Angela Filote, şeful reprezentanţei Comisiei Europene în România, speră ca un sfert din Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS) să revină IMM-urilor.
Domnia sa a declarat, ieri, printr-un mesaj video, într-o conferinţă de profil: "Comisia Europeană şi Banca Europeană pentru Investiţii îşi asumă riscul primei pierderi în cadrul proiectelor propuse. Şi băncile trebuie să se arate interesate şi le încurajăm să-şi asume riscuri mai mari în cadrul acestui program. Băncile din ţara noastră au departamente specializate pentru IMM-uri, pe care le percep, însă, riscante şi acordă credite mai greu".
Şeful reprezentanţei CE în România a subliniat că rolul FEIS este de a utiliza instrumente financiare diverse pentru proiecte strategice cu efect multiplicator în economie.
Statele membre au trimis Comisiei mai multe proiecte, din care vor fi selectate cele care vor fi finanţate prin FEIS, în perioada imediat următoare. Planul de investiţii va trebui aprobat şi de către Parlamentul European şi Consiliul de miniştri.
Angela Filote a subliniat că există lichiditate în piaţa europeană, dar investitorii europeni nu au curajul să-şi plaseze banii în proiecte europene şi aleg alte regiuni. În aceste condiţii, FEIS îşi propune să impulsioneze investiţiile, condiţionând finanţarea lor de efectul multiplicator în economie (crearea de noi locuri de muncă, plus valoare, etc).
Fondul va fi instituit în cadrul Băncii Europene pentru Investiţii. Comisia Europeană va mobiliza cel puţin 315 miliarde euro în investiţii private şi publice în întreaga Uniune Europeană şi va susţine, în special, investiţiile strategice, cum ar fi cele referitoare la broadband şi la reţelele de energie, precum şi firmele de dimensiuni mai mici, cu mai puţin de 3.000 de angajaţi.
Planul de Investiţii pentru Europa va institui şi o Platformă europeană de consiliere în materie de investiţii pentru identificarea, elaborarea şi dezvoltarea proiectelor.
Carmen Mărcuş, analist de politici economice în cadrul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a precizat: "Creşterea economică în România nu se poate realiza la nivel low-cost. Avem multe firme în high tech, dar cât cheltuiesc aceste firme în Cercetare şi Dezvoltare este aproape de zero. Suntem printre puţinele ţări din Europa nefocalizată pe Servicii. Este important ca aceste firme să fie stimulate să investească în Cercetare şi Dezvoltare. Pe de altă parte, România se situează pe primele locuri în Europa în privinţa independenţei energetice, dar cu toate acestea mai este nevoie de investiţii".
Pe 26 noiembrie 2014, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat Planul de investiţii pentru Europa, care vizează stimularea ocupării forţei de muncă şi creşterea economică. Comisia a adoptat pe 18 decembrie 2014, propunerea legislativă privind FEIS.