Scandalul iscat la finalul săptămânii trecute de transparentizarea de către Ministerul Sănătăţii a tuturor datelor privind vaccinarea pare departe de a se stinge, deşi premierul Florin Cîţu a declarat, ieri, că nu are nicio divergenţă cu Vlad Voiculescu, ministrul de resort, despre care a precizat că îi va evalua activitatea după primele şase luni ale anului în curs.
Cu toate acestea, şeful Guvernului consideră că anumite aspecte trebuie lămurite de funcţionarii Ministerului Sănătăţii care au publicat bazele de date respective sau de către organele de control.
"După publicarea datelor de Ministerul Sănătăţii, am văzut nişte concluzii în spaţiul public care arată nişte acuzaţii grave, zic eu, pe care trebuie să le explice cei care au publicat datele. Înţeleg că se formează în opinia publică imaginea că s-au vaccinat, din rândul personalului militar, persoane care nu trebuiau să se vaccineze, ceea ce este un lucru foarte grav. Dacă există dovezi în acest sens, cei care au publicat datele trebuie să le susţină, trebuie să le explice. Dacă există aceste suspiciuni, aştept de la cei care au publicat bazele de date să ne explice dacă este adevărat aşa ceva, dacă sunt susţinute aceste lucruri, care sunt foarte, foarte grave. Instituţiile statului trebuie să se autosesizeze dacă există aşa ceva. (...) Campania de vaccinare este una de succes în România. Nu este o problemă de comunicare între ministrul Sănătăţii şi colonelul Vasile Gheorghiţă. Avem acum date noi, care trebuiesc explicate. Eu nu cred că acele acuzaţii sunt reale, dar aceste date trebuie explicate. (...) Instituţiile au tot dreptul să sesizeze, există organe de control care vor face anchete, dacă e vreo problemă - bine, dacă nu - iarăşi bine. Din punctul meu de vedere nu văd o problemă în a prezenta datele", a declarat, ieri, prim-ministrul Florin Cîţu.
Şeful Executivului a precizat că a fost informat cu privire la situaţia respectivă, care ar trebui explicată public, dar din punctul său de vedere subiectul transparentizării datelor privind campania de vaccinare este încheiat, deoarece se declară adeptul măsurii respective.
"Pe mine mă surprinde totuşi că a trebuit eu să caut şi nu au venit specialiştii să lămurească acest lucru, şi să găsesc pe platforma de vaccinare 20.000 de locuri libere în Timişoara, care este localitate carantinată.
Nu am văzut pe nimeni să ia atitudine şi să explice de ce s-a întâmplat acest lucru, aş vrea să văd de ce s-a ajuns la această situaţie. Aştept să văd de ce judeţul Timiş cere vaccinuri în plus, dar are 20.000 de locuri libere la vaccinare; aştept răspunsuri. Această situaţie nu este doar la Timişoara. Am cerut o situaţie şi am mai găsit şi în alte localităţi multe locuri libere", a precizat Florin Cîţu.
Amintim că în urma publicării datelor respective de Ministerul Sănătăţii, cel mai nemulţumit s-a arătat Lucian Bode, ministrul afacerilor interne, care a afirmat că, în urma publicării listei tuturor centrelor de vaccinare de către Ministerul Sănătăţii, au ajuns în online locaţii ale instituţiilor din sistemul de apărare, de ordine publică şi ale serviciilor.
"Nu este normal ca ele să fie publicate cu adrese legate de sistemul de apărare, sistemul de ordine publică, înţeleg că era vorba şi de servicii. (...) Vezi adresa, strada x, numărul y şi constaţi că acolo s-au vaccinat 7, 8, 10 cetăţeni din structurile respective. Păi, în momentul respectiv, poţi să te aştepţi ca oricine, nu ştiu, poate că nu ne sunt toţi prieteni pe pământul acesta, dar pot veni în orice moment să fotografieze, să filmeze. Nu mi se pare normal să dăm publicităţii aceste date", a declarat ministrul Lucian Bode.
El a menţionat că angajaţii Ministerului de Interne au respectat legea, dar nu au fost vaccinaţi prin programare pe platforma de vaccinare.
Conform ministrului Bode, din cei 50.000 de angajaţi din MAI care şi-au exprimat opţiunea pentru vaccinare, până acum s-au vaccinat aproximativ 27.000.
În ciuda criticilor formulate de colegul său din guvern, ministrul Vlad Voiculescu a precizat că nu va renunţa la transparentizarea întregii proceduri.
"Pentru prima dată, am oferit publicului informaţii absolut fireşti şi nefiltrate, de interes public. Vorbim de date privind pandemia, defalcate pe judeţe, şi pe centre de vaccinare. Pentru a lămuri rapid poziţia mea (...): transparenţa deranjează. Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituţie a statului şi a solicitat, procedural, Corpului de Control să verifice dacă nemulţumirea este justificată. Vreau să subliniez că aş fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine şi premierul Florin Cîţu. (...) Nu cunosc sursa sesizării dar, în spiritul transparenţei, aştept să aflu şi eu pe cine am supărat şi, mai ales, de ce", a afirmat Vlad Voiculescu.
Ministrul Sănătăţii a precizat că nu are nevoie de avizele serviciilor de informaţii pentru publicarea datelor respective.
"Datele sunt publice. S-ar putea să nu fie perfecte, dar asta este toată ideea din spatele transparenţei. S-ar putea ca anumite date să fie corectate şi pentru asta să fie nevoie de un efort inclusiv al publicului ca să observe anumite inadvertenţe, dar dacă ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democraţia unei ţări, profund nociv pentru orice instituţie a ţării acesteia", a arătat Vlad Voiculescu.
La rândul său, medicul militar, colonelul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Sars-Cov-2, a spus că l-a informat pe şeful Guvernului, la solicitarea acestuia din urmă, cu privire la datele referitoare la imunizare, respectiv despre modalitatea prin care aceste date sunt publicate în mediul online.
"Toate aceste informaţii, în opinia noastră şi a specialiştilor, necesită a fi validate înainte de a fi puse în mediul online, pentru că pot să fie erori de selectare în centrele de vaccinare. Aceste erori se corectează cu o întârziere de cel puţin 24 de ore şi prin acest punct de vedere pot să genereze o serie de interpretări eronate pe baza unor date care sunt nevalidate", a spus Valeriu Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a precizat că ar trebuie desemnată o persoană care să răspundă de acurateţea datelor respective, deoarece ele provin din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, care se află în coordonarea şi în structura Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Ministerul Sănătăţii a publicat, în urmă cu o săptămână, noi date despre pandemie şi despre centrele de vaccinare din judeţe. Datele oficiale publicate de ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pe platforma oficială data.gov.ro, inaugurată pe 5 martie, scot la iveală un sistem paralel de vaccinare. Pe lângă centrele oficiale de vaccinare, accesibile în platforma naţională şi pe care se fac programări, mai există încă de patru ori mai multe centre care nu apar pe platformă - de la spitale, la instituţii militare sau ale Ministerului Afacerilor Interne.
O situaţie întocmită pentru primele zile ale lunii martie arată că peste 60% din vaccinări s-au făcut în afara centrelor de vaccinare din platforma oficială, că aproape 80% dintre centrele din Bucureşti nu apar pe platforma respectivă, unde sunt doar 11 centre disponibile din cele 48 existente în Capitală.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2021, 11:23)
Catzule fii barbat si anuleaza HG-ul cu esentzialii.Ia sa te vedem ai "sange-n"de .....HAIDUC sau ti-e
frica de ...ORGAN ?!