dacă medierea eşuează sau dacă nu există niciun răspuns din partea Vaticanului, acesta din urmă riscă să se confrunte cu un proces.

Pe fond, reclamanţii consideră că sunt victimele unor norme excesiv de restrictive şi ale unor încălcări ale dreptului la muncă şi la securitate socială.

Ei subliniază, de exemplu, că, atunci când se află în concediu medical, indiferent de motiv, nu au voie să iasă din casă, deoarece inspectorii de servicii sociale îi pot vizita în orice moment. Unii, susţin ei, au fost sancţionaţi întrucât se aflau la medic în timpul acelor vizite la domiciliu.

Potrivit reclamanţilor, orele suplimentare sunt plătite mai puţin decât orele normale de lucru, repartizările şi promovările sunt arbitrare, iar acoperirea asigurărilor sociale în caz de încetare a activităţii este nulă. "La Vatican, nu există nicio asigurare de şomaj, nicio măsură de sprijin financiar în caz de criză sau de pierdere totală a locului de muncă", notează ei.

Angajaţii obligaţi să stea acasă în timpul pandemiei COVID-19 din cauza închiderii muzeelor au fost nevoiţi să ramburseze, din propriul salariu, orele neefectuate, potrivit acestora.

De asemenea, ei critică Vaticanul pentru că a acceptat un număr mai mare de vizitatori decât cel stabilit de normele de securitate.

Muzeele Vaticanului, care adăpostesc în special Capela Sixtină, au 700 de angajaţi, dintre care 300 de paznici, precum şi restauratori de artă şi cercetători de înaltă calificare care se ocupă de bogatele sale colecţii.

Ele primesc milioane de vizitatori în fiecare an şi reprezintă o sursă valoroasă de venituri pentru Sfântul Scaun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb